ترامپ همه رقبای آمریکا را تحریم میکند؟!
تعدد تحریمها و افزایش مخالفتها با آن اولین نشانه ناپختگی و غیرموثر بودن تحریمهای اخیر دولت آمریکا بر ضد رقبای منطقه ای و بین المللی خود است.
ظاهرا دولت ترامپ قصد دارد همه رقبای منطقهای و بین المللی خود را تحریم کند.
روزنامه وال استریت ژورنال روز سهشنبه نوشت آمریکا قصد دارد تحریمهایی تجاری به منظور واردار کردن «چین» به رعایت جدیتر مالکیت معنوی وضع کند. یک مسئول بلندپایه دولت آمریکا سهشنبه اعلام کرد دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به تصمیم نهایی در مورد پاسخ خود به عملکردهای تجاری چین که آن را نوعی سوءاستفاده می داند، نزدیک شده است.
این مسئول بلندپایه آمریکایی افزود ترامپ به ویژه قصد دارد از رابرت لایتایزر Robert Lighthizer نماینده بازرگانی بخواهد تحقیق در مورد عملکردهای تجاری چین را آغاز کند و در نهایت تحریمهایی تجاری به منظور واردار کردن چین به رعایت جدیتر مالکیت معنوی وضع کند. وی خاطر نشان کرد خبری در این خصوص احتمالا در چند روز آینده منتشر خواهد شد.
پیش از این نیز برخی گزارشها حاکی از تصمیم آمریکا برای تحریم «ونزوئلا» بود. استیون منوچین وزیر خزانه داری آمریکا روز دوشنبه گذشته گفت دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری (اوفک)، نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا را در فهرست تحریم های خود قرار داد. همزمان برخی گزارشها نیز از اقدام واشنگتن به تحریم صنعت نفت ونزوئلا حکایت دارد. دلیل آن هم این است که ونزوئلا اولین کشور صادر کننده نفت در آمریکای لاتین به شمار می رود و مهمترین ذخائر نفتی دنیا را در اختیار دارد. اگر چه ماهیت این تحریم ها هنوز اعلام نشده است، اما این تحریم ها می تواند روی فروش نفت خام سبک آمریکا به ونزوئلا تأثیر بگذارد، زیرا ونزوئلا نفت خام سبک آمریکا را با نفت خام سنگین خود ترکیب و سپس صادر می کند.
مقامات آمریکایی مدعی هستند در دفاع از دموکراسی و نهادهای دموکراتیک در این کشور این تحریم ها را وضع کرده اند. این در حالی است تحولات این کشور نشان میدهد این تحریمها ناشی از عصبانت آمریکا از دموکراسی و پیروزیهای انتخاباتی دولت کنونی این کشور است.
قبل از این نیز سه کشور ایران، روسیه و کره شمالی مشمول تحریمهای دو مجلس نمایندگان و سنای آمریکا شدند. برخی گزارشها نیز از تصمیم ترامپ برای امضاء این طرح تحریمی حکایت دارد.
اما آنچه در این میان قابل توجه است اینکه اتحادیه اروپا - از جمله فرانسه- روسیه و چین و حتی وزیر خارجه آمریکا و محافل رسانهای و کارشناسی جهان با ایده ترامپ برای تحریم ایران مخالف هستند، تحریمهای روسیه نیز با مخالفت اروپا از جمله آلمان روبرو شده است و تحریمهای ونزوئلا با وجود حمایت اتحادیه اروپا از آن، مخالفت اسپانیا را بر انگیخته است.
وزارت امور خارجه فرانسه امروز تحریم فراسرزمینی آمریکایی ها علیه روسیه، ایران و کره شمالی را مغایر با حقوق بین الملل دانست.
وزیر اقتصاد آلمان دیروز اعلام کرد تحریم های جدید (آمریکا) بر ضد روسیه مغایر با قوانین بین المللی است و اتحادیه اروپا باید اقدامی برای مقابله با آن انجام دهد. بریجیت سیپریس گفت، بی شک ما به دنبال جنگ تجاری نیستیم اما کمیسیون اروپا باید اکنون به دنبال اقدامات متقابل باشد.
امیر هندیجان عضو ارشد شورای آتلانتیک و عضو سازمان غیرانتفاعی پروژه « امنیت ملی ترومن» نیز امروز به رویترز گفت: واشنگتن و متحدانش بدون برجام دسترسی کمتر و محدودیتهای کمتری بر برنامه هسته ای تهران خواهند داشت. بنا بر این تا زمانی که ایران به تعهداتش بر اساس برجام پایبند است هرگامی از طرف آمریکا برای تضعیف تعهداتش بر اساس برجام، از سوی جامعه بین المللی به عنوان « تکروی » دیده خواهد شد. این وضعیت توانایی دولتهای آینده آمریکا را برای مذاکره معتبر با دوست و دشمن از بیم آنکه احتمال دارد واشنگتن تعهداتش را هر زمانی که یک رئیس جمهوری جدید وارد کاخ سفید می شود رها کند تحلیل خواهد برد.
امیر هندیجان علاوه بر این افزود: اروپا اشتیاق خیلی بیشتری برای حفظ برجام دارد و لجاجت ترامپ می تواند صدمه غیرقابل جبرانی به روابط دو سوی اقیانوس اطلس وارد کند... اگر قرار باشد ایران همان محاسباتی که کره شمالی انجام داد انجام دهد هدف واشنگتن نه محدود کردن برنامه هسته ای ایران بلکه بیشتر خروج از برجام به عنوان بهانه ای برای تغییر رژیم خواهد بود. در آن صورت این احتمال وجود دارد که تهران همانند کاری انجام دهد که پیونگ یانگ یک دهه قبل انجام داد یعنی سلاحهای هسته ای را به عنوان یک عامل بازدارنده در نظر بگیرد.
نشریه فوربز همزمان در گزارشی به توافق نامه جدید ریلی بین ایران و روسیه پرداخت و نوشت: کشورهای تحریم های کننده ایران با محروم کردن خود از بازار ایران، راه را برای فعالیت های تجاری رقبای خود در بازار ایران فراهم کرده اند.
به گزارش امروز المانیتور نیز ترامپ اگر بخواهد اعتبار آمریکا را در عرصه بین المللی افزایش دهد، پایبندی کامل به توافق هسته ای و حل اختلافاتش با ایران بر سر منطقه بر اساس عملگرایی ، معقولانه ترین گزینه است.
روزنامه واشنگتن پست هم نوشت: از آنجایی که توافق هسته ای یک توافق دوجانبه میان ایران و آمریکا نیست و بیشتر توافقی درباره اطمینان به نظام بین المللی است، کناره گیری ترامپ از توافق می تواند روابط واشنگتن را با اروپا مخدوش کند.
آلفونسو داستیس وزیر امورخارجه اسپانیا دیروز ضمن مخالفت با برنامه تحریم ها... علیه ونزوئلا گفته است این موضوع می تواند به مردم ونزوئلا آسیب وارد کند.
این مخالفتها میتواند اولین نشانه ناپختگی و غیر موثر بودن تحریمهای اخیر دولت آمریکا بر ضد رقبای منطقه ای و بین المللی خود باشد. با این حال این بدان معنا نیست که طرفهای تحریمهای آمریکا واکنش در خور و شایسته نشان ندهند.
---------------------------
عبدالرضا خلیلی