پخش زنده
امروز: -
تجربه سالهای گذشته نشان داده است وام های با بهره بالا همراه جرایم دیرکرد سنگین ، صنعتگران استفاده کننده را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
پرداخت وام کم بهره یا تسهیلات ارزان قیمت به بخش تولید ، یکی از ابزارهای حمایتی دولتها برای توسعه بخش صنعت بوده است. در چند دهه گذشته در ایران نیز دولت های مختلف با عناوین متفاوت از دلار 7 تومانی گرفته تا طرح بنگاه های زود بازده و اخیر با عنوان «تسهیلات رونق تولید» از ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی حمایت کرده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار اردبیل با اعلام اینکه امسال در استان اردبیل40 میلیارد تومان تسهیلات اشتغال زائی به واحدهای تولیدی حال پرداخت است گفت: در صورت استقبال از این تسهیلات و جذب حداکثری این مبلغ افزایش می یابد.
اقبال عباسی تصریح کرد: این تسهیلات با مشارکت 50 درصدی دولت و بنیاد علوی و توسط بانک سینا در حال پرداخت است و درصورت تقاضای بیش از سهم استان ، مبلغ ۳۵ میلیارد تومان سهم جذب نشده دیگر استان ها نیز به واحدهای تولیدی استان اردبیل اختصاص می یابد.
الویت طرح های فناوری محور
استاندار اردبیل با بیان اینکه طرح های کارآفرینی در حوزه فناوری اطلاعات و شرکت های دانش بنیان برای اخذ تسهیلات کم بهره در الویت قرار دارند
افزود: پیش بینی می شود امسال حداقل 100 واحد تولیدی در استان اردبیل از تسهیلات بانکی و حمایت های دولت بهره مند شوند .
مجید خدابخش با بیان اینکه از آغاز سالجاری تاکنون پرونده 68 طرح تولیدی و واحد صنعتی متقاضی پس از بررسی در جلسه های کارشناسی برای دریافت تسهیلات به بانک های عامل معرفی شده است یادآور شد: آن دسته از واحدهای تولیدی که اقساط آتی خود را به موقع پرداخت کنند برای دیر کرد اقساط وام دوره های قبلی از بخشودگی جرایم بانکی برخوردار می شوند.
صرف معرفی به بانک کافی نیست
استاندار اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر ضرورت پیگیری مشکلات واحدهای تولیدی معرفی شده به بانک ها گفت: اگرچه در کارگروه حمایت از تولید و توسعه صنعت استان , شرایط از نظر تعداد واحدهای معرفی شده به بانک ها رضایت بخش بوده است اما معرفی صرف کافی نیست و باید فرآیندی تعریف شود تا در چارچوب آن پرونده ها به صورت جداگانه تا مرحله عملیاتی شدن، پیگیری شوند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، خدابخش با اذعان به اینکه نرخ سود کنونی وام بانکی، فعالیت واحدهای تولیدی را با چالش های جدی روبرو می کند گفت: اگرچه سود معمول وام های بانکی حدود 22 درصد است اما دولت در جهت حمایت از تولید یارانه پرداخت می کند به طوری که سود وام های بخش کشاورزی 14 درصد و برای بخش صنعت 16 درصد است.
او اضافه کرد: دولت در قالب بسته حمایتی صادرات، هشت هزار میلیارد ریال یارانه در نظر گرفته که با این روش بخشی از سود تسهیلات بانکی را برعهده می گیرد.
استاندار اردبیل اظهار امیدواری کرد برای تشویق به سرمایه گذاری در مناطق محروم نرخ سود نسهیلات ارائه شده در این مناطق پایین باشد تا بخش خصوصی را به سرمایه گذاری در نقاط کم برخوردار متمایل کند.
حمایت بانک ها از تولید کافی نیست
بهزاد کهنی مدیر عامل یک واحد تولید کننده قطعات الکترونیکی در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما، عدم پرداخت به موقع تسهیلات بانکی و همچنین سود بالای آن را دو مشکل عمده تولید کنندگان عنوان کرد و گفت: با وجود اینکه بانک ها نرخ سود تسهیلات ارائه شده به بخش صنعت را 16 تا 18 درصد اعلام می کنند اما عملا و به بهانه های مختلف سود بیشتری از وام گیرنده دریافت می کنند به گونه ای که در برخی موارد نرخ سود بانکی بخش صنعت به 43 درصد هم رسیده است.
وی در خصوص مشکلات ناشی از پرداخت نشدن به موقع تسهیلات بانکی تولید گفت: به عنوان مثال شرکت ما با یک شرکت معروف خودروسازی فرانسوی قرارداد انتقال تکنولوژی امضا کرده و قرار شده است با راه اندازی واحد تولیدی جدید به صورت شراکتی ، قطعات الکترونیکی مربوط به خودروهای شرکت فرانسوی در شهرک صنعتی شماره دو اردبیل تولید شود.
کهنی ادامه داد: با وجود آنکه شرکت فرانسوی در سر موعد به تعهدات خود عمل کرده و دستگاه های کارخانه را ارسال کرده است ، اما شرکت ما با وجود تکمیل تمامی اسناد لازم ، ÷س از ماهها انتظار نتوانسته تسهیلات بانکی مصوب شده را دریافت کند و در نتیجه هنوز نتوانسته ایم ساختمان و کارگاههای واحد تولیدی را تکمیل کنیم در نتیجه حداقل چهار ماه از برنامه زمان بندی شده عقب افتاده ایم.
واحدهای تولید نیازمند تسهیلات کم بهره
رئیس اتاق بازرگانی ، صنایع معادن و کشاورزی استان اردبیل با بیان اینکه تعدادی از واحدهای تولیدی بدلیل بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی نمی توانند از تسهیلات بانکی استفاده کنند ، بر لزوم کاهش سود بانکی تسهیلات پرداخت شده به واحدهای تولیدی تاکید کرد.
حسین پیرموذن بیان کرد: تسهیلات پرداختی بیشتر شامل بنگاه های بزرگ است که آن هم زمان بر است و بنگاه های کوچک کمتر مورد توجه بانک ها قرار می گیرند.
نماینده مردم مشگین شهر در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس هم بهره تسهیلات بخش تولید را نامناسب دانست و گفت: یکی از موانع توسعه در کشور وضعیت فعالیت بانکها است. زیرا هیچ تولیدی قادر نیست با ۲۵ درصد بهره روی پای خود بایستد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ولی ملکی از تلاش نمایندگان مجلس برای تدوین قوانینی برای کمک به کاهش سود تسهیلات پرداختی به واحدهای تولیدی خبر داد.
تسهیلات بانکی در نظر گرفته شده برای بخش تولید اگر به موقع و با بهره کم به تولید کنندگان واقعی پرداخت شوند می توانند گرهی از مشکلات این بخش را باز کنند اما تجربه سالهای گذشته نشان داده است وام های با بهره بالا همراه جرایم دیرکرد سنگین ، صنعتگران استفاده کننده را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
------------------------------
گزارش: یاشار پورمجید