پخش زنده
امروز: -
نفس های دریاچه ارومیه این روزها در حالی به شمارش افتاده که برخی از طرحهای احیای آن به علت وجود پاره ای کمبودها و نارسایی ها متوقف شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، تراز آبی دریاچه ارومیه ثبت شده در هفتم مرداد 54/1270 از سطح آبهای آزاد است و میزان ذخیره آب در مقایسه با مدت زمان مشابه پارسال 36سانتی متر کاهش دارد.
حجم آب دریاچه ارومیه یک و نیم میلیارد مترمکعب است و مساحت فعلی آن 2 هزار کیلومتر تخمین شده است که به عقیده کارشناسان با توجه به شدت گرما و تبخیر آب تا پایان شهریور این رقم به 1500کیلومتر کاهش خواهد یافت.
کارشناسان عوامل اقلیمی و انسانی را در بروز بحران آبی دریاچه ارومیه دخیل می دانند به نحوی که 70درصد آن را مربوط به عوامل انسانی عنوان می کنند.
عواملی چون الگوی کشت نامناسب و راندمان پایین کشاورزی، ندادن حقابه دریاچه ارومیه، سد سازی، لایروبی نکردن رودخانه ها و احداث پل میانگذر با رسوب گذاری بالا به همراه عوامل طبیعی از جمله کاهش بارندگی و تبخیر آب عواملی اند که موجب بروز بحران آبی دریاچه شده است.
44 طرح در راستای احیای دریاچه ارومیه در دست اجراست که انتقال آب، تثبیت شن های روان، تجهیز اراضی کشاورزی به سیستمهای نوین آبیاری و لایروبی رودخانه از جمله آنهاست.
در حال حاضر تنها 11 کیلومتر از طرح انتقال آب از کانی سیب تکمیل شده است.
سد سیلوه پیرانشهر و کانال انتقال آب جلدیان از طرحهای مصوب ستاد احیای دریاچه ارومیه است که با بهره برداری از آن و کانال انتقال آب سالیانه 100 میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه سرریز خواهد شد، این طرح در مسیر توسعه خود در سد چپرآباد اشنویه به علت کمبود اعتبار از سال 94 متوقف شده است.
آبیاری تحت فشار نیز از طرحهای کاربردی در زمینه احیای دریاچه ارومیه است و می بایست در کل 17هزار هکتار از اراضی کشاورزی حوزه آبریز دریاچه به این سیستم تجهیز شود که تاکنون 6 هزار و 200هکتار از اراضی مجهز به سیستمهای نوین آبیاری شده است.
لایروبی رودخانه ها در مسیر حوزه آبریز دریاچه نیز از جمله طرحهایی است که به علت سیل اردیبهشت ماه در آذربایجان غربی باید به طور مجدد صورت گیرد.
سرخوش مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه می گوید: در حال حاضر کمبود اعتبار تنها مشکل در راه احیای دریاچه ارومیه است.
وی می افزاید: تنها 30 درصد از مجموع اعتبارات احیای دریاچه ارومیه محقق شده است و به این علت 50 درصد طرح ها متوقف شده اند.
دکتر آق نائب رئیس مطالعات دریاچه ارومیه، تنها راه نجات دریاچه ارومیه را کوچکتر کردن مساحت آن به 3 هزار کیلومتر مربع می داند تا با ایجاد عمق زیاد و کاهش غلظت نمک و تبخیر مانع از ادامه روند خشک شدن دریاچه شود.
با همه اقدامات انجام شده حال دریاچه همچنان ناخوش است و در صورتی که اقدامات موثری انجام نشود خطرات زیست محیطی و گرد و غبار نمکی استانهای حاشیه دریاچه را در معرض خطر می دهد.