آیا ریاض راه عقلانیت را برگزیده است؟
وزیر خارجه عربستان: ماندن بشار اسد در قدرت یا رفتن او را، سوریها تعیین میکنند.
بر اساس گزارش برخی رسانههای جهان وزیر خارجه عربستان گفته است ماندن بشار اسد در قدرت یا رفتن او را، سوریها تعیین میکنند.
بر اساس این گزارشها عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان گفت بود یا نبود بشار اسد رئیس جمهور سوریه مسالهای است که سوریها از طریق گفتگو آن را تعیین میکنند... عربستان بر ضرورت دستیابی به راه حلی سیاسی تاکید میکند که یکپارچگی سوریه و نهادهای آن را حفظ کند.
اما بلافاصله پس از انتشار این خبر، خبرگزاری رویترز به نقل از عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان سعودی گزارشهای رسانهای مبنی بر اینکه عربستان سعودی در حال بررسی یک سازوکار انتقال سیاسی است که در آن اسد در قدرت باقی میماند را رد کرد.
رسانههای مختلف از جمله شبکه خبری دولتی راشا تودی روسیه اعلام کردند عادل الجبیر کمیته عالی مذاکرات مخالفان سوری را در جریان این تصمیم عربستان قرار داده است.
اما وزارت خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیهای این گزارشهای رسانهای منتسب به عادل الجبیر را غیردقیق خواند.
در این بیانیه آمده است «مواضع پادشاهی سعودی در قبال سوریه کاملاً مشخص و مبتنی بر بیانیه ژنو 1 و قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل است که بر تشکیل یک نهاد انتقالی برای اداره سوریه تاکید دارند.» در این بیانیه همچنین بر تهیه پیشنویس قانون اساسی جدید سوریه و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بدون هرگونه حضور اسد در کل فرآیند انتقال قدرت تاکید شده است.
اصرار ریاض بر تغییر مواضع ندادن در زمینه سوریه در حالی است که برخی دیگر از کشورهای اتحادیه عرب و مخالف دولت بشار اسد - مانند امارات متحده عربی، ترکیه و تونس - نیز همزمان مواضعی به سود دولت و ارتش سوریه اتخاذ کردهاند.
منابع مختلف روز یکشنبه اعلام کردند امارات متحده عربی در پیشنهادی از آمریکا و چند کشور اروپایی خواسته است بشار اسد رئیس جمهور سوریه در قدرت باقی بماند و حمایت از تروریستها در این کشور کاهش یابد زیرا اکثر مخالفان سوری را گروههای تروریستی تشکیل میدهند.
این منابع همچنین افزودند امارات از آمریکا خواسته است حمایت از مخالفان سوری را کاهش دهد و به بشار اسد پیشنهاد همکاری در قبال دور شدن از ایران را بدهد.
از سوی دیگر برخی منابع در ائتلاف ملی سوریه اعلام کردند دولت ترکیه از هفته گذشته حمایت مالی از این ائتلاف را قطع کرده به همین علت ( ائتلاف ملی سوریه ) با شرایط مالی سختی مواجه است.
نماینده پارلمان تونس هم تاکید کرد: ملت تونس از برقراری مجدد روابط دیپلماتیک با سوریه حمایت میکنند.
مبارکه البراهمی که در چارچوب هیئتی پارلمانی به سوریه سفر کرده است، گفت: ما می دانیم آنچه در سوریه رخ می دهد نتیجه پذیرش دموکراسی نیست بلکه عدهای میخواهند سوریه را به خاطر مواضع ثابت ملی که در خصوص مسائل عربی و در رأس آن مساله فلسطین اتخاذ کرده، مجازات کنند. از همین رو تمامی افراد مشکلدار از سراسر جهان جمعآوری شدند و به سوریه فرستاده شدند تا در این کشور این همه ویرانی و خرابی را که ما به چشم میبینیم رقم بزنند.
حمایت برخی کشورهای اسلامی و عربی از دولت سوریه در حالی است که بسیاری از شبکههای خبری از تسریع پیشرفتهای مهم ارتش سوریه و جنبش حزبالله در برابر تروریستها خبر میدهند؛ پیشرویهای مهم در نزدیک «رقه»، «دیرالزور»، «میدان» - در مرز استانهای رقه و دیرالزور - تسلط کامل بر شهر السخنه، آخرین پایگاه داعش در استان حمص، چاههای نفتی و تپههای موجود در عمق بادیه، موفقیت ارتش سوریه در پیمودن هفتاد کیلومتر، فاصله میان شهر تدمر تا شهر السخنه و ...
ظاهراً پیش از حتمیشدن پایان جنگ در سوریه کشورهایی که بیشترین نقش را در این بحران داشتهاند راه عقلانیت را - هر چند دیر- در پیش گرفته اند و میکوشند زمینه را برای بهبود مناسبات با دمشق فراهم کنند
و تکذیب سخنان عادل الجبیر نیز ظاهرا برای حفظ مناسبات با متحدین سوریه ریاض و تروریستهای صورت میگیرد.
-------------------------
عبدالرضا خلیلی