پخش زنده
امروز: -
موفقیت حزب الله در جنگ 33 روزه را به جرات میتوان نقطه عطفی در تحولات منطقه و جهان دانست، این پیروزی باعث شد جایگاه مقاومت در عرصه داخلی لبنان تقویت و تثبیت شود و به الگویی برای سایر جنبشهای آزادیبخش تبدیل گردد.
جایگاه فرهنگ مقاومت در انقلاب شکوهمند اسلامی ایران
انقلاباسلامی ، درخشش نور معنویت، عدالت، آزادی، استقلال و بازگشت به اسلام بود که در حاکمیت مطلق مادهگرائی و حاکمیت سرمایهداری غربی و سوسیالیسم شرقی به وقوع پیوست. معجزه انقلاب اسلامی در حالی که استبداد وابسته و فاسد داخلی و نظام دوقطبیبینالمللی، مجال هیچ حرکت مردمی اصیل و آزادیخواهانه را باقی نگذاشته بود، رخ داد. انقلاب اسلامی ایران بر اساس اصل «نه شرقی، نه غربی»، الگوی فرهنگی اجتماعی جدیدی برای مسلمانان و مستضعفان جهان به ارمغان آورد، رژیم شاهنشاهی را ساقط کرد و نظام سیاسی نوینی برپا نمود.
انقلاب شکوهمند اسلامی ایران که با وقوعش، جهان را در حیرت و سرگردانی فرو برد، مورد مطالعه بسیاری از اندیشمندان و متفکران بنام جهان قرار گرفته است. انقلاب اسلامی ایران، پایان دوره انقلابهای کلاسیک را نوید داد. انقلاب اسلامی ، انقلابها را دچار انقلاب کرد،تحولی ژرف درنظریه های انقلاب به وجودآورد و کمتر شباهتی به انقلابهای گذشته داشت.
تا پیش از انقلاب اسلامی نظریههای انقلاب برای سرنگونی نظام حکومتی بیشتر بر روشهای خشونتآمیز تاکید میکرد، درحالیکه انقلاب اسلامی، انقلابی متکی بر وحدت و حضور ملت براساس دین و اسلام بود. و بر فرهنگ غنی اسلامی تاکید داشت ، احیا و بازسازی اندیشه و تمدن اسلامی را مد نظر قرار داد. از این رو انقلاب اسلامی تاثیر عمیقی بر نظریههای غربی گذاشت که بعضی از نظریهپردازان با بیان «انقلابی بهنام خدا»بر جنبههای معنویتگرایانه و حقطلبانه انقلاب اسلامی ارزیابی کردند.
انقلاب اسلامی ایران، معادله قدرت سیاسی و اجتماعی را در غرب آسیا تغییر داد. این تحول، به هویتیابی مسلمانان در سایر کشورهای منطقه نیز منجر گردید. بدون شک چنین تأثیرگذاری در یک چیز خلاصه میشود و آن تاسی به قیام امام حسین(ع) و تأثیر از کربلاست که مقاومت یکی از بزرگترین آموزههای آن میباشد. همچنان که رهبر معظم انقلاب، در اجتماع یکصد هزار نفری بسیجیان در مصلی تهران در پاسخ به تهدیدهای غرب فرمودند: ما همانند امام حسین(ع) در این انقلاب وارد شدهایم و همانند او خارج خواهیم شد. بدون شک شکلگیری چنین مقاومتی در انقلاب اسلامی ایران –یعنی مقاومت پویای برخاسته از قیام کربلا و نه مقاومت منفعلانه- برگرفته از متن قرآن و سنت رسول الله(ص) و ائمه معصومین(ع) است. برهمین اساس فرهنگ مقاومت با تسلیم زمین و حقوق و امکانات مادی فلسطین به شدت مخالف است و میگوید که فلسطینیان هستند که باید درباره منابع و امکانات کشورمان تصمیم بگیرند. اراده ملتهای مسلمان برای مقابله با اجنبی و سلطه بیگانگان فقط با فرهنگ مقاومت میتواند ادامه پیدا کند و اگر این فرهنگ از آنها گرفته شود عملا اسلام آمریکایی جایگزین آن میشود.
