به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ کاپ بسکتبال آسیا که جایگزین جام ملتها شده است، از فردا با مسابقات دو تیم تازه واردِ قاره یعنی نیوزیلند و استرالیا آغاز میشود. فاصله این مسابقات با جام ملتهای ۲۰۱۵ مانند سایر رقابتهای بزرگ قاره، دو ساله است؛ اما بعد از این دوره، تیمهای آسیایی هر چهار سال یک بار چنین رقابتی را تجربه میکنند.
قهرمانی آسیا-اقیانوسیه، پاداش کاپ آسیا
پیش از این، سهمیه المپیک یا جام جهانی به عنوان پاداش قهرمانی آسیا به تیمهای برنده میرسید که همین موضوع باعث جدیت تیمهای آسیایی برای کسب مقام میشد. کاپ بسکتبال آسیا هیچیک از این پاداشها را ندارد و به همین دلیل در کشورهای مطرح قاره، بحث هایی درباره اهمیت مسابقات پیش آمده است.
بهترین اعتباری که به کاپ بسکتبال آسیا داده میشود، عناوینی است که چهار سال، کنار نام تیمها قرار میگیرد. قهرمان آسیا پیش از این فقط دو سال این عنوان را همراه خود داشت؛ اما بعد از کاپ آسیا این مدت دو برابر میشود. ضمن اینکه قهرمان کاپ آسیا به عنوان تیم برتر دو قاره (آسیا و اقیانوسیه) شناخته میشود.
فینالیستهای بدون ستاره
چین و فیلیپین فینالیستهای جام ملتهای آسیا ۲۰۱۵ در این دوره از مسابقات آسیایی، شرایطی مشابه دو سال قبل ندارند. چینیها مانند همیشه مسابقات تدارکاتی خوبی را پشت سر گذاشته اند و از نظر میزبانی تورنمنتهای مختلف و سفر به کشورهای دیگر، بهترین شرایط را در بین تیمهای آسیایی دارند، با این وجود یی ژیان لیان ستاره باتجربه و ژو کی ستاره جوان این تیم در کاپ آسیا غایبند. چینیها همچنان از بازیکنانی مانند گو آیلون در ترکیب خود بهره میبرند.
فیلیپین برخلاف چین به دلیل درگیر بودن بازیکنان با مسابقات داخلی این کشور، دوران آماده سازی خوبی نداشت؛ اما همه ستارههای داخلی فیلیپین آماده حضور در آسیاکاپ هستند. غایب بزرگ فیلیپینیها هم آندری بلچ آمریکایی است که به دلایل مالی و ترس از امنیت لبنان، از حضور در آسیاکاپ انصراف داد. فیلیپینیها کریستین استندهاردینگر بازیکن فیلیپینی-آلمانی را جایگزین بلچ کردند، بازیکنی که با توجه به دریافت نکردن پاسپورت فیلیپینی قبل از ۱۶ سال، بازیکن تبعه خارجی محسوب میشود.
بدشانسی فیلیپینیها در روزهای پایانی هم مصدومیت جون مار فایاردو سنتر ۲۰۵ سانتیمتری این تیم است که به احتمال زیاد باعث از دست دادن کاپ آسیا میشود. فیلیپین که یکی از کوتاهترین تیمهای آسیا به شمار میرود، در غیاب فایاردو، کوتاهتر ازقبل میشود.
کوئینسی دیویس بازیکن آمریکایی چین تایپه که باعث قهرمانی این تیم در منطقه شرق آسیا و امیدواری تایوانیها شد، به دلیل مصدومیت، کاپ آسیا را از دست داد تا امیدهای چین تایپه برای این مسابقات کمرنگ شود. زید عباس بازیکن باتجربه اردن هم به کاپ آسیا نرسید.
همچنین تیم استرالیا بدون بازیکنان شاغل در NBA و بازیکنان المپیکی به کاپ آسیا آمده و تیم نیوزیلند هم چند ستاره خود را در اختیار ندارد.
