به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ ۷ درصد ذخایر معدنی جهان در ایران است، اما تا کنون فقط ۱۵ درصد از ذخایر کشور شناسایی شده است، یعنی از یک موهبت الهی که در اختیارمان قرار گرفته استفاده نمیکنیم.
اکتشاف در بخش معدن از مراحل پر ریسک به شمار میرود که معمولا بخش خصوصی رغبتی برای ورود به این بخش ندارد.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت میگوید: ریسک این بخش را دولت بر عهده میگیرد، در سه سال گذشته در محدوده ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع از کشورمان کار اکتشاف آغاز شد و ۴۰۰ محدوده امیدبخش کشف شده است، ۴۰۰ میلیون تن ذخیره سنگ آهن جدید، ۳۵۰ میلیون تن ذغال سنگ و ۵۰ تن طلا به همراه مس، کرومیت و مواد معدنی دیگر نتیجه اکتشافات جدید است که به ذخائر کشور اضافه شد.
کرباسیان گفت: در دو تا سه سال گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد تومان هزینه کرده ایم و وقتی مرحله اکتشاف به پایان برسد معادن کوچک و متوسط را به بخش خصوصی و غیر دولتی واگذار میکنیم.
مدیرعامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت:: توسعه معادن در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است هرچند که در آغاز، بخش معدن اشتغال زیادی ایجاد نمیکند، اما در فرایندهای بعدی اگر ماده خام معدنی فراوری شود و به ارزش افزوده تبدیل شود تا ۱۰ برابر اشتغال ایجاد میکند.
به سراغ کسی میروم که در موضوع اکتشاف فعالیتهای بسیاری انجام داده است.
مدیر بخش اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران به شناسایی پهنههای جدید معدنی اشاره میکند و میگوید:در حال حاضر در ۲۱ استان کشور و در ۳۴ پهنه در حال کار هستیم و فاز شناسایی را به پایان رسانده ایم.
اصغرزاده افزود: در این محدوده توانسته ایم ۴۰۰ آنومالی (ناهنجاری زمین شناسی) جدید پیدا کنیم که عمده آنها آنومالی فلزی هستند مانند سنگ آهن، مس، طلا، سرب و روی، ذغال سنگ و ....
وی گفت: در افق ۱۴۰۴ باید به تولید ۵۵ میلیون تن فولاد برسیم که این نیازمند سنگ آهن و ذغال سنگ است، ذخایر سنگ اهن موجود در کشور تا ۱۲ سال اینده به پایان میرسد و ما باید ذخایر جدیدی را جایگزین کنیم.
بر اساس گزارشها حدود ۱۲ هزار معدن کوچک و بزرگ در ایران وجود دارد که از این تعداد تقریبا پنج تا هفت هزار معدن فعال است.
اشتغالی که در بخش معدن کشور ایجاد شده حدود ۱۰۰ هزار نفر است که به هیچ عنوان عدد قابل قبولی نیست. زنجیره تولید در بخش معدن آنگونه که باید، تکمیل نشده است و خام فروشی همچنان وجود دارد.
مدیرعامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران میگوید: توسعه معادن در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است هرچند که در آغاز، بخش معدن اشتغال زیادی ایجاد نمیکند، اما در فرایندهای بعدی ارزش افزوده تا ۱۰ برابر اشتغال ایجاد میشود.
کرباسیان تاکید کرد: با توجه به وجود گاز در کشور، معدن میتواند ارزش افزوده بسیار زیادی داشته باشد.
در بخش معدن مزیتهای بسیاری وجود دارد برای انکه ماده معدنی را خام نفروشیم و با فراوری در هر مرحله بر ارزش آن بیفزاییم.
دکتر کریس ویلسون مشاور طرحهای اکتشافی بخش معدن از استرالیا میگوید: من ده سال است که به ایران رفت و آمد دارم، ایران پتانسیلهای بسیاری در بخش معدن دارد و با یافتههای جدید، آینده برای ایران بسیار روشن است.
ویلسون گفت:: با اکتشافات بزرگ، شرکتهای خارجی هم رغبت بیشتری برای سرمایه گذاری در ایران خواهند داشت.
وی افزود: در بخش معدن ایران جذابیتهای بسیاری وجود دارد، بازار بین المللی در حال رشد است و شرکتهای خارجی مشتاق هستند در کشورهایی مانند ایران با چنین ظرفیت عظیم معدنی، سرمایه گذاری کنند.
به نظر میرسد بخش معدن در ایران نیازمند توجه بیشتر مسئولین است، اکتشافات جدید، واگذاری معادن به بخش خصوصی، جذب سرمایه گذاری خارجی، ایجاد زنجیرههای تولید و ارزش افزوده و همچنین جلوگیری واقعی از خام فروشی مواد معدنی میتواند اتفاقات مهمی را در تولید و اشتغال کشور در این بخش رقم بزند.
گزارش: امیر اصلانخانی