مشروح سخنان لاوروف در نشست خبری با وزیر خارجه بولیوی
سرگئی لاوروف امروز در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه بولیوی در مسکو شرکت کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل شبکه تلویزیونی روسیا الیوم ، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه بولیوی در مسکو گفت :« اختلافات در ونزوئلا باید به صورت مسالمت آمیز حل شود و ما با تهدید به دخالت نظامی در این کشور مخالفیم. از پیونگ یانگ توقف آزمایش های هسته ای و موشکی را در مقابل توقف رزمایش ها خواستاریم. ما با چین برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت که گفتگوی سیاسی را خواستار می شود تلاش می کنیم. باید برای تاثیر بر پیونگ یانگ به منظور تحقق اهداف قطعنامه های شورای امنیت تلاش کرد و ما کاملا اعتقاد داریم که امکان فشار در زمینه اقتصادی وجود دارد و از این ابزار استفاده شده است. ما از روشی که برخی از شرکای ما برای فشار بر کره شمالی استفاده می کنند حمایت نمی کنیم، چرا که این اقدامات نتایج منفی دارد. ما در همه قطعنامه های شورای امنیت از تدابیر فشارهای اقتصادی استفاده کرده ایم و تعهداتی درباره ادامه روند سیاسی و مذاکرات سیاسی وجود دارد. بنابراین از همین مسئله برای حل بحران شبه جزیره کره استفاده شده است و همه تدابیر اقتصادی از طرف شورای امنیت اتخاذ شده و توسط کشورهای عضو سازمان ملل متحد اجرا می شود. همچنین از شورای امنیت خواسته شده است در درجه اول به مسیر سیاسی توجه داشته باشد که در حال حاضر نادیده گرفته شده است. ما و طرف چینی معتقدیم این روش درست نیست و خطرناک است و برای همین دیدگاه مشترکی ارائه کردیم مبنی بر اینکه کره شمالی آزمایش های تسلیحات هسته ای و موشکی خود را متوقف کند و در مقابل آمریکا و کره جنوبی نیز رزمایش نظامی گسترده در این منطقه برگزار نکنند. ما فکر می کنیم که آمریکا می تواند تبادل مسائل قانونی را با مسائل غیر قانونی بپذیرد و ما نمی توانیم بگوییم که تنها شما حق دارید و فقط شما می توانید به سرنوشت منطقه و سرنوشت صدها هزار نفر از ساکنان این منطقه فکر کنید که ممکن است به علت اقدام نظامی یا تهدیداتی که آمریکا علیه پیونگ یانگ مطرح می کند با مشکلات زیادی مواجه شوند. اخیرا مشاهده کردیم که این گفتمان تشدید شده است و ممکن است در این مرحله اقدامات یکجانبه خطرناکی را شاهد باشیم. ما و جمهوری چین تلاش خواهیم کرد قطعنامه های شورای امنیت را در رابطه با ضرورت بازگشت به مسیر سیاسی اجرا کنیم. اعمال فشار اقتصادی از طرف شورای امنیت همواره در چارچوب حل و فصل سیاسی قرار داشته است. در اعلامیه مشترک چهارم ژوئیه بر استفاده از اقدامات سیاسی تاکید شده است.»
خبرنگار ریانووستی پرسید: نظر شما درباره اظهارات حسن روحانی رئیس جمهور ایران که گفت در صورتی که فشارهای آمریکا علیه تهران ادامه پیدا کند ایران ممکن است از توافق هسته ای خارج شود و نظر شما درباره افزایش بودجه موشکی ایران چیست؟
لاوروف پاسخ داد :« بودجه برنامه توسعه موشکی ، مسئله داخلی ایران است چرا که هیچ موانعی که جلوی این اقدام ایران را بگیرد در قطعنامه شورای امنیت وجود ندارد. اما در خصوص اظهارات رئیس جمهور روحانی درباره برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) برای حل مسئله هسته ای ایران باید بگویم امیدوارم این مسئله رخ ندهد و امیدوارم آمریکا از تعهدات خود بر اساس این برنامه جامع اقدام مشترک صرف نظر نکند. آمریکا در دوره مورد نظر و بر اساس قوانین خود تایید کرده است که ایران به تعهدات خود بر اساس این توافق پایبند بوده است اما همزمان واشنگتن تحریمهای یکجانبه ای را علیه ایران اعمال و آن را اینگونه توجیه کرده است که این تحریمها ارتباطی با برنامه هسته ای ندارد، بلکه به رفتار ایران در زمینه های دیگر مرتبط می شود از جمله حقوق بشر و رفتار ایران در منطقه. نمی توانم بگویم که این تحریمهای یکجانبه به طور کلی غیر قانونی است اما در صورتی که از چنین تحریمهایی به منظور تلاش برای تاثیر بر موازنه شکننده به نفع یک طرف استفاده شود مانند توازنی که در برنامه هسته ای ایران به دست آمده است ، این اقدامات غیر مسئولانه است چرا که می تواند این توازن را با مشکل روبرو کند و چنین اقدامات تحریک آمیزی غیر قابل قبول است. بنابراین این مسئله تنها به منافع یک کشور به خصوص مربوط نمی شود بلکه منافع منطقه ای بزرگ است و برای ما مهم است که این منطقه عاری از سلاح هسته ای باقی بماند. چیزی که دوست دارم در اینجا بگویم ما بارها پیشنهاد کردیم درباره روشی عادلانه توافق کنیم که در صورتی که در شورای امنیت به توافقی درباره سازوکار تاثیرات اقتصادی یا تحریمها علیه کشوری رسیدیم باید همه کشورها به آن پایبند باشند و اقدامات آنها به این تحریمهایی که در شورای امنیت تصویب می شود محدود شود و به اعمال نکردن تحریمهای یکجانبه به عنوان ابزاری برای جبران آنچه که نتوانسته اند در تحریمهای شورای امنیت وارد کنند ، پایبند باشند. آمریکاییها با این مخالفت می کنند اما این اصلی است که رد کردن آن دشوار است و برای تمام مذاکرات بعدی اصلی بسیار مهم باقی خواهد ماند و ما در آینده از آن دفاع خواهیم کرد. ما در رایزنیهای خود در شورای امنیت، این مسئله را بارها بیان کرده ایم.»
لاوروف در پاسخ به سؤالی درباره مرکز تحقیقات هسته ای مشترک در بولیوی گفت:« توافقنامه ای بین «روس اتم» و بولیوی وجود دارد و بر اساس آن اقدامات مشخصی انجام خواهد شد. با آقای وزیر امور خارجه (بولیوی) توافق کردیم که در آینده ای نزدیک به رایزنیها درباره این موضوع ادامه دهیم و احتمال زیادی وجود دارد که این توافقنامه دسامبر یا اکتبر آینده امضا و این مرکز به زودی راه اندازی شود.»