به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان فارس گفت: این دامداران در شهرستانهای شیراز، ممسنی، فیروزآباد و بخش ارژن شیراز، پارسال در حمله پلنگ به گله هایشان خسارت دیدند.
نبی الله مرادی افزود: پراکنش کلی پلنگ در استان فارس، تنوع طعمههای مورد استفاده آنها، زیستگاههای در حال تخریب، کمبود آب و غذا، خشکسالی و پیر شدن پلنگ و عدم توانایی در شکار طعمه، باعث شده که این حیوان از زیستگاه خود خارج و به محل سکونت انسانها نزدیک شود که این امر باعث تعارض بین انسانها و پلنگ شده است.
وی گفت: استان فارس یکی از زیستگاههای با اهمیت پلنگ ایرانی در کشور است که در آن مانند سایر زیستگاهها برای حفظ بقای خود با تهدیدات زیادی روبروست.
سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان با بیان اینکه تهیه و تدوین یک برنامه جامع با اهداف مشخص مهمترین گام در حفاظت از این گونه ارزشمند است گفت: شاید بتوان مهمترین رویکرد این برنامه را حفاظت از زیستگاهها و پیشگیری از تخریب گسترده آنها در کنار مدیریت تعارضات این گونه با همکاری روستاییان دانست.
وی ادامه داد: مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست از امنترین زیستگاههای پلنگ ایرانی در مقایسه با مناطق آزاد به شمار میرود و بیشترین تهدیدات به دلیل تعارض با دامداران در همین مناطق است.
مرادی گفت: پس از نشستها و مذاکرات درزمینه تعارضات این گونه با دامداران، سازمان حفاظت محیط زیست با بیمه در قالب برنامه ملی عملیاتی حفاظت و مدیریت این گونه در کشور تعاملاتی در قالب یک تفاهم نامه منعقد کرده که میتواند بخش عمدهای از تلفات این گونه ارزشمند را در کشور کاهش دهد.
به گفته مرادی تخریب و قطعه قطعه شدن زیستگاهها ،گسترش سکونتگاههای انسانی، گسترش زمینهای زیر کشت، احداث جادهها و بزرگ راه ها، معدنکاوی، برداشت از محصولات جنگلی، کاهش طعمه، قطع کریدورها و خشکسالی از عمدهترین عوامل تهدید این گونه جانوری در استان و کشور است.
گونه پلنگ Panthera pardus بزرگ جثهترین گربه سان موجود از راسته گوشتخواران و خانواده گربه سانان است که در لیست سرخ سازمان ملل به عنوان گونه در معرض تهدید شناخته شده است.
گونه نادر پلنگ ایرانی هم در لیست سرخ در معرض انقراض و یکی از ۹ زیرگونه پلنگ دنیا است که از نظر جثه بزرگترین آنها به شمار میرود.