استقبال تیمهای عربی از خارجیها
همه تیمهای عربی حاضر در کاپ آسیا از فرصت برای جذب بازیکن خارجی استفاده کرده اند و حتی مربیان برخی از این تیمها نیز خارجی هستند. تیم عراق که پارسال با کوین گالووی به جمع چهار تیم نهایی آسیاچلنج رسید، مدتی با دماریو میفیلد بازیکن آمریکایی دیگری کار کرد و حتی این بازیکن در جام ویلیام جونز حضور داشت. عراقیها برای آسیاکاپ بار دیگر نام کوین گالووی را ثبت کرده اند و مصطفی درین ترکیهای هم سرمربی جدید عراق است.
تیم اردن همچنان با سرمربیگری سم داگلاس به کار خود ادامه میدهد و کوین ویر جایگزین دار تاکر بازیکن خارجی این تیم شده است. لبنانیها علاوه بر جذب نورول پله به عنوان بازیکن تبعه خارجی، بوتاوتاس لیتوانیایی را به سرمربیگری تیم خود برگزیدند.
سمی مونروئه بازیکن خارجی قطر و ایوان تودورویچ بازیکن خارجی سوریه هستند. نناد کرزیچ صربستانی هم سرمربی تیم سوریه است.
به این ترتیب هر پنج تیم عربی حاضر در مسابقات با بازیکنان خارجی در کاپ آسیا شرکت میکنند و سه تیم هم در این بین مربیان خارجی دارند.
بازگشت بزرگترها به ترکیب ایران
تیم ملی ایران دوران آماده سازی خود را بدون هیچ یک از بازیکنان موسوم به نسل طلایی سپری کرد؛ اما در نهایت اوشین ساهاکیان و حامد حدادی با استقبال هم تیمیهای جوانتر خود به ترکیب ایران اضافه شدند. نوید رضایی فر که همراه تیم ب در ویلیام جونز درخشید، در نهایت راه خود را به جمع ملی پوشان ایران باز کرد و نوید نیکتاش بازیکن ایرانی-فرانسوی هم موفق شد تا کاپ آسیا خود را در ترکیب ایران نگه دارد و اولین مسابقات رسمی را با پیراهن ایران تجربه کند.
یک دهه طلایی
افتخارآفرینیهای بسکتبال ایران از سال ۲۰۰۷ با قهرمانی جام ملتهای آسیا آغاز شد و تیم ملی پس از آن یک دهه طلایی را با قهرمانیهای مختلف سپری کرد. آخرین قهرمانی ایران به آسیاچلنج پارسال برمی گردد که ملی پوشان بالاخره قهرمانی را در خانه تجربه کردند.
۲ رقیب ۲۱۸ سانتیمتری برای حدادی
تیم ایران مدعی اصلی گروه اول کاپ آسیا است و در صورتی که اتفاق غیرمنتظرهای رخ ندهد، بدون باخت راهی مرحله یک چهارم نهایی میشود.
اردن، سوریه و هند سه حریف ایران هستند که پیش از این فقط اردن در سال ۲۰۱۱ یک بار ایران را آزار داده و باعث پنجمی تیم کشورمان در جام ملتهای آن دوره شد. اردنیها سال قبل هم عملکرد بسیار خوبی در آسیاچلنج داشتند و مدال برنز مسابقات را گرفتند.
نکته جالب گروه ایران، دو بازیکن همقد حدادی در ترکیب هند و سوریه است. ستنام سینگ بامارا بازیکن ۲۱۸ سانتیمتری هند که تجربه انتخاب در دور دوم درفت NBA را دارد و عبدالوهاب الحموی سنتر ۲۱۸ سانتیمتری که در ترکیب سوریه قرار دارد.
هندیها تا به حال کمتر تیمهای بزرگ آسیا را آزار داده اند؛ اما یکی از تیمهای رو به رشد قاره هستند که سه ستاره این تیم (ویشش، آمریتپال و آمیوت سینگ) پایههای اصلی آن به شمار میروند. ستنام سینگ هم از امسال به جمع این بازیکنان اضافه شده است. با این وجود تیم سوریه با افزایش میانگین قدی بازیکنان به ۱۹۸ سانتیمتر و دوران آماده سازی بسیار خوب برای صعود به مراحل بالا میجنگد.
