محسنی اژه ای گفت: ما در اینجا به کمک و مساعدت مجلس و دولت نیاز داریم و اگر چنانچه دولت و مجلس بخواهند بودجه سازمان زندان ها را حسب سنوات گذشته و به صورت عادی اضافه کنند مبلغی آنچنانی نمی شود و اگر بخواهند به روال عادی این کار انجام شود نمی توانیم آن هدف گذاری قوه قضاییه و سازمان زندان ها محقق کنیم و چه بسا که مشکلات زیادی نیز پیش می آید.
معاون اول قوه قضاییه گفت: بنابراین نیاز به یک مصاحبه است و کمک دولت و مجلس را داریم که این کمک باید کمک فوق العاده باشد تا این عقب ماندگی ها و کسری ها جبران شود و بعد از جبران این عقب ماندگی ها اشکالی ندارد که طبق سنوات بودجه اضافه شود.
محسنی اژه ای گفت: البته روابطی دراین خصوص وجود دارد که اگر واقعا دولت امکان آن را ندارد که یک کمک ویژه انجام دهد می تواند تمهیداتی اندیشید که در برخی پرونده های اقتصادی که جریمه های نقدی به خزانه دولت می شود دولت و مجلس اجازه دهند جریمه های نقدی برخی از این پرونده ها به صورت موقت محدود و با انضباط خاص به سازمان زندان های اختصاص یابد که در این صورت مشکلات حل می شود اما اگر بخواهد طبق روال عادی هر سال چیزی اضافه شود مسلما این اهداف محقق نمی شود.
وی ادامه داد: به طور مثال در یک پرونده حدود 700 میلیارد به خزانه واریز شد که اگر سه یا چهار پرونده این چنینی که دولت اجازه دهد این طرح اجرا شود مشکلات و کسری بودجه سازمان زندان ها برطرف می شود.
محسنی اژه ای در ادامه به مسئله و مشکلات سازمان زندان و زندانبانی اشاره کرد و گفت: فشارهایی که به زندانیان وارد می شود چند برابر از این فشار به زندانبان ها وارد می شود اما باید توجه داشته باشیم که امکانات سازمان زندان ها محدود است و در واقع این سازمان دارای محدودیت و تنگناهایی است.
معاون اول قوه قضاییه افزود: بیش از 40 درصد از زندانیان به طور مستقیم به مواد مخدر مربوط است که نگهداری و رسیدگی به وضع بهداشت آنان بسیار سخت است.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در نشست با مدیران سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور افزود: کار زندانبانی و نگهداری زندانیان کار دشواری است و به خصوص که زندانبانی صرفا این نیست که به هر شکل ممکن از زندانی نگهداری کند بلکه در جهت اصلاح و تربیت زندانی نیز تلاش می کند تا پس از آزادی از زندان زندگی بهتری داشته باشد و در واقع در داخل زندان اگر می تواند در دوران محکومیتش در زندان حرفه ای یاد بگیرد تا بیرون از زندان بیکار نماند و عمرش تلف نشود.
وی گفت: در واقع احساس مسئولیتی که درباره زندانی و خانواده زندانی در جمهوری اسلامی ایران برعهده داریم بر مسئولیت ما می افزاید.
معاون اول قوه قضاییه گفت: در دوره های مختلف به ویژه این دوره همه دست اندرکاران اهتمام جدی برای اصلاح و تربیت زندانی، ارتقاء سواد زندانی، حرفه آموزی زندانی تلاش بسیاری کرده اند.
وی ادامه داد: اگر چنانچه بخواهیم این اهدافی که برای یک زندانی داریم اعم از اصلاح و تربیت، حرفه آموزی، اشتغال و کمک به خانواده زندانیان محقق شود نیاز به لوازمی دارد که اکنون همه این لوازم فراهم نیست.
محسنی اژه ای افزود: ممکن است در یک زمانی که این زندانی ها جانمایی شده بودند این امکانات مناسب بوده باشد اما اکنون باید به مکان های مناسب منتقل شود به ویژه محدودیت هایی برای سازمان زندان ها و خانواده زندانیان برای ملاقات با زندانیان وجود دارد و در واقع تجهیزات آن متناسب با روز نیست.
