فروش پرتقال تنظیم بازار شب عید در تابستان
فروش پرتقال تنظیم بازار شب عید در تابستان سبب افزایش عدم تعادل عرضه و تقاضا شده است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، عرضه میوه های وارداتی به دغدغه ای همیشگی برای بازار داخلی تبدیل شده است که زیان های جبران ناپذیر برای تولید کنندگان هم دارد.
با شروع فصل تابستان و عرضه میوه های متنوع، بازار مصرف این محصولات در شرایطی قابل قبول در اختیار کشاورزان و مردم قرار می گیرد به نحوی که طبق روال معمول مصرف کننده با قیمت مناسب انواع میوه نصیبش می شود و تولید کننده میوه خود را با قیمتی قابل قبول در بازار پرطرفدار آن عرضه می کند.
اما تابستان امسال بازار میوه شرایط مناسبی ندارد.
بررسی میدانی از میدان مرکزی میوه تره بار نشان دهنده برهم خوردن بازار عرضه و تقاضاست به نحوی که وفور میوه در یک سو و رکود خرید از سوی دیگر حجم عظیمی از این محصولات را با خطر نابودی مواجه کرده است.
اکبری یکی از غرفه داران میدان مرکزی میوه و تره بار تولید بی اندازه و حمایت نکردن دولت از کشاورزان برای یافتن راهکاری مناسب را دلیل این نابسامانی می داند.
به گفته دیگر غرفه داران بسته بودن درهای بازار صادراتی علت وضعیت فعلی بازار میوه است.
البته تولید میوه نامرغوب و کاهش قدرت خرید مردم را نیز می توان از دیگر دلایل رکود بازار میوه دانست.
در حالی که شرایط خشکسالی و کاهش منابع و ذخایر آبی نشان از بحرانی خطرناک است ، تولید نامحدود و کنترل نشدن میوه در حالی که بازاری برای فروش آن وجود ندارد نشان از بی تدبیری است.
به گفته حسن میرزایی عضو هیئت امنای میدان مرکزی میوه و تره باره در حالی که طبق روال همیشه میوه ساعت 12 شب در میدان وارد و تا 5 صبح بطور کامل توزیع می شود امروز که تا ظهر زمانی نمانده بود ، وضع میوه در میدان به نحوی است که به نظر می رسد اصلا میوه ای به فروش نرسیده است.
میرزایی با اشاره به تولید انبوه میوه افزود: نبود بارهای صادراتی بر معضلات فعلی بازار میوه افزوده است.
وی با اشاره به اینکه قیمت فعلی میوه ها هزینه حمل ونقل و بسته بندی آن را نیز نصیب کشاورز نمی کند ، گفت : مسئولان باید برای وضعیت فعلی میوه برنامه مناسبی تهیه کنند.
شوک جدید
عرضه میوه های ذخیره سازی شده برای تنظیم بازار شب عید شوک جدیدی بر پیکر بیمار بازار میوه وارد کرده است.
جلیل جلیل زاده با اشاره به فروش پرتقال های تولید شده در مصر و ترکیه در بازار میوه کشور گفت : بازار میوه شب عید نیازی به واردات این محصول نداشت و امکان تامین نیاز مردم دراین ایام خاص با تولید داخل امکان پذیر بود اما با وجود این واردات پرتقال انجام شد.
وی با بیان اینکه دست اندرکاران واردات میوه با دلایل نامعلوم اقدام به واردات پرتقال در آن زمان کردند ، ادامه داد: رقم واردات بیشتر از 5 هزار تن بود به نحوی که از عید تاکنون یعنی پنج ماه پس از ایام نوروز همچان شاهد ورود این محصول به بازار هستیم.
جلیل زاده با اشاره به اشباع بازار از میوه های تولید داخل گفت : روزانه 50 تا 100 تن میوه به میدان مرکزی وارد می شود و عرضه میوه خارجی با قیمت پایین سیب انباشت میوه داخلی در حجره ها شده است.
این عضو هیئت امنا با اشاره به اینکه واردات توسط شرکت های دولتی بوده و این اتقاق بر خلاف قانون است ، افزود : توزیع این میوه در شب عید و برای قشر آسیب پذیر بود اما
پس از 4 ماه این میوه همچنان در حال توزیع است.
وی واردات را چندین برابر نیاز بازار دانست و گفت: این رویه سبب ضربه به کشاورزان می شود.
به گفته یکی از توزیع کنندگان پرتقال وارداتی این محصول 13 ماه در سردخانه ها نگهداری و هم اکنون به بازار عرضه شده و هدف آن فروش میوه با قیمت بالا بوده است.
محمد خدادوست عضو دیگر هیئت امنای میدان مرکزی میوه و تره بار با اشاره به اینکه طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی از 800 هزار پرتقال تولید شده در شمال کشور فقط 200 هزار تن دچار سرمازدگی شده است ، گفت: بقیه این میوه توسط بخش خصوصی ذخیره سازی شده که کشور را از واردات بی نیاز می کرد اما واردات اتفاق افتاده است.
وی با اشاره به واردات 150 تا 200 هزار تنی پرتقال برای شب عید ادامه داد: واردکنندگان این پرتقال بابت آن از دولت یارانه دریافت می کنند در حالی که پرتقال داخلی کشور کیلویی 700 تومان عرضه می شود اما فقط قیمت بسته بندی آن هزار و 500 تومان است.