شورای مشورتی مسلمانان روهینگیا اعلام کرد دولت میانمار شریک همه جرم و جنایاتی است که علیه این اقلیت مسلمان در ایالت راخین انجام می گیرد. این نهاد اعلام کرد دولت با رد کردن اتهام پاکسازی قومی و جنایت علیه بشریت که در این منطقه انجام می گیرد عملا دست عاملان این جنایات را برای ادامه کار خود باز گذاشته است و از همین رو، دولت نیز همدست همه جنایاتی است که در این منطقه از میانمار انجام می گیرد.
این شورا از اینکه دولت حاضر نیست وقوع جنایت علیه بشریت در این منطقه و کشتار غیر نظامیان در ایالت راخین را بپذیرد به شدت ابراز نگرانی کرد.
این بیانیه شورای مشورتی مسلمانان روهینگیایی بعد از انتشار گزارشی دولتی در میانمار منتشر شد که در آن هر گونه مسئولیت دولت در این کشتار رد و تاکید شده است که دولت هیچ گونه مسئولیتی در این درگیری ها ندارد. اما مسئولان روهینگیایی می گویند: با این گونه اقدامات وجهه دولت میانمار در عرصه بین المللی تیره تر می شود. چون با این گونه موضع گیری زمینه برای کشتار بیشتر این اقلیت مسلمان فراهم می شود.
در بخش دیگر از گزارش این شورا آمده است که دولت تنها کاری که در این مدت انجام داده است این بوده که عاملان این جنایات را تبرئه کند. نتیجه آنکه جنایاتی که برخی از اعضای ارتش میانمار و دیگر نیروهای امنیتی علیه مسلمانان این کشور انجام داده اند تاکنون بی مجازات مانده است و آنها با اطمینان از اینکه مجازاتی در انتظار آنها نیست همچنان به جنایات خود ادامه می دهند.
شورای مشورتی مسلمانان روهینگیایی در ادامه گزارش خود از دولت خواسته است اجازه دهد که یک کمیسیون مستقل بین المللی که اعضای آن را شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تشکیل داده باشد تحقیقی را در این منطقه انجام دهد.
فیل رابرتسون مدیر بخش آسیایی حقوق بشر سازمان ملل متحد در گفتگو با آناتولی گفت: گزارشی که معاون رئیس جمهوری میانمار درباره اوضاع حاکم بر ایالت راخین منتشر کرده است به هیچ وجه قانع کننده نیست و افکار عمومی، جامعه بین المللی، به ویژه سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و سازمان های غیردولتی فعال در امور حقوق بشری این گزارش را نمی پذیرد.
وی افزود این گزارش اصلا عادلانه و بی طرفانه نیست و تنها تلاش شده است عاملان جنایات علیه مسلمانان روهینگیایی تبرئه شوند.
به ابتکار تین چیاو، رئیس جمهوری میانمار، کمیسیونی متشکل از 13 عضو برای تحقیق درباره حوادثی که در ایالت راخین(اراکان) علیه مسلمانان روهینگیایی رخ داده بود تشکیل شد. این کمیسیون بعد از هشت ماه تحقیق، با کمال تعجب اعلام کرد هیچ جنایت علیه بشریت، هیچ پاکسازی قومی و نسل کشی در چارچوب عملیات دولت در این منطقه روی نداده است.