عناصر و ویژگیهای اصلی فرهنگ وگفتمان مقاومت:
اسلامخواهی: یکی از مهمترین ویژگیهای گفتمان مقاومت تأکید بر آموزههای اسلامی است. این گفتمان بیشترین تمرکزش بر اسلامگرایی و اسلامخواهی است. در واقع محور مرکزی این گفتمان اسلامخواهی میباشد و به تبعیت از آموزههای اسلام شکل گرفته است.
صلحطلبی: گفتمان مقاومت ضمن تأکید بر ایستادگی در برابر استکبار و نظام سلطه همواره خود را به عنوان گفتمانی صلحطلب معرفی کرده است. معنای این سخن این است که بیشترین تمرکز این گفتمان در برابر پدیدههای بینالمللی تأکید بر صلحطلبی و دوری از جنگ و خشونت است.
استقلالطلبی: گفتمان مقاومت همواره با رد هرگونه وابستگی به بیگانگان بر استقلالطلبی تأکید داشته است. در واقع عنصر استقلالطلبی به این گفتمان در بین جنبشها و مکتبهای سیاسی جایگاه ویژهای بخشیده است.
مبارزه با استکبار و استبداد و سلطهستیزی: شاید بتوان فلسفه وجودی گفتمان مقاومت را مقابله با گفتمان سلطه تعریف کرد. در واقع این گفتمان زمانی قوام یافت که در مقابل خود نظام و گفتمانی به نام سلطه را یافت که فارغ از هرگونه چارچوب اخلاقی علیه ملتها ظلم میکند. گفتمان مقاومت پاسخی به این ظلم و جور بود. از طرف دیگر از آنجاکه این گفتمان بر اسلامخواهی، آزادیخواهی، استقلالطلبی، صلحطلبی و... تأکید میکند کاملاً مشخص است که با هرگونه استکبار و استبدادی مخالف است.
مبارزه با فتنه مذهبی و طایفهای:ایجاد درگیریهای مذهبی و طایفهای در کشورهای منطقه بعد از 11 سپتامبر به صورت جدی در اولویت آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت. افغانستان، پاکستان، عراق و لبنان نقاط بحرانی بودند که پتانسیلهای این فتنه را داشته و هدف اصلی هم ضربه به منافع جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت بوده است. در این چارچوب برای خنثیسازی این فتنه، دیپلماسی نظام جمهوری اسلامی ایران منطبق بر بیانات مقام معظم رهبری «اصل همدلی امت اسلامی» به صورت فعال در آمد و تلاشهای زیادی نیز در این راستا صورت گرفت که دستاوردهای خوبی، هم برای مقاومت و هم برای جمهوری اسلامی ایران به همراه داشت.
تشکیل جبهه ضد استکباری:پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و حرکت به سمت مرکززدایی از غرب با محوریت ایران، نگاه دیگری نسبت به تعامل با دیگر کشورهای جهان صورت گرفت. با توجه به این اصل و وجود دولتهای استقلالخواه و مردمگرا در دیگر مناطق جهان که در امر مبارزه با امپریالیسم ایالات متحده کاملاً با ایران همسو بودند، فرصتی تاریخی برای تشکیل یک جبهه ضد امپریالیستی فراهم شده است. این وضعیت برای جمهوری اسلامی ایران و جبهه مقاومت بسیار مهم است؛ چرا که به این وسیله به مقابله با آمریکا و جلوگیری از استمرار هژمونی آن پرداخته است.
