دانش جعفری:
پایداری منابع مالی در حوزه سلامت ضروری است
مشاور عالی وزیر بهداشت با تاکید بر ضرورت پایداری منابع مالی در حوزه سلامت گفت: پایداری منابع مالی باعث می شود خدمات بدون دغدغه و وقفه در اختیار متقاضیان سلامت قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما داوود دانش جعفری در حاشیه نشست تخصصی تبیین حیطه ها و کارکردهای اقتصاد مقاومتی در نظام
سلامت گفت: بحث اقتصاد مقاومتی از چند سال قبل با ابلاغ سیاست های اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری آغاز شده است.
وی ادامه داد: در حوزه اقتصاد مقاومتی، اقدامات مشابهی هم در کشورهای دیگر مشاهده شده است، مخصوصا بعداز بحران مالی 2008 در آمریکا که علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن اقتصاد آمریکا، سایر کشورهای اروپایی را نیز دچار چالش کرد و آسیب های زیادی به اقتصاد آنها زد، بنابراین آنها بر سر اینکه چه اقداماتی در اقتصاد انجام شود که دوباره دچار آسیب نشوند، بحث های زیادی کردند.
مشاور عالی وزیر بهداشت گفت: در ایران نیز بعد از تحریم ها، اقتصاد کشور از بعضی جهات ضربه پذیر شد که باید اقداماتی صورت می گرفت تا از میزان ضربه پذیری ها کاسته شود و این اقدامات در تمام بخش ها مانند صنعت تسری پیدا کرد.
دانش جعفری تصریح کرد: مقاوم سازی در مقوله سلامت با اقتصاد مقاومتی در سایر بخش ها متفاوت است، چراکه کانال های آسیب پذیری آن گسترده تر از مسائل مالی است، مثلا ممکن است کشوری در معرض یک بیماری جدید مانند ابولا یا زیکا قرار بگیرد و سیستم سلامت این کشور باید مقاومت و کارایی مناسب را در مقابله با بیماری نوپدید داشته باشد تا بتواند بیماری را دفع کند و سیستم را از آسیب پذیری برهاند.
وی خاطرنشان کرد: برخی ویژگی ها در مقوله اقتصاد مقاومتی مشترک است، مثلا برای اینکه نظام سلامت مقاوم شود، باید تامین مالی آن پایدار باشد، به طوری که خدمات بدون دغدغه و مکث ارائه شود و در اختیار متقاضیان سلامت قرار گیرد، بنابراین پایدارسازی منابع سلامت از مباحث اساسی کارشناسان نظام سلامت است تا مشخص شود، باید چه اقداماتی در پیش گرفته شود، تا نظام سلامت کمتر درگیر کمبودهای مالی شود.
مشاور عالی وزیر بهداشت گفت: یکی از حوزه هایی که در کشورهای دیگر نیز درمورد آن کار شده است ، مالیات بر کالای آسیب رسان (دخانیات) است. مالیات بر دخانیات علاوه براینکه منجر به کاهش مصرف دخانیات در مردم می شود، درآمدی را در جهت اقدامات سلامت محور به وجود می آورد.
دانش جعفری با بیان اینکه طبق قاعده قانون تقاضا، زمانی که کالایی گران می شود، مردم کمتر آن را مصرف می کنند، افزود: یکی از حوزه هایی که به تامین مالی بر سلامت کمک می کند، استفاده از منابع مالیات بر دخانیات است که علاوه بر کاهش مرگ و میرهای ناشی از بیماری ریوی، درآمد قابل توجهی نیز در راستای تامین مالی سایر بخش های سلامت ایجاد می کند.
وی گفت: به طورکلی، در حوزه اقتصاد مقاومتی در حیطه سلامت راهکارهای وسیع و کارآمدی در کشورهای مختلف اجرا شده است و در ایران نیز این حرکت آغاز شده است.
دانش جعفری خاطرنشان کرد: به دلیل ماهیتی که بخش سلامت دارد، شاید 75 درصد از موضوعات آن خارج از تصدی وزارت بهداشت است. مثلا آمار مرگ و میر در تصادفات جاده ای زیاد است، اما وزارت بهداشت در این مقوله نمی تواند، اقدام مستقیمی انجام دهد، لذا در این مقوله عوامل دیگری خارج از حوزه وزارت بهداشت دخیل هستند که برخی از آنها دولتی هم نیستند.
وی گفت: درصد بالایی از افرادی که در تصادفات جان خود را از دست می دهند، جوان هستند، بنابراین نیاز است که فرهنگسازی شود تا تغییر رفتار صورت گیرد و تصادفات جاده ای به وقوع نپیوندد. لذا ایجاد هماهنگی بین حوزه سلامت کشور و سایر حوزه ها که به نوعی با سلامت مردم در ارتباط است، اما در حیطه وزارت بهداشت نیست، کار پیچیده ای خواهد بود.
دانش جعفری افزود : بسیاری از کشورها در این رابطه تجارب ارزشمندی دارند، ما نیز باید به راهکارهای نیل به این هدف دست پیدا کنیم.