سایه سنگین فضای مجازی بر ذهن و جان کودکان
اگر روزگاری هفت سنگ و لی لی و خیلی دیگر از بازی های جسمانی بین کودکان فراگیر بود اما امروز ابزار نوین ارتباطاتی همچون تلفن همراه کودکان عصر دیجیتال را درگیر خود کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، هر چه زمان میگذرد استفاده از گوشی های هوشمند و دستگاههای الکترونیک در بین کودکان بیشتر میشود؛ اما مهمترین مسئله این است که استفاده از این ابزار هوشمند تا چه اندازه می تواند مفید باشد؟
پژوهش های جدید نشان می دهد فناوریهای ارتباطی در کنار جنبههای مثبت آن مضرات زیادی هم در پی دارند که تاثیر میدانهای مغناطیسی این ابزار، سلامت افراد را تهدید می کند.
این موضوع برای کودکان بسیار حائز اهمیت است چرا که سیستم ایمنی آنها به اندازه بزرگسالان تکامل یافته نیست و آثار مضر آن برسلامت مغز، جسم و روان کودکان به مراتب بیشتر می باشد.
آمارهای جهانی نشان می دهد: در دو سال اخیر استفاده از تلفن همراه درکودکان و
نوجوانان دو برابر شده به طوری که یک کاربر روزانه به طور میانگین 3ساعت
از تلفن همراهش استفاده می کند و این میانگین در سنین پایین بیشتر است.
بر اساس تحقیقات علمی، استفاده از گوشی های هوشمند به دلیل امواجی که از خود ساطع می کند علاوه بر بیماری های روحی و جسمی، کودکان را درگیر انواع بیماری های بدخیم از جمله سرطان هم می کند.
رضا صمدی روانشناس اجتماعی می گوید: هرچند این روزها همه به نوعی به استفاده کردن از تلفن همراه اعتیاد پیدا کرده اند اما والدین باید بدانند این وسیله ارتباطی تا 12سالگی هیچ کاربردی جز سرگرمی محض برای کودکان ندارد.
این روانشناس اجتماعی معتقد است زمان مناسب برای داشتن تلفن همراه زمانی است که کودک از نظر بلوغ اجتماعی به مرحله قدرت تشخیص روابط خوب وبد رسیده باشد.
به استناد این توصیهها همراه داشتن تلفن همراه از دوره راهنمایی به بعد بسته به شیوه تربیتی بچهها و قدرت تشخیص آنها توجیه پیدا میکند نه قبل از آن، اما متاسفانه امروز کودکان ذهن خود را با دنیای موبایل و تبلت رشد می دهند.
رامین سنمار رئیس
مرکز آسیب
شناسی و سلامت فضای تولید و تبادل اطلاعات استان اصفهان می گوید: حدود 70درصد مردم کلانشهر اصفهان حداقل از یکی
از شبکه های اجتماعی فضای مجازی استفاده می کنند که نیمی از این جمعیت نوجوانان کمتر از 18سال هستند.
خیابان فردوسی اصفهان این روزها مرکز اصلی نمایش و خرید و فروش انواع گوشی های تلفن همراه و تبلت است.
مجید محسنی که هشت سال در کار خرید و فروش گوشی های تلفن همراه است می گوید: با ورود گوشی های هوشمند به بازار شرایط سنی داشتن تلفن همراه از بین رفته و بسیاری از خانواده ها برای کودکان خود گوشی نامتناسب با سن آنها خریداری می کنند.
رضا صمدی روانشناس اجتماعی در ادامه می گوید: در مواردی که کودکان به داشتن تلفن همراه اصرار دارند مقاومت والدین در برابر آنها راهکار مفیدی نیست چون ممکن است کودک برای رسیدن به خواسته خود راههای دیگری مثل برداشتن گوشی بزرگترها را دنبال کند.
این روانشناس اجتماعی بهترین راهکار برای دورکردن ذهن کودکان از گوشی هوشمند را الگو ندادن خود والدین به کودکان در استفاده زیاد از این وسیله ارتباطی برمی شمارد و می افزاید: چرا پدران و مادران ساعاتی را با کودکان خود به کتاب خواندن یا بازی های فکری آن هم به صورت خانوادگی سپری نمی کنند؟
وی با اشاره به اینکه کودک در سنین رشد نیاز زیادی به تحرک جسمی و ذهنی دارد می گوید: حتما 3تا4 ساعت زمان کودک در روز باید صرف بازی های فکری و جسمی و مطالعه شود و اگر خانواده ها بخواهند این مهم در زندگی کودکانشان نهادینه شود خودشان هم باید پا به پای کودک وارد تحرک های مفید و کاربردی شوند.
آقای رشیدی که با دو کودک 7و10ساله خود به بازار موبایل اصفهان آمده معتقد است: تلفن همراه ابزار کنترل کودکان است و والدین می داند فرزندش چه می کند لذا دغدغه ای برایمان به وجود نمی آید!!
رضا صمدی می گوید: این وسیله ارتباطی رامی شود به صورت مقطعی در اختیار بچهها قرار داد مثل زمان هایی که کودک می خواهد به کلاس های ورزشی یا فوق برنامه برود و خانواده نیاز دارد اطمینان حاصل کند کودک خود به موقع رسیده یا مشکلی برایش ایجاد نشده، اما این دسترسی محدود هم باید در شرایطی ایجاد شود که کودک درک صحیح استفاده از تلفن همراه را داشته باشد یا به عبارتی بداند در چه زمانی از این ابزار ارتباطی استفاده کند.
وی تاکید دارد: بهترین عامل رشد واقعی ذهن وجسم کودکان بازی های واقعی آن هم با گرمای وجود والدین است.
با این توصیف هرچند خانواده ها مسئول اصلی فرهنگ سازی صحیح استفاده از ابزار های نوین ارتباطی هستند اما مسئولان و برنامه ریزان فرهنگی هم بایدبا برگزاری دوره های آموزشی برای والدین گامی تاثیر گذار در ترویج فرهنگ صحیح استفاده از ابزار های نوین بردارند فرهنگی که قبل از ورود تکنولوژی باید جاری شود.