تلاش برای اتحاد جهان اسلام:اتحاد به عنوان مهمترین راهبرد برای جامعهپذیری و امتسازی در آموزههای قرآنی و سیره نبوی(ص) و ائمه معصومین(ع) همیشه مورد اهتمام و توجه بوده است. برای ساخت و ایجاد امتی یگانه و واحد، با ویژگیهای جامعه نمونه و برتر نیاز به تغییر در بینش و نگرش در کل جهان اسلام است. جهان اسلام در حال حاضر در حساسترین مراحل تاریخ زندگانی خود قرار گرفته و در شرایط کنونی همبستگی کامل دشمنان اسلام برای مقابله با اسلام و مسلمانان در هر سوی جهان مشاهده میشود. جهان اسلام با توجه به اهرمهای قوی اقتصادی و موقعیت خاص جغرافیایی و سابقه غنی فرهنگی، به خوبی قادر به ایفا نقش مهم در جهان آینده خواهد بود. و در صورتی که آنان متحد شوند، کشورهای مسلمان به عنوان یک محور قوی و مؤثر در شرایط نوین بینالمللی مطرح خواهند شد. جمهوری اسلامی ایران با قدرت فرهنگی و پرستیژی که در جامعه جهانی و جهان اسلام دارد، راهبرد وحدت را به عنوان یکی از اصول خود در سیاست خارجی مطرح نمود. جمهوری اسلامی این امکان را دارد که مرکزیت این اتحاد را داشته باشد و با مطرح کردن آن با دیگر کشورها قدم مؤثری برداشته است. لازم به ذکر است که پیوستگی و اتحاد دولتها و ملتهای اسلامی باعث ایجاد یک قدرت بزرگ خواهد شد و این قدرت بزرگ در جهت حفظ صلح جهانی و کرامت انسانها خواهد بود. همچنین به تقویت روابط اقتصادی بین کشورهای مسلمان، مبارزه با رژیم غاصب صهیونیستی و رفع تهدیدات نظام سلطه علیه کشورهای مسلمان منجر خواهد شد.
حمایت از مقاومت در قانون اساسی ایران
مهم ترین منبع و ماخذ برای شناخت اهداف و وظایف سیاست خارجی، قانون اساسی کشورمان است. مجموع اهداف سیاست خارجی ایران با بررسی قانون اساسی کشورمان عبارت است از:
1. تلاش در جهت تشکیل امت واحد جهانی.
2. حمایت از مستضعفان در برابر مستکبران.
3. تامین منافع ملی و حفاظت از استقلال و حاکمیت ملی در عرصه بین المللی.
4. دفاع از سرزمین ها و حقوق مسلمانان.
5. دعوت به اسلام.
از آنجا که اصول و قوانین نظام انقلاب اسلامی، از آموزه های دین مبین اسلام سرچشمه می گیرد، جمهوری اسلامی ایران از بدو شکل گیری تاکنون، اهداف خود را بر برپایی حکومت اسلامی در ایران منحصر نکرده، بلکه خود را به آزادی و بیداری سایر ملل مظلوم جهان و حمایت از حقوق آنان مولف می داند. بر اساس تحقق عملی حاکمیت ملی، دولت به نمایندگی از تمام افراد مردم، موظف به ایفای «تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان» است. به همین دلیل، ضمن آن که «موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتحاد ملل اسلامی قرار دهد»، در اعمال سیاست خارجی، «دفاع از همه مسلمانان را» باید وجهه همت خود سازد.
نمونه های متعدد یاد شده همگی بیانگر مشروعیت و لزوم حمایت از جریان مقاومت اسلامی در مقابل تجاوز بیگانگان است که آن را به عنوان بخشی از وظایف مسلم دولت های اسلامی ترسیم می کند.
آثار و نتایج توسعه فرهنگ مقاومت در حوزه مسائل منطقه ای و جهانی
1) رها شدن از سلطه قدرتهای خارجی و حفظ استقلال
2) تعامل با سایر ملتها و دولتها بر اساس عدالت و عزت و فراهم سازی بستر توسعه و تعالی مادی و معنوی کشور بر اساس ایده ی نه شرقی نه غربی
3) تأثیر بر مسایل راهبردی جهان و از جمله فروریختن نظام دو قطبی حاکم بر جهان با ضربه های اساسی از سوی انقلاب اسلامی بر اندیشه مارکسیسم
4) تبدیل ایران به یک قدرت منطقهای و فرامنطقهای تاثیرگذار در معادلات منطقه و جهان
5) تأثیر جدی بر حرکتهای رهاییبخش در جهان اسلام و خارج از آن، بهگونهای که اکنون فرهنگ مقاومت را میتوان به عنوانی یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی مورد مطالعه قرار داد.
6) ستم ستیزی و دفاع از مستضعفان در برابر ستمگران و نفی هرگونه ستمگری و ستمکشی
7) پدید آوردن جریان مقاومت اسلامی در منطقه در برابر رژیم صهیونیستی و پیروزی مقاومت در جنگ های 33 روزه، 22 روزه ، 8 روزه و 51 روزه و بحران سوریه و عراق و ...