وی گفت: خیلی ها تلاش می کنند تا وضع بهداشتی یک زندانی را در حد مطلوب نگه دارند که این نیاز به امکانات، تجهیزات دارد به ویژه که بیش از 40 و چند درصد از زندانیان ما به صورت مسقیم مرتبط با مواد مخدر است که هم نگهداری این زندانیان و هم وضع بهداشتی آنها بسیار سخت است و نیاز به امکانات و تجهیزات بروز و بودجه مناسب دارد؛ اکنون سازمان زندان ها از این بودجه مناسب و امکانات محروم است به ویژه که بسیاری از این زندانیان مرتبط با مواد مخدر در معرض مرض های مضر و صعب العلاج هستند و نگهداری از اینها در بهداری سازمان زندان ها امکان پذیر نیست.
معاون اول قوه قضائیه بر ضرورت کاهش آمار زندانیان کشور تاکید کرد.
حجت الاسلام والسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در ادامه اظهارات خود در جمع مدیران سازمان زندان ها افزود: براساس برنامه ششم یکی از وظایف راهبردی سازمان زندان ها، قوه قضائیه و سایر دستگاههای مرتبط، کاهش آمار زندانیان است.
وی گفت: اگر برنامه ای نوشته شود و عمل نکنیم فایده ای ندارد البته ممکن است در برنامه نوشته شده و مکتوب، نقایص و اشکالاتی باشد که باید همه تلاش کنیم نقایص برطرف و برنامه اجرا شود.
معاون اول قوه قضائیه افزود: وظایفی برای سازمان زندان ها در برنامه ششم تعیین شده که از آقای جهانگیر و معاونت حقوقی سازمان زندانها تقاضا دارم این برنامه را بصورت دقیق مطالعه کنند تا از ظرفیت های این قانون به خوبی استفاده شود.
وی ادامه داد: اگر یک سازمان یا دستگاهی وظایفی دارد که به علت تعدد برنامه ها از برنامه دیگری غفلت می کند سازمان زندانها باید به آن نهاد مربوط یادآوری کند تا ضمن جلوگیری از غفلت ایجاد شده، برنامه اجرا شود.
محسنی اژه ای تصریح کرد: باید تلاش کنیم که زندانی ها کمتر شوند که البته در سالهای اخیر معاونت پیشگیری از جرم قوه قضائیه اقداماتی را انجام داده، همچنین دولت ، مجلس و مردم هم برای کاهش آمار زندانیان کمک کرده اند که البته باید کمکها بیشتر شود.
وی افزود: قوه قضائیه برای کمک به کاهش آمار زندانیان، در قوانین بندهای خوبی پیش بینی کرده تا دست قاضی برای استفاده از مجازات های جایگزین حبس استفاده کنند.
محسنی اژه ای ادامه داد: در حال حاضر دستورالعمل ها برای استفاده از مجازات جایگزین حبس ابلاغ شده و توصیه های مکرری هم از طرف رئیس قوه قضائیه صورت گرفته که ارتباط دادسراها با سازمان زندانها بیشتر شود تا آنها از نزدیک مشکلات سازمان زندانها و زندانیان را لمس کنند تا قرارهایی که صادر می شود منجر به حبس نشود البته وظیفه ما است که دائما سفارش کنیم.
معاون اول قوه قضائیه خطاب به مدیران سازمان زندان ها تاکید کرد: چنانچه دیدید قراری صادر شده و پیگیری تامین وثیقه طول کشیده باید کمک کنید که آمار زندانیان افزایش پیدا نکند.
وی گفت: در حال حاضر 23 درصد افراد زندانی تحت قرار هستند که درصد بالایی است و باید پیگیری کنید تا این مسئله رفع شود.
محسنی اژه ای افزود: اگر بعضی مسائل تکرار می شود باید این موارد گزارش شود تا به تدریج برای اجرای آن برنامه ریزی کنیم و شما نباید ناامید شوید بلکه ما باید تلاش کنیم زندانی کمتر به زندان وارد شود.
