به مناسبت چهلمین سالگرد شهادت شهید اندرزگو
مبارز انقلابی، در چهره های مختلف
شهید سیدعلی اندرزگو از مجاهدان تراز اول انقلاب اسلامی بود و نقش فعالی در قیام 15 خرداد و تشکیل جمعیت مؤتلفه اسلامی داشت که در دوم شهریور 1357 به شهادت رسید.
به گزارش سرویس فضای مجازی
خبرگزاری صدا و سیما؛ شهید اندرزگو در ماه رمضان سال 1318 شمسی، در خیابان شوش تهران متولد شد. وی در نوجوانی با شهید نواب صفوی آشنا شد. وی در سن هیجده سالگی گام به عرصه مبارزه با رژیم پهلوی نهاد. شهید اندرزگو در جریان قیام 15 خرداد یکی از عاملان تظاهرات پرشور مردم بود. پس از واقعه 15 خرداد، در همان رابطه دستگیر و تحت شدید ترین شکنجه ها قرار گرفت. پس از رهایی از زندان با شهید حاج صادق امانی ارتباط برقرار کرد و وارد شاخه نظامی هیات موتلفه جمعیت های اسلامی شد. در همین زمان مساله ترور حسنعلی منصور نخست وزیر وقت مطرح شد .اعدام انقلابی حسنعلی منصور با همکاری شهیدان محمّد بخارایی، رضا صفار هرندی، مرتضی نیک نژاد و حاج صادق امانی در سن 19 سالگی شهید اندرزگو انجام شد و با مخفی شدنش رژیم پهلوی وی را غیابی محاکمه و محکوم به اعدام نمود. وی پس از شناسایی به عراق رفت ولی در سال 1345، به ایران بازگشت و به قم رفت و مجدداً سرگرم فعالیت های انقلابی شد و دوباره به تهران بازگشت. در سال 1351 شمسی، محل اختفای او فاش شد و دوباره به قم رفت . ولی باز نیز محل وی فاش شد . در این زمان ایشان مجبور بود مرتبا تغییر چهره دهد تا بتواند به فعالیتهای انقلابی خود در راستای آبیاری شدن درخت انقلاب اسلامی ادامه دهد . این بار وی به مشهد رفت و با کمک حجت الاسلام والمسلمین واعظ طبسی به افغانستان رود. اما دوباره به مشهد بازگشت .
رهبرانقلاب: شهید اندرزگو میگفت چند سال است در مشهدم اما حسرت زیارت علی بن موسی الرضا(ع) بر دلم مانده!
در این دوران شهید اندرزگو، روزها بالباس مبدل و با نام های مستعار به شهرستانهای مختلف مسافرت می کرد و به فعالیت های تبلیغی مشغول می شد. او در مشهد چندین خانه عوض کرد و نیز پنهانی به سفر حجّ مشرف شد. در سفر دیگری که عازم انجام حجّ عمره شده بود، خود را به نجف اشرف رساند و به زیارت امام (ره) نایل آمد. سپس به سوریه و لبنان سفر کرد و بر تجربه های مبارزاتی خویش افزود. شهید در لبنان با نماینده امام (ره) در سازمان الفتح تماس گرفت و ضمن دیدن تعلیمات نظامی، طرز استفاده از سلاح های سنگین را فرا گرفت. وی پس از بازگشت به ایران همزمان با اوجگیری انقلاب اسلامی تصمیم به نابودی شاه گرفت. لذا به یک برنامه 6 ماهه، رفت و آمدهای شاه را تحت نظر گرفت تا بتواند با وارد کردن مواد منفجره از فلسطین، هدف خود را پیاده کند، لذا دست به کار شد، تا به کمک شخصی در داخل کاخ سلطنتی به این مهم دست یابد که با رویداد شهادتش در 2 شهریور 1357 توفیق اجرای آن را از دست داد.
شهید اندرزگو چریکی بود که دامنه مبارزاتش، از لبنان تا افغانستان گسترده بود. او در مدّت اقامتش در لبنان، در تشکل بخشیدن به گروه های بسیاری از مبارزان پراکنده فلسطینی موفقیت هایی کسب کرد. ساواک 15 سال سایه وار دنبال او می گشت، لکن هر وقت به مخفیگاه وی می رسید، سیّد توانسته بود از دام ماموران بگریزد.
عبدالکریم سپهرنیا، دکتر حسینی، شیخ عباس تهرانی، ابوالحسن نحوی، سیّد ابوالقاسم واسعی، محمد حسین الجوهرچی ، نام هایی بودند که این سید بزرگوار از آن ها استفاده می کرد و مناسب هر نام، به چهره ای ظاهر می شد.
کتاب "دار بر دوش" نوشته یعقوب توکلی زندگینامه مبارزاتی و دائما در تعقیب و گریز شهید سید علی اندرزگو که به مرد هزار چهره مبارزات علیه رژیم پهلوی شهره بازگو شده است .
همچنین در کتاب "سه شهید" نوشته حمید داودآبادی که گفتگویی صریح با همسران سه شهید شاخص انقلاب است ،این شهید بزرگوار یکی از این سه شهید است .