، مرکز فارس،دبیرکمیته ملی اخلاق در پژوهشهای پزشکی گفت: این مدرسه تابستانه، به میزبانی شیراز و با حضور ۱۲۰ عضو هیات علمی، کارشناس و مسوولان کمیته مرتبط از سراسر کشور، آغاز به کار کرد.
احسان شمسی گوشکی افزود: این نشست ها، با هدف توانمندسازی اعضای کمیتههای اخلاق، استفاده از تجربیات اعضا برای اداره و کنترل کمیتهها و بالا بردن سطح رسیدگی ارزیابی اخلاقی پژوهشها برگزار میشود.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دبیر اجرایی دومین مدرسه تابستانی اخلاق در پژوهش گفت: با توجه به گسترش تحقیقات، پژوهش، مقالات و مراکز تحقیقاتی در سطح ملی و بین المللی، شواهدی وجود دارد، که باید این مطالعات و تحقیقات، در چارچوب اصول اخلاقی هدایت شود.
رضا چمن افزود: حساسیت هایی در سطح ملی و بین المللی، در مرحله اجرای تحقیقات، انتشار نتایج تحقیقات و به کارگیری نتایج تحقیقات وجود دارد که اصول اخلاقی و انسانی باید در هر سه مرحله، رعایت شود.
مدیر امور پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بیان کرد: بخشی از اصول اخلاقی و انسانی، همان اخلاق عمومی، مانند رازداری، محرمانه بودن اطلاعات تحقیقاتی، احترام به حریم خصوصی، رعایت حقوق افراد، وارد نشدن آسیب به شرکت کنندگان در تحقیق است و این اصول کلی اخلاق، در همه زمینهها باید رعایت شود.
وی ادامه هدف اصلی این کارگاه را رعایت اصول اخلاق در تحقیق در تمامی مراحل، شامل طراحی مطالعه تا مراحل پایانی تحقیقات عنوان کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در مدرسه تابستانه گفت: کمیتههای اخلاق پزشکی، بر رعایت اصول اخلاق در تحقیقات نظارت میکنند، تا تحقیقات در چارچوب موازین اخلاقی باشد.
توانمندسازی اعضای کمیتههای اخلاق، استفاده از تجربیات اعضا برای اداره و کنترل کمیتهها و بالا بردن سطح رسیدگی ارزیابی اخلاقی پژوهشها از اهداف این گرد همایی است.
رضا ملک زاده با بیان اینکه توجه به اخلاق در پژوهشهای پزشکی در کشور رونق خوبی پیدا کرده است افزود: در چهار سال گذشته، نزدیک به ۱۵۰ کمیته اخلاق پزشکی در سطح دانشگاههای علوم پزشکی کشور با هزارعضو فعال شده است و برنامه آموزشی برای اعضای این کمیته، در فواصل منظم برگزار میشود.
ملک زاده تاکید کرد: همه طرحهای تحقیقات پزشکی در ایران باید در کمیته اخلاق تصویب و ثبت شود و کمیتههای اخلاق نیز باید طرح را نظارت و بررسی کنند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، گفت: دانشگاه علوم پزشکی شیراز جزو دانشگاههای برتر ایران است و با برنامه ریزیهای صورت گرفته در دانشگاه، امیدواریم که این دانشگاه رتبههای بالاتری در سطح ملی و بین المللی به دست بیاورد.
ملک زاده مهمترین اقدامات در حوزه پژوهشها و فناوری سلامت را توسعه و تکمیل آزمایشگاههای جامع تحقیقات، توسعه کیفی پژوهش ها، شرکتهای دانش بنیان، موسسه ملی توسعه علوم پزشکی ایران عنوان کرد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این آیین، گفت: مدرسه تابستانی اخلاق در پژوهش، با برنامه ریزی و هماهنگی و سازماندهی بین دانشگاه علوم پزشکی شیراز و معاونت پژوهشی وزارت بهداشت، با حضورهمه دانشگاههای علوم پزشکی کشور، به میزبانی شیراز در حال برگزاری است.
سید بصیر هاشمی افزود: با توجه به رشد فزایندهای که در حوزه پژوهش اتفاق میافتد، توانمند سازی اساتید و دانشگاهیان در کمیته اخلاق، ضروری است.
دومین مدرسه تابستانی اخلاق در پژوهش، تا سوم شهریور با آموزش مفاهیم مرتبط با رعایت اصول اخلاق در پژوهش، ادامه دارد.