معاون اول قوه قضائیه با اشاره به دشواری کار زندانبانان گفت: زندانبانی حرفه ای دشوار است که نیاز به صبر و تحمل بالا دارد و فراموش نکنیم زندانی و خانواده اش با مشکلات متعددی مواجهند مثلا ممکن است فرد زندانی در محیط زندان بی انضباطی کند ولی شما باید با صبر و تحمل بالا از این مسائل عبور کنید.
وی ادامه داد: از شما خواهش می کنم دشواری های زندانبانی را درک کنید و فراموش نکنید که گاهی ممکن است صبر و تحمل انسان کاهش یابد و نیاز به همفکری داشته باشد.
محسنی اژه ای تاکید کرد : زندانبان از جهات مختلف روحی و فکری در معرض خطرات مختلفی است و باید تلاش کنیم در زمان حضورش در محل کار، درگیر آسیب های جدی روحی نشود چرا که ممکن است یک زندانبان از نظر فکری تاثیر بگیرد یا وسوسه های شیطانی از جهات دیگر به وی القا شود و این وظیفه ما است که ضمن مراقبتهای مختلف به این افراد کمکهای مالی، فکری و اجتماعی ارائه کنیم .
معاون اول قوه قضائیه در ادامه گفت: هرچند گفتن این حرفها بسیار آسان اما در عمل دشوار است اما باید تلاش کنیم صبر و تحمل خودمان را در برابر زندانی و خانواده آن بالا ببریم یادمان باشد که بین زندانی و خانواده او تفاوت قائل باشیم چرا که گاهی خانواده ها نمی توانند فرزندشان را کنترل کنند و ممکن است درگیر اعتیاد ، قتل و یا سرقت شده باشد در حالیکه خانواده متدین است و به شدت از گرفتاری فرزندش ناراحت و حتی نمی داند خطای فرزندش چیست، بنابراین باید حساب زندانی را از خانواده اش جدا کنیم.
مردم و خیران زمینه اشتغال زندانیان را فراهم کنند
معاون اول قوه قضاییه گفت: توقع از سازمان زندانها باید متناسب با امکانات و محدودیت های آنها باشد .
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای در نشست مدیران سازمان زندانها به موضوع خانواده زندانیان اشاره کرد و افزود: فردی که میخواهد وارد زندان شود، طبیعتاً از این کار ناراحت و ناراضی است؛ اما نباید دچار فشارهای دیگری مثل عدم ارتباط با خانواده یا کمبود جا باشد ، این فشارها علاوه بر زندانیان به خانواده آنها نیز منتقل میشود.
وی گفت: ما توقعی را که از سازمان زندانها داریم، باید متناسب با امکانات و محدودیتهای آنها در نظر بگیریم.
محسنی اژه ای افزود: من خودم بارها و بارها از سازمان زندانها گلایه داشته و حتی تندیهایی داشتهام ؛ اما مردم و مسئولان باید بدانند که این سازمان واقعاً دارای محدودیتهایی است و باید توقعها متناسب با این محدودیتها باشد.
سخنگوی قوه قضائیه افزود : دستگاه های مختلف در خصوص کمک به این سازمان ها نقش مؤثری دارند بطوری که اگر یک دستگاه ها بدرستی به وظایفش عمل میکرد ، این میزان ورودی زندانی نداشتیم در واقع اگر دستگاههای دولتی وظایف خود را بدرستی انجام دهند، تعداد زندانیان کم میشود ، اگر این دستگاهها از ظرفیتهای خود استفاده کنند، این مشکلات کم میشود.
وی گفت: همچنین سازمان زندانها باید برود و مطالعه کند که چه دستگاههایی در چه زمینههایی ظرفیت کمکرسانی دارند و آن امکانات و ظرفیتها را در جهت کاهش فشارها شناسایی و از آنها استفاده کند.
محسنی اژه ای افزود : همه دستگاهها در جهت پیشگیری از وقوع جرم باید با معاونت اجتماعی قوه قضائیه همکاری کنند که بتوانیم در کاهش ورودی زندانیان موفق باشیم. دستگاههای مختلف اگر در جهت پیشگیری کمک کنند این کار مؤثر خواهد بود.
معاون اول دستگاه قضا گفت: به کمک مردم در طول سالیان اخیر و بخصوص در سال جاری کار بسیار خوبی توسط سازمان زندانها و ستاد دیه و صداوسیما انجام شد.
