خراسان جنوبی
طراحی سیستم پایش حیوانات آزمایشگاهی در مواجهه با گازهای سمی
سیستم پایش ومواجهه استنشاقی حیوانات آزمایشگاهی با غلظت های مختلف گازهای سمی در مرکز تحقیقات مسمومیت های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند طراحی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، رئیس مرکز تحقیقات مسمومیتهای دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت:
این اختراع، محفظه ای برای تماس حیوانات آزمایشگاهی با گازهای سمی است و محققان می توانند با استفاده از این محفظه حیوانات آزمایشگاهی را بدون اینکه برای خود شخص خطرناک باشد درمعرض غلظت های مختلف و دقیقی از گازهای سمی قراردهند ونتایج آن را بررسی کنند. امید مهرپور با بیان اینکه محفظه فوق دارای سیستمی دقیق و در عین حال ساده و مقرون به صرفه است افزود: این دستگاه امکان گزارش غلظت دقیقی از آلاینده گازی سمی که موجودات زنده با آن تماس یافته اند فراهم می آورد که این امکان در گذشته وجودنداشته و حیوانات آزمایشگاهی بصورت خوراکی در معرض انواع سموم قرار می گرفتند.
وی با بیان اینکه تاکنون نمونه مشابه دستگاه پایش گازهای سمی برای طرحهای تحقیقاتی ساخته نشده افزود: در طراحی این دستگاه 5 محقق به نامهای دکتر رویا طاهرگورابی، دکتر علی نقی زاده، دکتر امید مهرپور ایمان نخعی و محسن زنگویی همکاری داشتند که این دستگاه را پس از یکسال کار مطالعاتی و در مدت 6 ماه ساخته اند.
خانم رویا طاهر گورابی یکی از محققان این طرح در خصوص نحوه عملکرد این محفظه گفت: این محفظه از جنس پلکسی گلاس یا شیشه است که حیوانات آزمایشگاهی و از جمله موشها داخل آن قرار می گیرند .
وی از محاسبه حجم این محفظه با توجه به حجم تنفسی موش در دقیقه خبرداد و افزود: این محفظه به گونه ای طراحی شده که اگر 4 موش داخل آن قرار بگیرند به مدت یک تا دو ساعت بتوانند زنده باشند
رویا طاهر گورابی با بیان اینکه در این محفظه یک پمپ ورود هوا و یک پمپ خروج آن قرار دارد گفت: این ورود و خروج هوا با یک سرعت ثابت در واحد زمان انجام می شود تا گاز متصاعد شده با غلظت معین و مناسب در محفظه پراکنده و محاسبه شود.
وی از قرار گیری یک ستون جاذب سیلی کاژل در مسیر پمپ خروجی این محفظه خبرداد و افزود: وقتی گاز خارج می شود و روی آن می نشیند با روشهای خاص غلظت را براساس میلی گرم بر واحد زمان یا PPM بطور دقیق محاسبه می کند.
رویا طاهر گورابی با بیان اینکه محفظه کاملا بسته بوده و آلودگی محیطی ایجاد نمی کند به مزایای این طرح نسبت به نمونه های قبلی اشاره و گفت: محاسبه دقیق غلظت گاز و جلوگیری از آلودگی محیط از جمله مزایای این اختراع است .
وی افزود: این محفظه با هزینه 150 تا 200 هزار تومان ساخته شده که نشان از هزینه اندک و مقرون به صرفه بودن آن است.
این اختراع به شماره ثبت 92496 در اداره ثبت اختراعات کشور به ثبت رسیده است.