در کنفرانس خبری با همتای مصری در مسکو ؛
لاوروف: اقدام آمریکا را بر سر شهروندانش تلافی نمی کنیم
وزیر خارجه روسیه در واکنش به اقدام سفارت آمریکا و در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اقدام تلافی جویانه کرملین در برابر تصمیم آمریکا برای توقف موقت صدور روادید گفت: ما این اقدام دولت آمریکا را بر سر شهروندان آمریکایی تلافی نخواهیم کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی روسیا الیوم؛ وزیر امور خارجه روسیه تصمیم جدید سفارت آمریکا در روسیه را ادامه سیاستهای دولت باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا در تعامل با مسکو دانست.
سرگئی لاوروف در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سامح شکری همتای مصری اش در مسکو در واکنش به اقدام سفارت آمریکا و در پاسخ به پرسشی درباره احتمال اقدام تلافی جویانه کرملین در برابر تصمیم آمریکا گفت: ما این اقدام دولت آمریکا را بر سر شهروندان آمریکایی تلافی نخواهیم کرد.
وزیر امور خارجه روسیه در ادامه پاسخ به سئوالی درباره تصمیم سفارت آمریکا برای توقف موقت صدور روادید در مسکو گفت: من مدت کوتاهی قبل، از این خبر در رسانه اطلاع پیدا کردم. ما این مسئله را به طور عمیق بررسی خواهیم کرد. همانطور که می دانید دولت باراک اوباما که می خواست هر نوع چشم اندازی را برای همکاری بین روسیه و دولت جدید آمریکا از بین ببرد، تحریم ها را در اواخر سال گذشته بر روسیه اعمال کرد. این تحریم ها شامل اخراج دیپلمات های روس و اعمال محدودیت هایی بر دارایی های روسیه در آمریکا بود. ما از پاسخ دادن به این اقدامات در آن زمان خودداری کردیم و فقط پس از آنکه کنگره آمریکا بسته جدید تحریم ها را تصویب کرد، از خود واکنش نشان دادیم. پاسخ ما حتی الامکان خویشتندارانه و هماهنگ با عرف دیپلماسی روسیه است. در واکنش به توقیف مستغلات روسیه در آمریکا، ما از آمریکاییها خواستیم از مستغلات خود در مسکو استفاده نکنند و نیز تعداد دیپلمات ها و کارشناسان فنی در سفارتخانه و کنسولگری ها در روسیه را کاهش دهند تا تعداد آنها به همان تعداد دیپلمات های روسی در آمریکا برسد. به اعتقاد من این مسئله که کاهش تعداد دیپلمات های آمریکایی در روسیه به اندازه تعداد دیپلمات های روسی در آمریکا باعث می شود تا سفارت آمریکا در مسکو نتواند خدمات کنسولی را مانند گذشته ارائه کند درست نیست. به همین علت، به اعتقاد من دلایل واقعی تصمیمی که امروز اعلام شد، مسایل دیگری است. برداشت اولیه آن است که عاملان این تصمیم گیریها می خواهند بار دیگر تلاشی را برای خشمگین کردن ملت روسیه از اقدامات دولت روسیه آغاز کنند. این تفکر از مدت ها پیش برای ما آشناست. این تفکر همان تفکر کسانی است که آنچه را که انقلاب های رنگین خوانده می شود، به راه انداختند. این اقدامات، ادامه رفتارهای دولت باراک اوباماست. بر اساس همین تفکر، این تصمیم شامل شهروندان بلاروس است که برای گرفتن روادید سفر به آمریکا نمی توانند به مسکو و سن پترزبورگ بیایند، بلکه باید به کییف و ورشو سفر کنند. پیامد سیاسی این اقدام برای همه روشن است. آنچه را که امروز اعلام شد بررسی خواهیم کرد. تنها چیزی که می توانم بر آن تاکید کنم آن است که ما این اقدامات را به پای شهروندان آمریکایی نخواهیم نوشت. اگر بعضی طرف ها تصور می کنند روسیه تصمیم مشابهی در برابر این تدابیر اتخاذ خواهد کرد، محاسبات شان اشتباه بوده است.
لاوروف در این نشست مشترک خبری در پاسخ به سوالی درباره نقش قاهره در حل بحران سوریه گفت: ارزیابی ما از نقش مصر در مورد همکاری بین المللی برای حل بحران های مختلف بسیار مثبت است. ما درباره تلاش های خود برای حل بحران سوریه گفتگو کردیم. مصر همچنان نقش بسیار مهمی در حمایت از اجرای ایده تشکیل مناطق کاهش تنش در سوریه ایفا می کند.
تشکیل این مناطق در چارچوب نشست های آستانه صورت می گیرد. در مورد بحران لیبی، مصر نقش موثر و فعالی ایفا می کند. ما دیدگاه و موضع مشترک و مطابق یکدیگر داریم و نباید هیچ یک از شخصیت های سیاسی یا گروه های سیاسی یا قبیله ای در لیبی نباید منزوی شوند. روسیه و مصر بر تشکیل هیئت مشترک از مخالفان سوری به منظور مذاکره با دولت سوریه در چارچوب واقع بینانه و سازنده با مشارکت دو گروه از مخالفان که در قاهره و مسکو تشکیل شد، تاکید دارند.