وی افزود: این فعالیتها بسیار مؤثر بوده و ذهن مردم را برای کمکرسانی آماده کرده است، اما واقعیت این است که مردم بیش از این میتوانند کمک کنند ، البته صرفاً کمک نقدی منظور نیست ، کمک از این جهت که مراقب باشند که دوست،آشنا، همسایه و فامیل مرتکب جرم نشوند.
محسنی اژه ای گفت: امر به معروف کنند و در جهت پیشگیری از وقوع جرم به قوه قضائیه کمک کنند ، مردم میتوانند پلیس خودشان باشند.
سخنگوی قوه قضائیه بیان داشت: جهت دیگری که مردم میتوانند کمک کنند، این است که به خانوادههای زندانیان کمک کنند، حتماً لازم نیست که کمک آنها در راستای آزادی یک فرد باشد؛ چون بخشی از مشکلات بخاطر فقر و نداری است. لذا مردم قبل از زندانی شدن یک فرد به او و خانوادهاش میتوانند کمک کنند.
وی ادامه داد : بحمدالله کمکهای زیادی در این خصوص توسط مردم انجام شده است؛ اما اگر بتوانیم بدرستی این مسئله را تبیین کنیم ، مردم ما کمک بیشتری میکنند.
معاون اول قوه قضاییه گفت : البته این کار هنر ستاد دیه ، رسانهها و سازمان زندانهاست؛ چون نهایتاً این کمک و خیر این کمک به خود مردم میرسد.
محسنی اژهای افزود: کمک دیگر مردم و خیّران این است که زمینه اشتغال زندانیان را فراهم کنند، چون برخی از زندانیان پس از آزاد شدن کاری را ندارند و به دنبال شغل هستند ، البته دولت و حاکمیت هم باید در این راستا اقداماتی انجام دهد.
معاون اول دستگاه قضا گفت : درست است که این کار ریسک دارد، اما تا جایی که امکان دارد مردم باید کمک کنند که فرد پس از آزادی مشغول به کار شود.
سازمان زندان ها به کمک فوق العاده نیاز دارد
معاون اول قوه قضائیه گفت: اگر دولت، مجلس و قوه قضائیه یک اقدام فوقالعاده در بحث کمک به زندانها نکنند ، دچار مشکل میشویم.
حجتالاسلام و المسلمین محسنی اژهای در نشست مدیران سازمان زندانها در جمع خبرنگاران افزود: امروز توفیق شد که در خدمت همکاران خود در سازمان زندانها باشیم ، حقیقتا مدیران سازمان تلاش وافری دارند که به زندانیان بیش از گذشته رسیدگی شود و در جهت رفاه، آسایش، بهداشت، اصلاح و امور خانواده زندانیان درحال تلاش هستند.
وی گفت: وقتی از نزدیک با مشکلات این سازمان مواجه می شویم، احساس می شود که باید یک اقدام فوقالعاده را از ناحیه قوه قضائیه، مجلس و دولت صورت دهیم که این مشکلات کاسته شده و زحمات به هدف برسد.
معاون اول قوه قضاییه افزود : اگر واقعا دولت، مجلس و قوه قضائیه نسبت به مشکلات سازمان زندانها ، نیروی انسانی و تجهیزات آنها اقداماتی را انجام ندهند و اگر در خود دستگاه قضا و دیگر دستگاهها تلاش نشود که ما اینقدر زندانی نداشته باشیم ، در آینده دچار مشکل میشویم .
وی گفت: اگر سه قوه نسبت به مشکلات سازمان زندانها، نیروی انسانی آنها و تجهیزات آنها اقداماتی را انجام ندهند و اگر در خود قوه و دیگر دستگاهها تلاش نشود که ما اینقدر زندانی نداشته باشیم ، در آینده دچار مشکل می شویم.
محسنی اژه ای افزود : من خوشحال هستم که از نزدیک با برخی از این مشکلات آشنا شدم؛ البته این مشکلات را قبلا شنیده بودم؛ اما اکنون بیشتر شنیدم و سعی می کنم که از خود محیط زندانها هم بازدیدی داشته باشم.