به گزارش
خبرگزاری صداوسیما،پس از ملی شدن صنعت نفت در اسفنده ماه سال 1329، آمریکا و بریتانیا تحریم های سنگینی علیه ایران وضع کردند اما ملت از حق خود دفاع کردند و تسلیم نشدند.لندن و واشنگتن که منافع خود را از دست داده می دیدند، کودتای نظامی آخرین تلاش آنان برای نابودی جنبش استقلال خواهی ملت ایران بود؛ درست زمانی که اختلاف ها میان رهبران جنبش تشدید شد.
اگرچه ایران از دی ماه 1330 تا تیر سال 32 فقط معادل یک روز نفت تولید و به فروش رساند اما این اختلاف ها میان دکتر مصدق و آیت الله کاشانی بود که باعث شد طرح نهایی کودتا به تصویب رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر بریتانیا برسد.
ساعات پایانی بیست و چهارم مرداد 1332 کودتا با فرمان محمد رضا پهلوی مبنی بر عزل و دستگیری نخست وزیر اجرایی شد اما با هوشیاری مصدق، کودتا شکست خورد و شاه هم به بغداد گریخت.
تا بیست و هفتم مرداد اوضاع تحت کنترل بود اما ملاقات سرنوشت ساز مصدق با سفیر آمریکا در تهران همه معادلات را 180 درجه تغییر داد و دستور برگزاری تظاهرات توسط هواداران دولت ممنوع شد.
صبح 28 مردادماه حدود 4 هزار تن از اوباش اجیر شده به خیابان ها ریختند و با خیانت سرتیپ دفتری، خواهر زاده مصدق که رئیس شهربانی تهران هم بود، تانک ها به جای برقرای نظم به مقر دولت حمله کردند و جنبش آزادخواهی ملت ایران در عرض چند ساعت سقوط کرد.
حالا پس از 64 سال آمریکایی ها اعتراف می کنند از الگو شدن جنبش ملی صنعت نفت در سایر نقاط جهان هراس داشتند.
امروز هم کاخ سفید علاقه ای به پذیرش حاکمیت مردم ایران ندارد و تلاش برای برهم زدن برجام، سند محکم برای اثبات این ادعا است.