زنان داعشی در مسیر بازگشت به اروپا
اروپا با چالش جدی بازگشت زنان تروریست مواجه است.
شکستهای اخیر داعش در عراق، سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی اروپا را با چالشی جدی مواجه کرده به طوری که این سازمانها از روند رو به افزایش بازگشت تروریستهای داعش به اروپا ابراز نگرانی میکنند. در این میان به ویژه بازگشت زنان اروپایی پیوسته به داعش به موطن خود بسیار دردسرساز ارزیابی شده است.
در این باره بر اساس آمار سازمان اطلاعات داخلی آلمان از بیش از 930 نفری که از آلمان به عراق و سوریه
رفته تا در آنجا به گروههای تروریستی مانند داعش بپیوندند یا از آنها حمایت کنند حدود 20 درصد زن هستند. پتانسیل ترور در بین این افراد بسیار بالا است. یک سوم آنها بعضاً به آلمان بازگشتهاند و بیش از 70 نفر آنها فعالانه در ترور داعش مشارکت داشتهاند.
این مسئله تنها به آلمان محدود نمانده و شامل انگلیس هم میشود. روزنامه کسپرس با عنوان "دختران انگلیسی در آرزوی رسیدن به داعش!" گزارش داده که در سال 2015 میلادی حدود 56 مورد گزارش ناپدیدشدن زنان و دخترانی که احتمال پیوستن آنها به گروه تروریستی داعش وجود داشت، به وسیله پلیس انگلیس دریافت شد. این در حالی است که تعداد این موارد در سال 2014، 43 نفر بود. «هلن بال،» سخنگوی پلیس انگلیس، اعلام کرد: افزایش تعداد دختران و زنانی که خانوادههای خود را برای پیوستن به داعش ترک میکنند، بسیار نگرانکننده است.
این نگرانیها چندان هم عجیب و دور از ذهن نیست. در این خصوص روزنامه آلمانی "هندلزبلات"گزارش داده که تا به حال هرگز تا این اندازه «تروریستهای بالقوه» در بین زنان در اروپا وجود نداشته است.
مضاف بر اینکه بر اساس اطلاعات یورو پل (پلیس اروپا) نه تنها میانگین سن تروریستهای بالقوه نسبت به سابق کاهش چشمگیری داشته است بلکه در بین افراد بازگشته از سوریه و عراق تعداد زنانی که میتوانند اقدامات تروریستی را مرتکب شوند نیز به شدت افزایش پیدا کرده است. افزایش زنان تروریست به تمرکز داعش بر روی عضوگیری از دختران و زنان جوان ارتباط پیدا میکند.
در این باره گفته شده داعش با گرایش دینی دختران به ویژه دختران کم سن و سال و تمایل آنها برای به شهادت رسیدن و رسیدن به بهشت بازی میکند و آنها را به زنانی سطحینگر و بیباک تبدیل میکند که نمیتوانند در وظایفی که داعش به آنها محول میکند درست را از نادرست تشخیص دهند.
به علاوه دختران و زنان جوان نسبت به مردان در ارتکاب اقدامات تروریستی کمتر تحت سوء ظن قرار میگیرند. در این میان برخی مدعیاند که داعش با عضوگیری از دختران مجرد درصدد است آنها را برای چگونگی استفاده از سلاح و انجام عملیات انتحاری در آینده به ویژه در غرب آموزش دهد.
همین ادعا یعنی افزایش عملیات انتحاری در آینده در غرب از منظر برخی از تحلیلگران، هشدارهای یورو پل را قابل درک جلوه میدهد چراکه از بین حدود 718 تروریست داعشی که پلیس سال گذشته دستگیر کرده است حدود یک چهارم آنها زن بودهاند.
رئیس تشکیلات قضائی اتحادیه اروپا هم تاکید کرده که با توجه به کاهش سن و افزایش زنان در بین تروریستها، اروپا باید روشهای جدید و ویژهای را برای آمادگی به منظور مقابله با این خطر در دستور کار قرار دهد.
در این اوضاع و احوال به ادعای محافل غربی دستگیری چهار زن تروریست آلمانی در نبرد آزادسازی موصل در بین طرفداران داعش، اروپاییها به ویژه آلمانها را شوکه کرد و این سؤال را فراروی آنها قرار داد که انگیزهها، امیدها و دلایل این زنان چه بوده است که وطن منظم خود را ترک کرده تا در خدمت تروریست ها باشند، زنانی که همواره بر تعداد آنها افزوده میشود؟
در حالی رسانهها و مقامات غربی با آب و تاب از شوکه شدن خود خبر میدهند که به قول معروف "خودکرده را تدبیر نیست". در واقع داعش محصول تفکرات خود آنهاست که اکنون چون دامانشان را گرفته ندای وااسفاها سرمیدهند. بر این اساس، دستگیری چهار زن تروریست آلمانی اولین خبر از این دست نبوده و آخرین آن هم نبود چراکه همین هفته پیش بود که مشخص شد یک دانش آموز دختر 16 ساله آلمانی از ایالت زاکسن هم در بین دستگیرشدگان در موصل بوده است.
................................................
مصطفی عبدلی