گروه بندی کامل کاپ آسیا به این شرح است:
گروه اول: ایران، سوریه، هند و اردن
گروه دوم: عراق، چین، فیلیپین و قطر
گروه سوم: قزاقستان، لبنان، کره جنوبی و نیوزیلند
گروه چهارم: ژاپن، هنگ کنگ، چین تایپه و استرالیا
آواز خداحافظی ببر لبنان
فادی الخطیب ستاره بسکتبال لبنان پیش از این خداحافظی رسمی خود را از مسابقات ملی اعلام کرده بود؛ اما در سال ۲۰۱۷ بار دیگر به ترکیب این تیم بازگشت. خطیب با ۳۸ سال، مسنترین بازیکن کاپ آسیا است و به نظر میرسد با توجه به میزبانی لبنان برای خداحافظی باشکوه تری در خانه بازگشته باشد. لبنانیها با توجه به امتیاز میزبانی، شانس کسب قهرمانی آسیا را بعد از سالها دوری از سکوهای قاره دارند. این تیم در مسابقات غرب آسیا ۲۰۱۷ هم با شکست ایران به قهرمانی رسیده بود.
جوانترین ها، بلندترینها
در مقابل فادی، پویاموژی بازیکن ۱۷ ساله هند به عنوان جوانترین بازیکن کاپ آسیا حضور دارد و هند در کنار نیوزیلند با میانگین ۲۴ و ۲۳ سال، جوانترین تیمهای مسابقات هستند.
هنگ کنگ با میانگین ۲۹ سال و ۱۸۸ سانتیمتر، کوتاهترین و پیرترین تیم کاپ آسیا است و تیمهای چین با میانگین ۲۰۱ سانتیمتر و استرالیا با میانگین ۲۰۰ سانتیمتر، بلندقامتترینهای کاپ آسیا به شمار میروند.
شروع مسابقات از فردا
مراسم افتتاحیه کاپ آسیا امشب در هتل هیلتون بیروت برگزار میشود و رقابتها از فردا به طور رسمی آغاز خواهد شد.
برنامه مرحله مقدماتی کاپ آسیا (به وقت تهران) به این شرح است:
سه شنبه ۱۷ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ قزاقستان- نیوزیلند
ساعت ۱۷:۳۰ استرالیا-ژاپن
ساعت ۲۰:۰۰ چین تایپه-هنگ کنگ
ساعت ۲۲:۳۰ کره جنوبی-لبنان
چهارشنبه ۱۸ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ فیلیپین-چین
ساعت ۱۷:۳۰ ایران-هند
ساعت ۲۰:۰۰ عراق-قطر
ساعت ۲۲:۳۰ سوریه-اردن
سه شنبه ۱۹ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ چین تایپه-ژاپن
ساعت ۱۷:۳۰ استرالیا-هنگ کنگ
ساعت ۲۰:۰۰ کره جنوبی – قزاقستان
ساعت ۲۲:۳۰ نیوزیلند – لبنان
جمعه ۲۰ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ چین-قطر
ساعت ۱۷:۳۰ فیلیپین-عراق
ساعت ۲۰:۰۰ هند-اردن
ساعت ۲۲:۳۰ سوریه – ایران
شنبه ۲۱ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ ژاپن – هنگ کنگ
ساعت ۱۷:۳۰ استرالیا – چین تایپه
ساعت ۲۰:۰۰ نیوزیلند-کره جنوبی
ساعت ۲۲:۳۰ قزاقستان – لبنان
یکشنبه ۲۲ مرداد
ساعت ۱۵:۰۰ عراق-چین
ساعت ۱۷:۳۰ فیلیپین-قطر
ساعت ۲۰:۰۰ اردن-ایران
ساعت ۲۲:۳۰ هند-سوریه
تیمهای اول هر گروه بعد از مرحله مقدماتی به طور مستقیم به یک چهارم نهایی صعود میکنند و تیمهای دوم و سوم به صورت ضربدری برای صعود به یک چهارم نهایی با یکدیگر مسابقه میدهند.