به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما با توجه به وضع و شرایط حاکم بر اقتصاد ایران و وجود شهرکهای صنعتی متعدد اطراف شهرها، همچنین وجود بنگاههای خرد و کوچک در حال حاضر شرایط برای تحقق اقتصاد مقاومتی مهیاست.
با رونق این صنایع تولید افزایش مییابد، اشتغال ایجاد میشود و رکود از بین میرود، صنایعی که زیر ۵۰ نفر در آن مشغول به کارند و در مجموع کشور ۳ میلیون ۳۰۰ هزار نیروی کار را در خود جای داده اند.
به گفته غلامرضا سلیمانی معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی بیش از ۶۵ درصد اشتغال کشور در این حوزه قرار دارد.
کارگاههایی اینچنین کوچک که هم سهم زیادی در شغل آفرینی دارند و هم ظرفیت بزرگی در تولید، در دو دهه گذشته توسعه یافته اند، تولیدیهایی که هم برای فعالیت به فضای کمتری احتیاج دارند و هم به منابع محدودتر از ۸۷ هزار واحد تولیدی در ایران ۸۱ هزار و ۵۰۰ واحد کوچک و متوسط هستند، اما در سالهای اخیر سهم تولید آنها از مجموع صنعت کشور کاهش داشته است.
یحیی آل اسحاق رئیس شورای راهبردی اقتصاد مقاومتی اتاق ایران درباره کاهش سهم این صنایع در اقتصاد کشور میگوید: جایگاه کوچک و متوسط در اقتصاد ما ۷۱ درصد بود که حالا به ۲۱ درصد از نظر شاخصهای مختلف حضور، تعداد، فعالیت، سرمایه گذاری و تولید رسیده است.
این یعنی بسیاری از کارگاههای کوچک زیر ظرفیت کار میکنند، یعنی اگرچه ۹۲ درصد کل تولید صنعت را در اختیار دارند، اما چرخهایشان بی رمق میچرخد.
ضعف فروش در بازار داخلی، نبود امکان حضور در بازارهای خارجی همینطور نبود معافیتهای مالیاتی و مشوقهای صادراتی از جمله علل نزول تدریجی این بنگاههای کوچک بوده اند.
علی یزدانی مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در تکمیل این موضوعات معتقد است: بیشتر این بنگاههای کوچک که دچار مشکل میشوند یکی از دلایل اصلیشان این است که به بازار و بازگشت سرمایه کمتر توجه میکنند همینطور به آموزش و ایمنی که فکر میکنند هزینه است کمتر توجه میکنند.
اما این همه مشکلات تولید نیست، در جهان بنگاههای کوچک بانک محورند یعنی براحتی تسهیلات میگیرند حال آن که در ایران فاقد بانک توسعه ای، تسهیلات به بنگاههای کوچک به سختی میرسد.
صاحبان اینگونه صنایع میگویند: مسئولان این کارگاههای کوچک و متوسط رو نمیبینند، و کمک و تسهیلاتشان به کارخانجات بزرگ است، اگر هم تسهیلات بدهند گران در اختیار تولید کننده قرار میگیرد، وامهای ۱۸ و ۲۰ درصد اصلا نمیتواند مشکلاتمان را رفع کند که هیچ خودش وقت بازپرداخت بر مشکلاتمان اضافه میکند.
با وجود این امسال دولت ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه تخصیص داده است، هم برای راه اندازی واحدهای جدید و هم سریعتر چرخیدن چرخهای تولیدی کارگاههایی که کند میچرخند.
به گفته مقیمی معاون سازمان صنایع کوچک ۱۰ هزار میلیارد تومان از این میزان برای نوسازی و بازسازی است که دولت برای پیگیری اقتصاد مقاومتی از طریق این واحدها پیگیری میکند.
به هر حال اینها مسکن است، تسکینی برای درد تولید، تولیدی که اگر میخواهیم بیش از این زیر بار مشکلات قد خم نکند نیاز به توجه بیشتر دارد، آنگونه که مقام معظم رهبری در دیدار فروردین ۹۵ زائران و مجاوران امام رضا (ع) تاکید کردند: آن چیزی که در متن جامعه اشتغال ایجاد میکند، تحرّک ایجاد میکند و طبقات پایین را بهرهمند میکند، همین صنایع کوچک و متوسّط است؛ اینها را تقویت کنند و پیش ببرند.
در بیشتر کشورهایی که صنعتی شده اند تحرک اصلی از صنایع کوچک آغاز شده در ایران صنایع کوچک ظرفیت دارند اگر دیده شوند.
صنایع کوچک در کمترین زمان ایجاد میشوند و مشکلات صنایع بزرگ رو ندارند. اینجا اشتغال زایی به سرعت محقق میشه و با یک طرح توسعه افزایش پیدا میکنه، مجموعه قابلیتهایی که برای تحقق به عزم، اراده و باوری ملی نیاز دارند.
گزارش:علیرضا بای