حمله نظامی آمریکا به ونزوئلا ؛ دورتر از همیشه
تهدید ترامپ علیه ونزوئلا نوعی جنگ روانی برای انفعال کشاندن کاراکاس است.
دونالد ترامپ تمام طول هفته گذشته را در ملک شخصی خود در ایالت نیوجرسی به سر برد اما این تعطیلات هم مانع اظهارات جنجالی و تهدیدآمیز او نشد. ترامپ در کنار تکرار سخنان تهدیدآمیز علیه کره شمالی، ونزوئلا را هم به حمله نظامی تهدید کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز جمعه تهدید کرد در ونزوئلا مداخله نظامی خواهد کرد. ترامپ در گفتگو با خبرنگاران گفت: «مردم در حال رنج و مرگ هستند. ما در صورت لزوم، گزینههای فراوانی برای ونزوئلا داریم از جمله گزینه نظامی».
همچنین واشنگتن پست به نقل از دونالد ترامپ گزارش داده دوشنبه منتظر یک کنفرانس خبری مهم باشید. ترامپ قرار است دوشنبه هفته جاری، کنفرانس خبری را در شهر واشنگتن برگزار کند که البته محتوای آن مشخص نیست. شاید این کنفرانس خبری مهم که واشنگتن پست از آن سخن به میان آورده در ارتباط با کره شمالی و یا ونزوئلا باشد.
اما با وجود تهدید ترامپ علیه اقدام نظامی علیه ونزوئلا، «اریک پاهون» سخنگوی پنتاگون در اظهاراتی با رد حمله نظامی به ونزوئلا گفته ارتش آمریکا هیچ دستوری برای برنامهریزی طرح اقدام نظامی علیه دولت کاراکاس دریافت نکرده است. لذا ادعاها مبنی بر اینکه آمریکا در حال برنامهریزی برای تجاوز به این کشور است، بیاساس است.
به هرحال تهدید ترامپ به اقدام نظامی علیه ونزوئلا، تلاشی برای دامن زدن به بحران سیاسی در این کشور آمریکای لاتین به شمار میرود.
«کارلوس رافائل تورتوسا» سفیر ونزوئلا در روسیه گفته مقامات مسکو، اقدامات تحریک آمیز آمریکا در ونزوئلا در روز برگزاری انتخابات مجلس ملی مؤسسان را به منظور به دست آوردن بهانه ای برای دخالت نظامی، محتمل میدانند. «اوو مورالس»رئیس جمهور بولیوی هم پیشتر گفته بود که اعمال تحریم علیه ونزوئلا یک بازی دوگانه است و اقدام بعدی آمریکا بعد از تحریم، دخالت نظامی خواهد بود.
البته نیازی به یادآوری نیست که هشدار ترامپ برای حمله احتمالی نظامی به ونزوئلا در هفتهای مطرح شده که وی مکرراً کره شمالی را به حمله نظامی تهدید کرده است. از اینرو بسیار بعید به نظر میرسد که در این شرایط، ترامپ بخواهد تهدید خود علیه ونزوئلا را عملی سازد.
البته هشدار ترامپ برای کاراکاس یک "شوک" به نظر میرسد، به طوری که ولادیمیر پادرینو، وزیر دفاع ونزوئلا این هشدار را "اقدامی از روی حماقت و دیوانگی" خوانده است. به دیگر سخن، تهدید ترامپ علیه ونزوئلا نوعی جنگ روانی برای به انفعالکشاندن دولت چپگرای کاراکاس است.
از چنین منظری، سیاست آمریکا برای براندازی دولت مادورو دارای دو بعد داخلی و خارجی است. در بعد داخلی این سیاست مبتنی بر حمایت از اقدامات آشکار و نهان اپوزیسیون برای سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا است. در این چارچوب آمریکا از مواضع و اقدامات مخالفان در ونزوئلا به ویژه تلاش برای برگزاری همهپرسی عزل مادورو پشتیبانی کرده اند. در بعد خارجی نیز واشنگتن کماکان تحریمهای خود علیه ونزوئلا را با هدف تضعیف دولت ونزوئلا و افزایش نارضایتی مردم این کشور ادامه میدهد.
در این جهت آمریکا روز چهارشنبه در ادامه تحریمهای جدید خود علیه ونزوئلا برخی از مقامات این کشور را تحریم کرد. علت وضع این تحریمها، نقش این افراد در تشکیل مجلس مؤسسان عنوان شده است. واشنگتن مدعی است که « نیکلاس مادورو» قصد دارد با تشکیل مجلس مؤسسان و اصلاح قانون اساسی، زمینه لازم برای تثبیت اقتدارگرایی و دیکتاتوری خود را در ونزوئلا فراهم کند.
از دیدگاه واشنگتن، اقدامات هماهنگ اپوزیسیون در داخل و تحریمهای خارجی میتواند در نهایت منجر به سرنگونی مادورو شود. تردیدی نیست که دولت آمریکا طی نزدیک به دو دههی اخیر از روی کار آمدن یک دولت چپگرا در کشور نفت خیز ونزوئلا رضایت ندارد و آن را مغایر با اهداف منطقهی خود در آمریکای لاتین تلقی کرده است. از اینرو تمام تلاش خود را برای تضعیف و در نهایت براندازی این دولت به کار میگیرد.
........................................................
مصطفی عبدلی