تغییرات اقلیمی و تاثیر آن بر چرخه آبرسانی اروپا
تغییرات آب و هوایی سبب افزایش خطر بروز سیل و خشکسالی در مناطق مختلف اروپا شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی یورونیوز، تغییرات آب و هوایی خطر سیل و خشکسالی را در مناطق مختلف اروپا افزایش داده است. این خطرات بر کشاورزی، صنعت، گردشگری و دیگر بخشهای اقتصاد اروپا تاثیر می گذارد. محققان طرح اروپایی موسوم به بینگو در ایستگاههای آزمایشی در قبرس و آلمان و شش کشور دیگر می خواهند تأثیر تغییرات اقلیمی بر شبکه آبرسانی اروپا را پیش بینی کنند.
محققان طرح اروپایی «بینگو» در قبرس خطرات ناشی از خشکسالی را بررسی می کنند چرا که کاهش میزان بارندگی باعث افزایش رسوبات خاک می شود. خشک شدن بستر رودخانه در اثر کاهش میزان بارندگی، روند فرسایش خاک را تسریع می کند و این مسئله رسوبات بیشتری در خاک ایجاد می کند. محققان این طرح ، یک سد کنترلی ساخته اند تا سرعت آب را کم کند و زمین فرصت بیشتری برای جذب آب داشته باشد. اما افزایش رسوبات برای این فرایند مانع ایجاد می کند.
آدریانا بروگمان، محقق هیدرولوژی و مدیریت آب می گوید: «افرادی که در اینجا زندگی می کنند برای تامین آب آشامیدنی، آب لازم برای آبیاری و نیازهای خانگی به آبهای زیر زمینی این مناطق وابسته هستند. در اثر تغییرات آب و هوایی میزان آب کمتر و کمتر خواهد شد. میخواهیم بفهمیم چه میزان آب می توان ذخیره کرد.»
نگرانی اصلی این است که در این منطقه با آب و هوای نیمه خشک، آب قبل از رسیدن به چشمه های زیر زمینی، تبخیر شود. محققان به طور منظم نمونه هایی از خاک را بررسی می کنند تا بفهمند آب با چه سرعتی می تواند از لایه های رسوبی که میزانشان در حال افزایش است، عبور کند. کورادو کامرا، محقق هیدرولوژی و علوم خاک می گوید باید چگالی خاک را مشخص کنند.
وی می افزاید: «مقدار مشخصی خاک را می گیریم. این نمونه را بطور کامل خشک می کنیم، سپس وزنش را اندازه می گیریم تا چگالی خاک را مشخص کنیم.»
محققان برای اینکه به ایده دقیقتری از گردش آب دست پیدا کنند، اندازه گیری های دیگر هم انجام می دهند. در جنگل اثرات درختان بررسی می شود.
مارینوس الیادس، محقق اکوهیدرولوژی می گوید: « برای اینکه مشخص شود ریشه درخت چه میزان آب از زمین می کشد از حسگرهای مخصوص استفاده می شود.این حسگر سه سوزن دارد که با آنها می توان سرعت حرکت آب را در تنه و ساقه درخت تخمین زد و با این اندازهگیری معلوم می شود که این درختها چقدر آب از زمین می کشند.»
بررسی هایی که در قبرس انجام می شود به کشاورزان محلی کمک می کند که خود را با تغییر میزان دسترسی به آب وفق دهند. مثلا سراغ غلاتی بروند که نیاز کمتری به آب دارند. یکی از جنبه های این پروژه بزرگ اروپایی است که تأثیر تغییرات آب و هوایی بر دسترسی به منابع آب است.
شهر «مولهایم آن در رور» واقع در استان «نوردراین-وستفالن» آلمان به «شهر روی رود» معروف است. زندگی یک میلیون نفر از ساکنان شهر ناحیه آلمان به سیستم ذخایر آبی بستگی دارد که باید در حالت متعادلی حفظ شوند.
پژوهشگران طرح «بینگو» با اندازه گیری جریان آب سطحی و آب زیرزمینی و استفاده از داده های هواشناسی تلاش می کنند به درک بهتری از تغییرات چرخه آب برسند.
مارک شیبل، پژوهشگر منابع آب و مدیریت خطرات سیل می گوید: «همین الان هم شاهد تغییر میزان بارندگی بوده ایم: در زمستان بارندگی کم شده است. معمولا در ماه ژانویه و فوریه شاهد طغیان زمستانی رودخانه ها هستیم. اما حالا گاهی در ماه مارس رودخانه ها طغیان می کنند و در تابستان تعداد سیل های ناگهانی زیادتر شده است.»
هدف محققان پروژه این است که تأثیر تغییرات اقلیمی بر شبکه آبرسانی اروپا را طی ده سال آینده پیش بینی کنند.
رافائلا ماتو، مسئول هماهنگ کننده طرح «بینگو» می گوید: «این پژوهش به ما کمک می کند تأثیر تغییرات آب و هوایی، خطر سیل و خشکسالی را برای برخی نواحی پیش بینی کنیم. همچنین با بررسی زیرساخت های لازم و تغییر رفتار مردم مناطق مختلف، خودمان را برای مقابله با این آثار خشکسالی و سیل آماده کنیم.»