8) ایجاد و تقویت روح مبارزه، مقاومت و ایستادگی در ملتهای جهان برای مبازه با آمریکا
9) صدور فرهنگ و تفکر مقاومت و الگو دهی بسیج و حرکت مردمی به تمام ملت های آزاده
10) تحقیر قدرت های پوشالی به ویژه امریکا و شکست نظام دو قطبی
11) ایـجـاد اعتماد به نفس در امت اسلامى براى حرکت به سوى آینده اى روشن
12) بیداری ملتهای ستمدیده جهان و احیای جنبش های ضد استکباری
13) احـیـاى عـزّت اسـلامـى و قدرت جهان اسلام و همگرایی در بین کشورهای اسلامی
14) خروج ایران از کشورهای حامی صهیونیزم و اشغالگران قدس
15) جهانی سازی مبارزه با رژیم اشغالگر قدس
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در کنفرانس حمایت از انتفاضه فلسطین
بیانات بسیار مهم رهبر معظم انقلاب اسلامى در ششمین کنفرانس بینالمللى حمایت از انتفاضه فلسطین و در جمع رهبران گروه هاى فلسطینى، رئیسان و مسؤولان مجالس کشورهاى اسلامى و صدها تن از اندیشمندان، فرزانگان و شخصیتهاى برجسته و آزادىخواه جهان اسلام، یکى از مهمترین مباحث است که نیازمند تحلیل و بررسى جدى است. متن حاضر با توجه به نکات مهم مطرحشده از سوى معظم له در این اجلاس، برخى از مهمترین محورهاى این بیانات را به شرح زیر تحلیل مىکند:
1. مساله فلسطین مهمترین و محورىترین مساله جهان اسلام
2. طرحهاى دشمنان براى منحرف کردن مسلمانان از مسائل اصلى
3. لزوم هوشمندى مبارزان فلسطینى و خوددارى از افتادن در طرح دشمن
4. شبههى باطل دشمنان در بىاثر بودن مقاومت و پاسخ آن
5. پدیدار شدن نشانههاى اُفول رژیم صهیونیستى
6. انتفاضه کنونى در سرزمینهاى اشغالى و آیندهى امیدوارکنندهى آن
7. حماسهى حزبالله لبنان درجنگ 33 روزه و غزه، قلعه شکستناپذیر مقاومت
8. لزوم «اتحاد ملى بر اساس برنامه جهادى.»
ششمین کنفرانس بینالمللى حمایت از انتفاضه فلسطین در تهران در حالى با حضور رهبر معظم انقلاب اسلامى و سخنان حکمیانهى ایشان آغاز شد که انتفاضه جدید فلسطینیان همچنان شهدایى را تقدیم آرمان مقدس آزادسازى قدس شریف مىکند. این کنفرانس که با استقبال خوب مسؤولان برخى از کشورهاى اسلامى و بسیارى از مبارزان راه آزادى فلسطین در تهران برگزار شد، و رهبرى انقلاب اسلامى در بیانات حکیمانهى خویش بر محورهاى بسیار مهم و حیاتى مساله فلسطین در حال حاضر تاکید کردند که 8 محور از مهمترین محورهاى این بیانات به شرح زیر است:
1. مساله فلسطین مهمترین و محورىترین مساله جهان اسلام
این اولین محور مهم و یکى از کارکردهاى اصلى اجلاس مذکور و یکى از هداف اصلى از برگزارى این جلسه بوده و هست. در میان امت اسلامى و در کشورهاى مسلمان، چیزى مهمتر و ضرورىتر و مسالهاى محورىتر از مساله فلسطین وجود ندارد زیرا فلسطین رمز وحدت و عامل اتحاد و مبارزه با دشمن و نیز ملاک شناسایى دوست از دشمن است و همهى اینها به همراه نقشى که مساله فلسطین در خنثى کردن نقشههاى دشمنان براى مسلمانان دارد باعث مى شود که مساله فلسطین از اهمیت بسیار بالا و زایدالوصفى برخوردار شود. پیش از این نیز رهبر معظم انقلاب در سخنان مکرر خود خاطرنشان کرده بودند که فلسطین اولین و مهمترین مساله کنونى جهان اسلام است. غفلت از این مساله کلیدى و مشغول شدن به مسائل کماهمیتتر و یا مسائل مهمى که به این میزان کلیدى و اصلى نیستند، باعث خسران جهان اسلام و سلطه بیگانگان خواهد شد.