لاوروف افزود: ما موضع مشترکی درباره لزوم پایان رکود در حل مسئله فلسطینی-اسرائیلی داریم. روسیه و مصر از لزوم از سرگیری مذاکرات حمایت می کنند. به همین علت، مهم است که اجازه ندهیم اقدامات یکجانبه صورت گیرد. درباره همکاری دوجانبه با مصر به ویژه طرح احداث نیروگاه هسته ای در این کشور باید بگویم که در ماه دسامبر گذشته، قرارداد اولیه این طرح امضا شد و اکنون سه قرارداد دیگر برای مراحل این طرح مطرح است که پس از آن خواهیم توانست کار ساخت این نیروگاه را آغاز کنیم. روسیه طرحی برای احداث شهرک صنعتی در کانال سوئز دارد. همچنین امیدوارم تا سه ماه آینده رایزنی های فنی درباره ایجاد منطقه آزاد تجاری بین مصر و اتحادیه اور آسیایی آغاز شود.
وی خاطر نشان کرد: درباره تشکیل هیئت مشترک از مخالفان سوری با شرکای مختلف از جمله عربستان همکاری می کنیم. نتیجه این تلاش ها را بعدا در اختیار رسانه ها قرار خواهیم داد. روشن است که ایجاد منطقه کاهش تنش در ادلب با مشارکت سه کشور ضامن آتش بس در چارچوب نشست های آستانه، دشوار است. روسیه، ترکیه و ایران درباره ایجاد این منطقه توافق کرده اند. ما توافق کردیم در اواخر این ماه یا اوایل ماه آینده، نشست سه جانبه ای در سطح کارشناسان برگزار خواهد شد. همانطور که می دانید همه این اقدامات در چارچوب فراهم کردن مقدماست نشست جدید بین المللی در چارچوب آستانه صورت می گیرد. نتیجه فعالیت کارشناسان را بررسی خواهیم کرد و امیدواریم این نتایج از حمایت کشورهای شرکت کننده در این نشست برخوردار شود. گروه های مسلحی که با ارتش سوریه می جنگند باید بین خود درباره ایجاد منطقه کاهش تنش به توافق برسند. تلاش ها ادامه دارد و مذاکرات بسیار دشوار است، اما به کار خود ادامه می دهیم. این تلاش ها بین مسئولان نظامی با حمایت دیپلمات ها صورت می گیرد.
لاوروف افزود: مشارکت همه گروه های سیاسی و قبیله ای شرط لازم برای حرکت در مسیر حل بحران لیبی است. ما و مصر بر این باور هستیم که همه بازیگران و میانجی های خارجی باید تلاش های خود را برای نشستن همه طرف های لیبیایی بر سر میز مذاکره هماهنگ کنند.
لیبیایی ها خودشان بهتر منافع این کشور و از چگونگی تامین آینده آن آگاهی دارند. باید خواسته های همه گروه های سیاسی و عشیره ای در لیبی در نظر گرفته شود.
وی خاطر نشان کرد: روسیه و مصر دیدگاه مشترکی درباره لزوم پایان خونریزیها در یمن و آغاز فرآیند سیاسی در این کشور دارند.
مسکو و قاهره معتقدند باید گام های فوری برای کاستن از رنج ملت یمن برداشته شود. مردم یمن از بحران شدید انسانی رنج می برند. ما همچنین درباره بحران خلیج (فارس) تبادل نظر کردیم و از همه طرف های این بحران می خواهیم راه حلی برای مشکلات از طریق مذاکره پیدا کنند تا دغدغه های همه طرف ها از بین برود.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: دو کشور توافق نظر دارند که حوادث دشواری که منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد آن است نباید نگاه ها را از لزوم حل اصلی ترین مسئله یعنی مسئله فلسطینی- اسرائیلی و به عبارت گسترده تر مسئله عربی - اسرائیلی دور کند. ما خواهان حل این مسئله بر اساس قواعد قانونی سازمان ملل هستیم. ما و دوستان مصری مان، تاسف خود را برای ناتوانی در اجرای قطعنامه سازمان ملل برای ایجاد منطقه عاری از سلاح کشتار جمعی در خاورمیانه و شمال آفریقا اعلام می کنیم. روسیه و مصر در مجمع سازمان منع اشاعه تسلیحات شیمیایی و اجرای معاهده مربوط به آن با یکدیگر همکاری می کنند. ما درباره بعضی گام های اضافی که می توان در این زمینه برداشت، بحث و گفتگو کردیم.
سرگئی لاوروف افزود: ما بر پایبندی و اصرار خود بر مبارزه با تروریسم تاکید کردیم و همکاری کاملی در این باره در شورای امنیت داریم. ما امروز همچنین درباره لزوم یافتن راه حلی برای از بین بردن تامین مالی تروریسم و لزوم مبارزه با اندیشه های تروریستی توافق کردیم.
لاوروف خاطر نشان کرد: ما همچنین در زمینه گسترش تبادل تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری گفتگو خواهیم کرد تا در ماه آینده، کمیته مشترک دو کشور نشست جدیدی برگزار کند. همانطور که می دانید مسئله از سرگیری پروازها بین دو کشور هم در گفتگوها مطرح است و ما امروز بر پیشرفت هایی در این زمینه تاکید کردیم و امیدواریم به زودی چشم اندازی برای ترسیم از سرگیری پروازها بین دو کشور ترسیم شود. از نتیجه این گفتگوها بسیار خرسند هستیم و توافق کردیم تماس ها بین دو طرف ادامه پیدا کند.