کاهش نرخ سود و تسهیلات بانکی با رویکرد بسترسازی منطقی
عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران و کارشناس امور بانکی میگوید کاهش نرخ سود و تسهیلات بانکی نیاز به یک جراحی دارد و باید با کار کارشناسی دقیق و آرامش در این زمینه گام برداشت.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ حسین سلیمی افزود: اقدامات دستوری میتواند خطرناک باشد و ترس عمومی سپرده گذاران را برای بیرون کشیدن سپرده هایشان به دنبال داشته باشد.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران گفت: نرخ بالای سود و تسهیلات بانکی در کشور در حال حاضر به یکی از مشکلات اصلی اقتصادی کشور بدل شده است که در دولت دوازدهم باید اصلاح شود، اما نکته مهم و سوال اصلی این است که چگونه این اتفاق صورت گیرد که با کمترین چالش روبرو باشیم زیرا کاهش نرخ سود سپردهها میتواند روی بسیاری از بازارها تاثیرات منفی داشته باشد و پیش از هر اقدامی باید در این زمینه بررسی و کار کارشناسی دقیقی صورت گیرد.
وی اظهار داشت: وقتی الان در کشور نرخ سود ۱۸ درصد اعمال میشود نمیتوان انتظار داشت سود تسهیلات بانکی کمتر از ۲۲، ۲۳ درصد باشد زیرا تفاضل عدد ۱۸ درصد سود سپردهها و ۲۲، ۲۳ درصد تسهیلات بانکی در واقع هزینههای بانک است. نکته مهم این است که همزمان با کاهش سود سپرده ها، سود تسهیلات (و حتی نرخ سود تسهیلات بین بانکی) هم کاهش پیدا کنند زیرا تورم به زیر ۱۰، ۱۲ درصد طبق اعلام رسمی رسیده است و به همین تناسب هم باید نرخ سودها پایین بیاید.
سلیمی در ادامه درباره اینکه چگونه این نرخ سودها باید کاهش پیدا کند، گفت: باید با آرامش، در چند مرحله، بدون دخالتهای دستوری و با یک شیب ملایم نرخ سود سپردهها و تسهیلات بانکی متناسب با هم کاهش پیدا کند تا شاهد شکل گیری هیچ گونه اخلالی در بازارهای مختلف نباشیم؛ در نظر داشته باشید که در ۴ سال گذشته نرخ سودهای بانکی از بیست و چند درصد با یک شیب ملایم به ۱۸ درصد رسیده است و باید این روند ادامه پیدا کند.»
سلیمی افزود: بسیار مهم است که مسئولان دولتی و نظام بانکی کشور در نظر داشته باشند که کاهش ناگهانی سودهای بانکی و دستوری باعث میشود که افراد به فکر به بستن حسابهای خود و خارج کردن سپردهایشان بیفتند و تاثیرات آن در شرایط کنونی افزایش ناگهانی ارز، سکه و مسکن و خواهد بود و آن هم در وضعیتی که این بازارها بسیار مستعد جهشهای ناگهانی هستند. در نظر داشته باشیم که براساس آمارهای رسمی در حال حاضر حدود ۹۸۰ هزار میلیارد تومان حجم سپردههای مردم در بانکهاست و این عدد بسیار بزرگ اگر به سمت هر بازاری سرازیر شود میتواند بحران زا باشد.
وی با بیان اینکه در دوران دولت دهم، مدتی شاهد کاهش نرخ سود به صورت دستوری بودیم که هیچ فایدهای نداشت، گفت: باید روی کاهش نرخ سود و تسهیلات بانکی مطالعه عمیق صورت گیرد و حتما پیش بینیهای لازم برای اینکه این منابع درصورتی که از بانکها خارج شود به کدام بازارها خواهند رفت، صورت گیرد. ترس سپرده گذاران برای خارج کردن سپردهها از بانکها بدترین اتفاقی است که میتوانیم شاهد آن باشیم و نظام بانکی کشور را حتما با مشکل رو به رو میکند. الان میبینیم که صحبت از گرفتن مالیات از سپردههای بانکی و یا معرفی افرادی که سپردههای بالای ۱۰۰ میلیون تومان در بانکها دارند به سیستمهای نظارتی و ... مطرح میشود آن هم در شرایطی که بانکها با بحرانهای شدید مواجه هستند و این اقدامات میتواند در دل سپرده گذاران ترس به وجود بیاورد و باعث خروج سپرده هایشان از بانکها شود.