2. طرحهاى دشمنان براى منحرف کردن مسلمانان از مسائل اصلى
به همین واسطه است که دشمنان جهان اسلام و در راس آنها آمریکا و انگلیس و صهیونیستها براى منحرف کردن جهان اسلام از مساله اصلى دست به فتنهگرىها و ایجاد مسائل حاشیهاى مىزنند و تلاش مىکنند که با این مسائل حاشیهاى، حامیان فلسطین را درگیر و گرفتار مسائل دیگرى نمایند. رهبر معظم انقلاب در بیان این نکته خاطرنشان ساختند که هدف فتنهها و جنگهاى داخلیِ تحمیلی در منطقه، کمرنگشدن حمایت از آرمان مقدس آزادی قدس است و ازاینرو با تاکید بر لزوم پرهیز گروههاى مقاومت فلسطینى از ورود به اختلافات قومى و مذهبى و اختلافات داخلى کشورها، خاطرنشان کردند: همه جریانهاى اسلامى و ملى، موظفند در خدمت آرمان فلسطین قرار گیرند و عمق رابطه جمهورى اسلامى با گروههاى مقاومت فقط به میزان پایبندى آنان به اصل مقاومت مرتبط است.
3. لزوم هوشمندى مبارزان فلسطینى و خوددارى از افتادن در طرح دشمن
نکته مهم دیگرى که از سوى رهبر معظم انقلاب مورد تذکر قرار گرفت این بود که مبارزان فلسطینى باید توجه داشته باشند که در طرحها و برنامههاى دشمن گرفتار نشوند و جایگاه مهم و اصلى مبارزه با صهیونیستها و آزادى قدس را بهخاطر مسائل حاشیهاى و کماهمیتتر از دست ندهند. بر همین اساس بود که معظمله با فراخواندن مقاومت فلسطین به عبرتگیرى از گذشته، توصیه مهمى در خصوص پرهیز گروههاى مقاومت از ورود به اختلافات مطرح و تاکید کردند: مقاومت و فلسطین، ارزشمندتر و والاتر از آن است که در اختلافات میان کشورهاى اسلامى و عربى و یا اختلافات داخلى کشورها و یا اختلافات قومى و مذهبى درگیر شود و فلسطینیان، بهخصوص گروههاى مقاومت باید قدر جایگاه ارزشمند خود را بدانند و به این اختلافات ورود نکنند.
4. شبههى باطل دشمنان دربىاثر بودن مقاومت و پاسخ آن
یک محور اصلى دیگر از بیانات مقام معظم رهبرى در این دیدار، جواب به یک شبهه بود. ایشان این شبهه و جواب آنرا به اختصار چنین تقریر کردند: برخى مراکز معلومالحال و دشمنان و گاه برخى از جریانها و حتى کشورهایى که در ظاهر ادعاى همراهى با مساله فلسطین را دارند، در حقیقت درصددند تا مسیر درست این ملت را منحرف کنند، به مقاومت حمله مىکنند و ادعاى آنان این است که مقاومت در پى چند دهه از عمر خود، هنوز نتوانسته است آزادى فلسطین را محقق سازد، پس این روش نیازمند بازنگرى است!
ایشان در پاسخ به این ادعا گفتند: درست است که مقاومت هنوز نتوانسته است به هدف غایى خود یعنى آزادى کل فلسطین دستیابد، اما توانسته است مساله فلسطین را زنده نگه دارد. «باید دید اگر مقاومت نبود، اینک در چه شرایطى بهسر مىبردیم؟.»مهمترین دستاورد مقاومت «ایجاد مانع اساسى در برابر پروژههاى صهیونیستى.»بوده است. موفقیت مقاومت در تحمیل یک جنگ فرسایشى به دشمن است، یعنى توانسته برنامه اصلى رژیم صهیونیستى را که سیطره بر کل منطقه بود، به شکست بکشاند. اگر مقاومت، رژیم صهیونیستى را زمینگیر نکرده بود، اینک شاهد دستاندازى آن به دیگر سرزمینهاى منطقه از مصر گرفته تا اردن و عراق و خلیج فارس و غیره بودیم.
