به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ سید ابوالفضل رضوی، معاون توسعهی روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، با پراهمیت خواندن نقش انسان در توسعه افزود: در دولت یازدهم موضوع توسعه همه جانبه را آغاز کردیم که البته توسعه ابعاد چندگانهای دارد که ما بحث توسعه پایدار را مطرح و دنبال کردیم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری با بیان اینکه توسعه با انسان، برای انسان و موجب تعالی اوست، تصریح کرد:متاسفانه موضوع عدالت آموزشی که به موجب آن ضروری است به انسانها توجه ویژهای شود مهجور باقی مانده چرا که با یک بررسی معلوم میشود ابزارهای آموزشی موجود در روستاها در حد بسیار نازلی است.
وی درباره اینکه در میان مدت تا چه حد میتوان امیدوار بود که جوانان روستایی به سمت شغل پایدار گرایش پیدا کنند؟ اظهار داشت: دریچهای که در حال حاضر برای توسعه روستاها گشوده شده دو امر مهم نرم افزاری و سخت افزاری است که متاسفانه تا چند سال پیش تنها به بخش سخت افزاری آن توجه داشتیم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری در پایان سخنان خود با اذعان به این مطلب که ما بدنبال افزایش جمعیت تولید کننده در روستاها هستیم خاطر نشان کرد: ما امیدواریم در روستاها شغل هایی بوجود بیاوریم که موجب افزایش درآمد خانوارهای روستایی شده و نیز انگیزهی توقف روستاییان در روستاها را افزایش داده تا بدینوسیله از افزایش پدیده حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ جلوگیری شود.
وی گفت:: نخستین جشنواره فرهنگی-ورزشی روستا دوم و سوم شهریور در شاهین شهر اصفهان برگزار میشود، در این جشنواره ۷۴۴ ورزشکار روستایی و عشایری شرکت میکنند که ۴۳۰ نفر از این تعداد را آقایان و ۳۱۰ نفر را بانوان تشکیل خواهند داد.
ابوالفضل رضوی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری گفت: باید به فرهنگ و آداب رسوم توجه بیشتری کرد و در این شرایط است که میتوانیم به میزان اشتغال، توزیع ثروت در مناطق روستایی بیفزاییم.»
رضوی، اهمیت توسعه روستایی را چنین برای روزنامه ایران توضیح داده و ادامه میدهد: «اگر به توسعه روستایی توجه نشود و موقعیت آنها به حاشیه نشینی تبدیل شود، جمعیتی که میتوانند تولیدکنندههای بسیار مهمی باشند، به مصرفکنندگان صرف تبدیل میشوند که به خاطر وضعیت حاشیه نشینی، ممکن است معضلاتی نیز در میان آنها شکل بگیرد. ضمن اینکه امکانات و سرزمینهای بارور زیادی در روستاها وجود دارد، با معضلات روستایی، این سرزمینهای بارور هم از بین میروند.»
به تازگی در مجلس مصوب شده است که ۱. ۵ میلیون دلار وام از محل صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستاییان تخصیص یابد و این طرح در انتظار تأیید شورای نگهبان است. اما رضوی، درباره تسهیلات ویژهای که تاکنون به روستاییان اعطا شده، چنین توضیح میدهد: «وام دادن به روستاییان با کارمزد تک رقمی برای نخستین بار در دولت یازدهم اتفاق افتاد. نخستین بار است که روستاییها راحتتر از شهریها میتوانند وام دریافت کنند. اوایل که میگفتیم، مردم اصلاً باورشان نمیشد، دو سال و نیم طول کشید تا به روستا رفتیم، با مردم ارتباط برقرار کردیم و آنها را درباره فرایند و چگونگی اخذ وام آگاه کردیم. حالا کم کم ایجاد شغل با کمک وامها، به فرهنگی در روستاها تبدیل شده است.»
معاون توسعه روستایی رئیس جمهوری با تأکید بر تسهیلات برای روستاهای مرزی ادامه میدهد: «در روستاهای مرزی هم اگر تشکلهای اقتصادی تشکیل شوند، وام بدون کارمزد به آنها پرداخت میشود. این کار بسیار عظیمی است و در کشور بیسابقه است. یکسری از روستاهای مرزی تشکل ایجاد کردند و از همین طریق، ۴ میلیارد تومان وام دریافت کردند. یا مثلاً در مهربندان استان خراسان جنوبی، چنین تشکلهایی ایجاد شد.»
تسهیلات تنها با اطمینان از خلق شغل پایدار پرداخت میشود
پرداخت وام به روستاییان، ممکن است نوعی تزریق پول به حساب بیاید و بیم تکرار تجربههای منفی گذشته، برای پرداخت وام وجود داشته باشد. اما آنطور که رضوی توضیح میدهد، در طرحهای دولت یازدهم، چنین اتفاقی نیفتاده است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور میگوید: «ما به آموزشهای مهارتی و اعطای وامهای مرحلهای توجه کردهایم. اینطور نبود که فقط پول تزریق شود بلکه وامها با نظارت و بر اساس طرحهای اشتغال تخصیص یافتند؛ آن هم طرحهایی که قابل اشتغالزایی پایدار باشد. یا مثلاً بررسی شد که روستاییان از محل اخذ وام برای رفع بدهکاری اقدام نکرده باشند که با وام گرفتن، بدهکارتر شوند. طرحهای آنها باید طوری باشد که بتوانند درآمدشان را بیشتر کنند و قسط وام هم بدهند. در روستا، توجه به آموزشهای مهارتی و حتی داد و ستدی اهمیت زیادی دارد. روستاییان پرکارند، اما تاجر و بازرگان نیستند. برای همین به آموزش و اولویتبندی طرحهای آنها توجه ویژهای داریم.»، اما آیا این طرحها تاکنون توانستهاند اثربخش باشند؟
رضوی میگوید: «در همین چند ماه اول سال ۹۶ با همکاری «بانک بنیاد مستضعفان» توانستیم ۴۵۰۰ شغل پایدار ایجاد کنیم که اطلاعات کامل از تمام آنها وجود دارد.
این شغلها در حوزههای گردشگری، صنایع دستی و حتی دانش بنیان بودهاند.»
او درباره کارهای دانش بنیان روستایی چنین توضیح میدهد: «مثلاً در روستاهای شهرستان رباط کریم، قزوین و تبریز کارهای دانش بنیانی در حوزه کاشت گیاهان انجام شده است یا در تبریز، تولید کاغذ از سنگ آهک پیش گرفته شده است.» در سال گذشته، بیش از ۷۰۰ هزار شغل ایجاد شد که از این میزان، ۱۶۰ هزار شغل برای روستاییان بوده است.
رضوی گفت:: در سال گذشته، ۱۶۰ هزار شغل پایدار روستایی ایجاد شد. نهادها و دستگاههای مختلف دستبهدست هم دادند و کار کردند. در طرح اشتغال پایدار، فرمانده اقتصاد مقاومتی کشور، کمیته امداد، بهزیستی، جهاد کشاورزی و... همه، طرحهای مهمی را با هماهنگی پیش بردند که ریز اطلاعات برای استان به استان وجود دارد. هیچوقت سابقه نداشته است که در یک سال، این میزان شغل برای روستاییان ایجاد شود. برای امسال هم ایجاد ۲۷۰ تا ۳۰۰ هزار شغل در دستور کار قرار گرفته است.