مراکش
مردم آفریقا چای های مخصوص به خودشان را دارند، به طور مثال در مراکش، چای نعنا بسیار پر طرفدار است. در فرهنگ مردم شمال آفریقا، این چای جایگاه ویژه خودش را دارد و آداب نوشیدن چای و رسوم چای در آن، خاص می باشد. این مردم، برگ نعنا و چای سبز را با هم دم می کنند و با شکر شیرین می کنند. بعد چای را از ارتفاع زیاد داخل لیوان می ریزند. در سفر به آفریقا اگر به شما چای تعارف کردند، نباید آن را رد کنید. در فرهنگ این مردم، رد کردن چای نشانه بی ادبی است، بنابراین حتی اگر به آن میل ندارید، دعوت به چای را رد نکنید.
تبت
برای ما شاید عجیب و سخت باشد که بشنویم که کسی در چای از کره استفاده کند، اما آداب نوشیدن چای در میان مردم تبت، اینگونه است. آن ها دوست دارند که چای خود را با کره گاو وحشی مخلوط کنند. مردم تبت، چای را به روش های متفاوتی تهیه می کنند. آن ها چیز دیگری هم در چایشان می ریزند. نمک! شاید تعجب کنید، اما خوب است بدانید که این چای به دلیل چربی بالایی که دارد به شدت انرژی زا بوده و مردم آن منطقه برای تحمل کردن سرمای سخت تبت و هیمالیا به چنین نوشیدنی ای نیاز دارند.
هنگ کنگ
چایی که مردم هنگ کنگ می نوشند، اسم عجیبی نیز دارد، شیر چای جوراب شلواری، اما این اسم، مطمئنا به اندازه ترکیبات چای، حیرت انگیز نیست. این چای، مخطوطی عجیب و غریب از شیر غلیظ شده، چای سیاه و شیر خشک است و چون یک کیسه چای سیاه را داخل چای می ریزند و به این وسیله چای را فیلتر می کنند، این اسم بر آن گذاشته شده است، زیرا معتقدند این مخلوط به جوراب ساق بلند زنانه بی شباهت نیست.
تایوان
در تایوان نوع دیگری از چای به نام "شیر چای مروارید" مرسوم است که البته مورد علاقه همه مردم این کشور نیست، اما در حدود سی و چند سالی که از اختراع این چای می گذرد، تبدیل به نوشیدنی محبوب بسیاری از مردم این کشور شده است. روش درست کردن آن هم به این صورت است که چای سرد را با شیر یا میوه مخطوط می کنند و به آن گلوله های کوچکی از نشاسته اضافه می نمایند که جویدنی است. این چای در میان مردم تایوان شدیدا پر طرفدار شده و شهرت آن به انگلستان هم رسیده و در بعضی از مغازه های این کشور به فروش می رسد.
ژاپن
از جمله طولانی ترین آداب نوشیدن چای در ملل مختلف، رسوم چای در کشور ژاپن می باشد. مردم ژاپن، سنت مفصل تری برای خوردن چای دارند. در این کشور برای چای انواع و اقسام مراسم وجود دارد. زمانی که به ژاپن سفر می کنید، حتما باید در رسوم چای نوشیدن آن شرکت کنید یا آن را تماشا کنید. مراسم چای در این کشور در تاریخ ملی و مذهبی مردم آن ریشه دارد. به طور معمول در ژاپن از چای سبزی استفاده می کنند که بنام ماتچا شناخته می شود. مراسم چای به طور معمول، نزدیک به چهار ساعت طول می کشد؛ به قدری که ممکن است، در وسط مراسم خسته شده و به خواب فرو روید. انتظاری طولانی برای یک فنچان چای اما این مراسم برای مردم این کشور به شدت مورد احترام و با اهمیت است.
هندوستان
بسیاری از مردم معتقدند که نوشیدن چای در انگلستان از بقیه مکان های دنیا بیشتر رایج است و انگلیسی ها را چای خورهایی حرفه ای می دانند، اما واقعیت این است که در هیچ کشوری بیشتر از هندوستان از چای استفاده نمی شود. مردم هندوستان نیز مانند مردم ایران، این نوشیدنی را چای می نامند. آنها چای خود را با شیر و شکر مخلوط می کنند. یکی از شغل هایی که در این کشور بسیار دیده می شود، دوره گردانی هستند که با گاری یا دوچرخه چای می فروشند.
چین
بر طبق افسانه ها کشف چای مربوط به 2737 سال قبل از میلاد مسیح در کشور چین بوده و این نوشیدنی توسط امپراطور شنونگ کشف گردیده. ماجرا هم به این صورت بوده که یک برگ چای خشک در لیوان آب داغ او می افتد و برای اولین بار چای، پا به جهان می گذارد و خیلی زود جای خود را در میان نوشیدنی های دنیا باز می کند. امروزه این نوشیدنی به یکی از هفت ضرورت اصلی در این کشور تبدیل شده و رسوم چای نوشیدن در چین، ترتیبات خاص خودش را دارد. ضمن اینکه چای سبز در میان مردم این کشور جای خاص خود را دارد.
جنوب آسیا
چای معطر هندی با مخلوطی از ادویه ماسالا در هندوستان مرسوم بود. اشغالگران انگلیسی این عادت را پیدا کردند و در طی اشغالگری های خود آن را با خود جا به جا نمودند. انگلیسی ها خوردن چای را در میان هندی ها رواج دادند. یعنی این چای از چین به انگلستان رفته و از انگلستان به هند و بعد از آن نیز به سایر کشورهای جنوب آسیا منتقل شده. هرکدام از این مناطق، بسته به سلیقه خود به چای شیر، ادویه و ... افزودند. امروزه می توانید در کشورهای جنوب آسیا انواع چای های آرام بخش را پیدا کنید.
پاکستان
مردم پاکستان هر دو نوع چای سیاه و سبز را دوست دارند، اما محبوب ترین نوع چای در این کشور، یک نوع نوشیدنی صورتی رنگ است که به آن نون چای می گویند. این نوشیدنی ترکیبی از پسته، بادام، شیر، گیاهان ترش، اادویه و شیر است. ادویه های این نوشیدنی، گیاهان ترشی هستند که در کشمیر رشد می کنند.
روسیه
گفتیم که آداب نوشیدن چای در ملل مختلف، متفاوت است، اما مردم روسیه برای رسوم چای نوشیدن، رسمی مشابه ایرانیان دارند. در روسیه، سماور یکی از اجزای ثابت رسم چای است. آن ها در سماور، آب را جوش می آورند و چای را در قوری روی آن دم می کنند. بسته به نوع چای، چند دقیقه ای صبر می کنند و بعد، نصف فنجان را آب جوش ریخته و نصف دیگرش را از مایع درون قوری پر می کنند. میزان غلظت این چای به سلیقه مصرف کننده بستگی دارد.