اما این تنها دستاورد مقاومت نبوده است بلکه مقاومت باعث آزادى جنوب لبنان و آزادى غزه شده است که تحقق دو هدف مرحلهاى مهم در روند آزادى فلسطین بهشمار مىرود و توانسته است روند گسترش جغرافیایى رژیم صهیونیستى را معکوس کند. «ناتوانى رژیم صهیونیستى در دستاندازى به سرزمینهاى جدید در طول حدود 30 سال گذشته و عقبگرد و خروج ذلتبار آن از جنوب لبنان و غزه.»و همچنین «نقش اساسى و برجسته مقاومت در انتفاضه اول و دوم.»و جنگ 33 روزه لبنان و جنگهاى 22 روزه، جنگ 12 روزه و جنگ 51 روزه در غزه، همگى صفحاتى درخشان از کارنامه مقاومت است که موجب افتخار تمام ملتهاى منطقه، جهان اسلام و همه انسانهاى آزادىخواه جهان است.
5. پدیدار شدن نشانههاى اُفول رژیم صهیونیستى
از سوى دیگر یکى از نکات مهم در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى این بود که ایشان از آشکار شدن نشانههاى افول این رژیم و علائم از میان رفتن آن خبر دادند. در طول سالهاى اخیر بارها شاهد آن بودهایم که رهبر معظم انقلاب با روشنبینى خاص خود و با اتکا به تحلیل سیاسى و اجتماعى و در نظر گرفتن شرایط و ویژگىهاى خاص منطقه متذکر شدهاند که رژیم صهیونیستى رو به افول و از میان رفتن است و یکى از شواهد آن همین است که رژیمى که روزگارى قبل از پیروزى انقلاب اسلامى در یک نبرد، 4 کشور عربى را با هم شکست مىداد و بر آنها مسلط مىشد و از هر کدام بخشهایى را اشغال مىکرد، اکنون از غلبه بر قلعه مقاومت یعنى غزه که مساحتى اندک و تحت محاصره دارد و توان نظامى آن نیز محدود است، ناتوان شده و در چند جنگ در برابر آن شکست خورده است. بر همین اساس بود که رهبر انقلاب اسلامى با اشاره به پدیدار شدن نشانههاى اُفول رژیم صهیونیستى و ضعفى که بر متحدان اصلى آن بهویژه آمریکا حاکم شده است، افزودند: در این شرایط مشاهده مىشود که اندک اندک، فضاى جهانى به سمت مقابله با اقدامات خصمانه و غیرقانونى و غیرانسانى رژیم صهیونیستى میل مىکند، البته هنوز جامعه جهانى و کشورهاى منطقه نتوانستهاند به مسؤولیت خود در برابر این مسالهى انسانى عمل کنند.
ایشان با اشاره به استمرار «سرکوب وحشیانه ملت فلسطین و غصب سرزمینهاى آنان و بناى شهرک در آنها.» «دستگیرىهاى گسترده.» «قتل و غارت.» «تلاش براى تغییر چهره و هویت قدس و مسجدالاقصى و دیگر اماکن مقدس اسلامى و مسیحى در آن.»و «سلب حقوق اولیه شهروندان.»که با پشتیبانى همهجانبه آمریکا و برخى دولتهاى غربى انجام مىشود، از نبود عکسالعمل شایسته جهانى در مقابل این جنایت ها اظهار تاسف کردند.
6. انتفاضه کنونى در سرزمینهاى اشغالى و آیندهى امیدوارکنندهى آن
علاوه بر نشانههاى افول رژیم صهیونیستى، شاهد نشانههاى بالندگى مقاومت و انتفاضه هستیم. انتفاضهى کنونى فلسطنین در نهایت مظلومیت است اما در عین حال به راه خود مؤمنانه ادامه مىدهد و همین تلاش مؤمنانه و خستگىناپذیر است که پیروزى را بهدنبال خواهد داشت؛ انشاءالله. آینده این انتفاضه امیدوارکننده است زیرا ملت فلسطین بدون توجه به کوتاهىهاى سران کشورهاى بهظاهر اسلامى و بدون نگاه به گروهها و جریانها به میدان آمدهاند و همین است که باعث موفقیت مؤمنان و مبارزان در راه خدا خواهد شد. بر همین اساس بود که حضرت آیتالله خامنهاى انتفاضه کنونى در سرزمینهاى اشغالى را که براى سومین بار آغاز شده است، مظلومتر از دو انتفاضه قبل، اما حرکتى درخشان و پر امید ارزیابى کردند و گفتند: به اذن الله خواهید دید که این انتفاضه، مرحله بسیار مهمى از تاریخ مبارزات را رقم خواهد زد و شکستى دیگر بر رژیم غاصب تحمیل خواهد کرد.
