عملیات «فجر الجرود»؛ ناقوس مرگ داعش
در روز نخست این عملیات، حزب الله و ارتش سوریه 87 کیلومتر مربع از نوار مرزی مشترک بین لبنان و سوریه پاکسازی کردند.
هنوز چند صباحی از پیروزی غرور آفرین رزمندگان حزب الله بر ضد تروریستهای جبهه النصره نگذشته که عملیاتی تحت عنوان «فجر الجرود» برای درهم پیچیدن طومار داعش در مرزهای لبنان و سوریه آغاز شده است.
در اوایل مرداد ماه سال جاری بود که تروریستهای جبهه النصره در برابر رشادت های بی نظیر رزمندگان مقاومت چاره ای جز پذیرفتن شکست نداشتند و باقیمانده این تروریستها نیز به ناچار راه ادلب در سوریه را در پیش گرفتند تا پیروزی دیگری در پرونده حزب الله لبنان بر ضد تروریسم ثبت شود.
این عملیات در تلاش برای آزادسازی تمامی مناطق مرزی سوریه و لبنان از وجود تروریستهای داعش با عنوان «وإن عدتم عدنا» از روز شنبه آغاز شده است. مقاومت لبنان با همکاری ارتش تاکنون توانسته اند در جریان این عملیات 87 کیلومتر مربع از خاک این کشور را از لوث داعش آزاد کنند و 50 داعشی را نیز به اسارت در آورند و با ورود به گذرگاه الزمرانی هم مقادیر زیادی سلاح و مهمات از تکفیری ها به غنیمت بگیرند.
در همین زمینه امین حطیط کارشناس و تحلیلگر نظامی لبنانی در گفتگو با روزنامه الثوره پیروزی بر جبهه النصره را در خاک لبنان از سه جهت مهم و مورد توجه قرار داده است:
نخست اینکه اسرائیل با این عملیات به خوبی دریافت که همه تلاشهایش برای جدا کردن لبنان از سوریه و سیطره بر مرزهای میان این دو کشور از طریق گروههای تروریستی مورد حمایت تل آویو که در راس آنها جبهه النصره قرار دارد با شکست روبرو شده است؛ هر چند اسرائیل پس از اقدام حزب الله لبنان به پاکسازی تروریستها در ارتفاعات عرسال شکست قابل توجه تری را متحمل خواهد شد.
دوم اینکه پاکسازی ارتفاعات عرسال در امتداد ارتفاعات فلیطه سوریه پاکسازی القلمون را کامل خواهد کرد و حومه غربی دمشق را به طور کامل با کل القلمون از محوطه خطر و تهدید پایتخت سوریه از سمت غرب خارج خواهد کرد.
سوم اینکه نبرد عرسال و پاکسازی آن از تروریستها اهمیت به سزایی برای لبنان دارد و لبنان را از خطر امنیتی می رهاند. ارتش لبنان می تواند تروریسم و شبکه های آن را در لبنان ریشه کن کند و ضمن هماهنگی و همکاری با ارتش سوریه، شرایط مناسبی را نیز برای بازگشت آوارگان سوری به خانه های خود ایجاد می کند.
نکته قابل تامل در عملیات ضد تروریستی مقاومت در نوار مرزی لبنان و سوریه اینکه، اقدامات سرنوشت ساز مقاومت و ارتش لبنان بر ضد داعش در ارتفاعات راس بعلبک و القاع گزینه های محدودی را در برابر تروریستهای داعش در منطقه باقی میگذارد که نمی تواند جز جنگیدن و مُردن یا تن دادن به خروج در لحظات آخر یا فرار و عقب نشینی از طریق گروههای کوچک و پنهان شدن در میان روستائیان و ساکنان اردوگاهها در سوریه باشد.
در این میان باید گفت عراق اکنون خود را آماده جنگ با داعشی ها در مناطق باقیمانده تحت اشغال این گروه تروریستی - به ویژه تلعفر - می کند و در سوریه نیز ارتش سوریه با همکاری متحدانش روز به روز عرصه را بر داعشی ها تنگتر میکنند در لبنان نیز داعش به پایان راه رسیده است و گزینه ای جز محو شدن و نابودی ندارند. با این حال ممکن است که آنها از گزینه فرار شبانه و حمایت بافت خانوادگی و پیوندهای خویشاوندی در آن مناطق، برای پنهان شدن در مناطق تحت اشغال داعش در البادیه الشام استفاده کنند و هر چند که احتمال پیوستن آنها به جبهه النصره نیز وجود دارد ولی با این وجود ارتش لبنان و رزمندگان حزب الله عزم جدی برای پایان دادن به حضور تکفیری ها در این مناطق دارند و داعشی ها هم همانگونه که رسانه های لبنانی اعلام کرده اند چاره ای جز فرار یا کشته شدن ندارند.
گفتنی است مساحت منطقه ای که داعش در خاک لبنان بر آن مسلط است 120 کیلومتر است و داعشی هایی که در مرزهای لبنان با سوریه در سسلسله جبال شرقی لبنان به ویژه در ارتفاعات راس بعلبک و القاع از سمت لبنان وجود دارند حدود 600 نفر هستند که از سوی یکی از سرکرده های تکفیری ها به نام «موفق الجریان» ملقب به ابو السوس و موسوم به امیر داعش در القلمون سرکردگی می شوند. قبلا هم این گروه ترویستی در منطقه القصیر حضور داشتند و ابو السوس سرکرده لواء الفاروق بود. شایان ذکر است ابو السوس و افرادش در سال 2015 از تروریستهای جبهه النصره جدا شدند و با داعش بیعت کردند.
-----------------------------
امین نجار