پروژه جدایی کردستان از عراق و سوریه
ظاهرا با قدرت گرفتن دولتهای مرکزی و تقویت گرایشهای استقلالطلبانه اسلامی در عراق و سوریه پروژه جدا سازی کردستان از این دو کشور کلید خورده است.
منطقه کردستان در چهار کشور ایران، ترکیه، سوریه و عراق قرار دارد. به همین علت تا کنون پروژه استقلال کردستان به علت مخالفت دولتهای مرکزی این چهار کشور با مانع روبرو شده و بسیاری صاحب نظران نیز تصریح کرده اند استقلال کردستان موانع ای فراتر از این منطقه دارد. با این حال تحریک انگیزههای قومی در این منطقه همواره محملی برای سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی جهت اعمال فشار بر دولتهای این چهار کشور بوده است.
آنچه این روزها قابل تامل است مطرح شدن موضوع استقلال کردستان در عراق و سوریه است. منطقه کردستان عراق پیش از این اعلام کرده بود روز بیست و پنج سپتامبر همه پرسی استقلال برگزار می کند.
شورای عالی همه پرسی منطقه کردستان عراق نیز روز یک شنبه گذشته تصمیم گرفت هیئتی برای مذاکره با بغداد درباره برگزاری همه پرسی و ازسرگیری فعالیت پارلمان منطقه کردستان تشکیل دهد.
در بیانیه ای که پس از نشست مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان عراق با احزاب سیاسی و سایر تشکل های قومی و دینی در استان صلاح الدین منتشر شد، مسعود بارزانی و کوسرت رسول معاون وی مکلف شدند یک هیئت کرد برای گفتگو با بغداد درباره همه پرسی استقلال منطقه کردستان و ازسرگیری فعالیت پارلمان این منطقه در مدت دو هفته به منظور حل مشکلات و حمایت از طرح همه پرسی، تشکیل دهند.
دولت محلی وابسته به کردها در شمال سوریه نیز اعلام کرده است قصد دارد در ماه های سپتامبر، نوامبر و ژانویه، انتخابات شورای های محلی و شورای قانونگذاری برگزار کند. برخی معتقدند این اقدام اولین گام کردها در جهت تجزیه این کشور است.
به نظر میرسد اخیرا با قدرت گرفتن دولتهای مرکزی در سوریه و عراق و تقویت گرایشهای استقلالطلبانه اسلامی در این دو کشور، محافل غربی و صهیونیستی تلاش میکنند منطقه کردستان را از این کشورها جدا کنند. این پروژه در چارچوب پروژه سیطره کشورهای غربی و جریانهای وابسته بر مناطق تحت اشغال داعش و جلوگیری از سیطره مقاومت اسلامی و ضد صهیونیستی بر این منطقه پیگیری میشود. البته گزینه دیگری نیز قابل تصور است. ممکن است این محافل دست کم با دامن زدن به تهدید «احتمال استقلال کردستان در این دو کشور» در پی تشدید فشار بر دولتهای مرکزی این دو کشور باشند.
در این میان آمریکا یک شنبه گذشته به بهانه مبارزه با داعش مقادیر زیادی سلاح و مهمات در اختیار شبه نظامیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و یگانهای مدافع خلق (یپگ)، قرار داده است که شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک (PYD)، به حساب می آیند. بر اساس این گزارش دیروز بیش از 100 کامیون پر از مهمات، سلاح و دیگر تجهیزات جنگی به سوی محل استقرار شبه نظامیان شبه نظامیان حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و یگانهای مدافع خلق (یپگ) در سوریه، در حال حرکت بودند.
منابع خبری در حسکه سوریه اعلام کردند کامیون های حامل این ادوات و تجهیزات نظامی از عراق و با عبور از مرز عراق و سوریه عازم حسکه بودند.
خبرگزاری آناتولی دیروز اعلام کرد در پنجم ژوئن امسال نیز 60 کامیون ، 12 ژوئن 20 کامیون ، 16 ژوئن 50 کامیون و در روزهای 21 تا 26 ژوئن نیز 120 کامیون پر از سلاح و تجهیزات نظامی از عراق وارد سوریه شدند. بر اساس این گزارش در پنجم ماه ژوییه نیز 82 کامیون ، در نوزدهم ژوییه 102 کامیون ، در 13 ژوییه 95 کامیون و در 17 ژوییه نیز 100 کامیون حامل تجهیزات نظامی برای شبه نظامیان کرد در سوریه ارسال شده بود.
روند ارسال سلاح، تجهیزات و ادوات نظامی از 15 ماه مه امسال یعنی بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، حکم ارسال سلاح برای شبه نظامیان کرد در سوریه را امضاء کرد شدت بیشتری به خود گرفته است. آمریکا اعلام کرده است این کار را با هدف مبارزه با داعش در سوریه انجام می دهد. اما تردیدهایی در زمینه انگیزههای امریکا در این زمینه وجود دارد.
منابع کرد اعلام کردند گروه های کرد از آمریکا درخواست خواهند کرد در ازای ایفای نقش در نبرد رقه، از آنان برای جدا شدن حمایت کند.
ترکیه اعلام کرده است از زمانی که ترامپ حکم ارسال سلاح برای شبه نظامیان کرد را امضاء کرده است تاکنون 629 کامیون حامل سلاح و تجهیزات و ادوات نظامی برای کردها در سوریه ارسال شده است.
عزم کردهای عراق و سوریه برای جدایی و استقلال، احتمالا با مخالفت بیشتر به ویژه مخالفت ترکیه و ایران رو به رو خواهد شد، کشور همسایه ای که نگران شکل گیری دولت کردها در مرزهایش است.
از جمله وزیر کشور ترکیه از آمریکا به علت حمایت تسلیحاتی از شبه نظامیان حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه ( پ ی د) انتقاد کرد. سلیمان سویلو دیروز در سخنانی در مرکز آموزشی وزارت کشور ترکیه در آنکارا با اشتباه دانستن این اقدامات گفت: به خوبی می دانیم که کدام کشورها در پی برهم زدن اوضاع ترکیه هستند.
این تنها کشور ترکیه نیستند که با جدایی منطقه کردستان از عراق و سوریه مخالف هستند، در عراق جبهه ترکمن ها بار دیگر مخالفتش را با برگزاری همه پرسی در منطقه کردستان اعلام کرد و از حیدر العبادی، فرمانده کل نیروهای مسلح خواست تلعفر را در غرب موصل آزاد کند. این جبهه با انتشار بیانیه ای افزود برگزاری همه پرسی در منطقه کردستان، خیری برای منطقه ندارد. جبهه ترکمن های عراق پیش از این نیز از دولت و پارلمان این کشور خواسته بود برضد برگزاری همه پرسی در منطقه کردستان موضع علنی اتخاذ کنند تا وحدت کشور در برابر تجزیه حفظ شود. دولت عراق و همه گروه های ملی در این کشور نیز بارها اعلام کردهاند با استقلال کردستان مخالفند.
-----------------------
عبدالرضا خلیلی