ایشان با اشاره به «روند مرحلهایِ رشد غده سرطانیِ رژیم صهیونیستی.»و تبدیل شدن آن به بلای کنونی، درمان آنرا نیز مرحلهاى دانستند و افزودند: چند انتفاضه و مقاومتِ پیگیر و مستمر توانسته است اهداف مرحلهاى بسیار مهمى را محقق سازد و همچنان توفنده به پیش مىتازد تا دیگر اهداف خود را، تا زمان آزادى کامل فلسطین محقق سازد.
7. حماسهى حزبالله لبنان درجنگ 33 روزه و غزه، قلعه شکستناپذیر مقاومت
از دیگر بخشهاى مهم این سخنرانى تاکید بر درسآموزى از رشادتهاى گذشته و توجه به دستاوردهاى مقاومت در گذشته بود. در اینزمینه رهبر انقلاب اسلامى با یادآورى شرایط سخت جنگ 33 روزه لبنان و مقاومتِ منجر به پیروزى گفتند: در آن جنگ عملاً همه راههاى امدادرسانى به ملت لبنان و مقاومان سلحشور حزبالله بسته شده بود، اما به یارى خداوند و اتکا به نیروى عظیم مردم مقاوم لبنان، رژیم صهیونیستى و حامى اصلى آن یعنى آمریکا، شکست مفتضحانهاى را متحمل شدند که دیگر بهآسانى جرات حمله به آن دیار را نخواهند کرد.
ایشان همچنین با اشاره به مقاومت سلحشورانه مردم در غزه که این منطقه را به قلعه شکستناپذیر مقاومت تبدیل کرده است، افزودند: مقاومتهاى غزه در طى چند جنگ پیاپى نشان داد که رژیم صهیونیستى ضعیفتر از آن است که در مقابل اراده یک ملت، توان ایستادگى داشته باشد.
حضرت آیتالله خامنهاى، قهرمان اصلى جنگهاى غزه را ملت سلحشور و مقاومى دانستند که با وجود تحمل چندین سال محاصره اقتصادى، با اتکاء به قدرت ایمان، همچنان از قلعه مقاومت یعنى غزه دفاع مىکنند.
8. لزوم «اتحاد ملى بر اساس برنامه جهادى»
در نهایت آخرین نکتهاى که در این مجال اندک باید بر آن تاکید کرد، توصیهى رهبر معظم انقلاب به توجه همهى گروههاى فلسطینى به وحدت و عدم درگیرى گروهى و فرقهاى و پایبندى به اتحاد ملى بر اساس برنامهى جهادى بود. رهبر انقلاب اسلامى، «اتحاد ملى بر اساس برنامه جهادى.»را ضرورتى ملى براى فلسطین خواندند و تاکید کردند: انتظار مىرود همه جریانهاى مختلف در جهت عمل به خواست همه مردم فلسطین براى تحقق اتحاد ملى بکوشند.
جمهوری اسلامی ایران از سال ها پیش، با یک نگاه استراتژیک، در حین جنگ عراق، به این حقیقت دست یافت که حرکت به سمت جنگ میدانی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، پس در حمایت غیر قابل انکار معنوی ایران از مبارزان حزب الله جنوب لبنان و مقاومت اسلامی، تامین منافع ملی نیز می تواند ملحوظ باشد؛ اگر آمریکا نسبت به ایران کوچک ترین تعرضی کند، میدان های دیگری در عالم، به آتش کشیده خواهند شد. و این دقیقا یکی از جنبه های مهم باز دارندگی ایالات متحده امریکا از حمله نظامی به ایران است؛ موضوعی که بارها به صراحت توسط سیاستمداران و کارشناسان مسائل نظامی آمریکا و اسرائیل مطرح و آن را به عنوان مانع بزرگ در حمله به تاسیسات هسته ای ایران بر شمرده اند، پس حمایت از مقاومت اسلامی در لبنان و فلسطین، حتی با نگاه منفعت گرایانه نیز قابل توجیه است. واقعیت آن است که مردم مظلوم و مبارز فلسطین و مقاومت اسلامی لبنان، از منافع و امنیت ملی ما نیز دفاع می کنند و ما کمترین وظیفه خود (تدارکات و پشتیبانی) را انجام می دهیم.
درخشش حزب الله، فرزند انقلاب اسلامی در لبنان، نقطه اوج پیروزی فرهنگ مقاومت اسلامی و شیعی محسوب میشود. اقتدار معنوی و نظامی حزب الله لبنان در منطقه و پیروزیهای شکوهمند و باارزشی که در مقابل رژیم تا بن دندان مسلح صهیونیستی به دست آورد، ضمن انتشار پیام الهام بخش فرهنگ نجات بخش فرهنگ مقاومت در میان ملتهای مسلمان منطقه و دنیا انگیزهای فزاینده برای جنبشهای رهایی بخش سراسر دنیا در جهت رهایی ملتهای ستمدیده از چنگال استبداد و امپریالیسم بوده است.
آمریکا و غرب، انواع فتنهها و توطئهها را به کار بستند تا ضمن خلع سلاح حزب الله و قطع بازوان منطقهای جمهوری اسلامی ایران، از گسترش فرهنگ مقاومت در منطقه جلوگیری کنند؛ اما نه تنها در دستیابی به اهدافشان موفق نبوده اند؛ بلکه اقتدار حزب الله، کشور لبنان را به یکی از مهم ترین پایگاههای جبهه مبارزه و مقاومت اسلامی در صف مقدم مبارزه با رژیم غاصب و جنایتکار صهیونیستی تبدیل کرده است.
موفقیت حزب الله در جنگ 33 روزه را به جرات میتوان نقطه عطفی در تحولات منطقه و جهان دانست، این پیروزی همانطور که باعث شد جایگاه مقاومت در عرصه داخلی لبنان تقویت و تثبیت شود، به همان اندازه نیز مقاومت را به عنوان وزنهای منطقهای نشان داده و آن را به الگویی برای سایر جنبشهای آزادیبخش تبدیل کرد.
سیدحسن نصرالله که رهبری جنبش مردمی و محبوب حزب الله را برعهده دارد، با شجاعت و درایت تمام ، اراده مردم مبارز لبنان را علیه خصم متجاوز بسیج و معطوف کرد. مردم لبنان درنبردی سی و سه روزه، ارتش رژیم اشغالگر قدس را به خاک سیاه مذلت نشاندند و باردیگر، واژه مقاومت را برای محرومان و ستم دیدگان جهان معنا کردند و به همه یادآور شدند که مقاومت، سلاحی است که صلاح در پی دارد و به سخن دیگر، صلاح کار در برابر دشمن متجاوزی مانند رژیم نابکار اسرائیل، سلاح و مقاومت است و در غیر این صورت، باید که ذلت و خواری و حکم صادره از سوی متجاوز را پذیرفت.
چنین است که مردم مقاوم، شریف و وفادار ایران با اطلاع از خبر پیروزی لبنان در جنگ سی و سه روزه، هنرمندان شان، فیلم سینمایی ” سی و سه روز ” به روی پرده سینماهای ایران و لبنان می فرستند و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم روز بیست وسوم مرداد را به نام روز مقاومت اسلامی ، به تصویب می رساند.
فرهنگ مقاومت و نیز جبهه مقاومت اسلامی با محوریت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به دین مبین اسلام توانسته است در برابر زورگوییها و زیادهخواهی کسانی که خود را ارباب جهان میدانستند ایستادگی کند تا جایی که خودشان نیز اعتراف کردند که توان ایستادگی در برابر جبهه مقاومت اسلامی به رهبری ایران اسلامی را ندارند. ایستادگی سوریه، حزبالله، عراق، یمن و مدافعین حرم نشان داد که مسلمانان تا پای جان آماده مبارزه هستند و در برابر کسانی که بخواهند به دین پیامبر اعظم(ص) و ائمه اطهار(ع) تخطی نمایند مقاومت خواهند کرد و البته همین موضوع یکی دیگر از عوامل مهم ترس استکبار از مقاومت اسلامی است به همین دلیل دست به هر کاری میزنند که جبهه مقاومت اسلامی را خدشهدار سازند ولی باید بدانند که آرزوی خود را به گور خواهند برد و فرهنگ مقاومت، روزبهروز در حال گسترش است.
پژوهش خبری//پژوهشگر: اسماعیل کوشکباغی