وی ادامه داد: پارسال که نخستین سال دهه کرامت تولیت جدید آستان قدس بود اقدامات متفاوتی انجام شد از جمله نخستین اجلاس اعتاب مقدسه جهان اسلام در مشهد برگزار شد.
بختیاری با اشاره به اینکه امسال هم 513 برنامه برای دهه کرامت تعریف کردیم، اضافه کرد: اعضای ستاد دائم جشن دهه کرامت در طول سال برای کل کشور برنامه دارند که 182 برنامه در حرم مطهر و در شهر مقدس مشهد انجام می شود.
وی افزود: بیش از 200 سخنران معروف در این دهه در همه شبستان ها و رواق های حرم مطهر سخنرانی دارند و 250 برنامه در استان ها و شهرها داریم که دیدار خدام با نمایندگان ولی فقیه در استان ها و امام جمعه مرکز استان، دیدار با جانبازان، دیدار با بیماران و دیدار با کسانی که به طور خودجوش تصمیم به ترک اعتیاد گرفتند از آن جمله هستند.
بختیاری با بیان اینکه 59 برنامه ملی و فراگیر در سطح کشور و 22 برنامه بین المللی داریم، ادامه داد: کاروان های "زیر سایه خورشید" امسال در 34 کشور حضور می یابند و پارسال قرار بود در 11 کشور حضور یابند که موفق شد در 9 کشور حضور یابند.
وی افزود: تبلیغ و رساندن فرهنگ غنی آقا علی بن موسی الرضا (ع) از مهمترین برنامه های این کاروان است و استقبال بسیار خوبی شده است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه در کنار این برنامه ها طرح هایی هم در سه بخش فرهنگی، اقتصادی و عمرانی در دهه کرامت افتتاح خواهد شد، گفت: فردا بعدازظهر 49 اثر و کار نوی فرهنگی با حضور آیت الله رئیسی تولیت آستان قدس در مشهد مقدس در حوزه های مختلف فرهنگی، کتاب، نشر، هنر و خطاطی پرده برداری خواهد شد.
بختیاری افزود: در روز چهارشنبه طرح های اقتصادی افتتاح می شود و جمعه ساعت 18 هم بخشی از فاز نخست زائر شهر با 75 سوئیت با حضور تولیت آستان قدس، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه مشهد و مسئولان استان، بهره برداری می شود و در نخستین مرحله، 300 زائر اولی پذیرش و اسکان داده می شوند.
وی اضافه کرد: بیش از 500 چشمه سرویس بهداشتی جدید و 600 چشمه روشویی و وضوخانه در چند نقطه نزدیک به حرم مطهر راه اندازی می شود.
بختیاری گفت: یکی از سیاست های تولیت جدید آستان قدس رضوی که برگرفته از منشور هفت گانه حکم مقام معظم رهبری است تکریم زائر و زائر محوری است که گام های زیادی در این باره برداشته شده که ساخت زائر شهر یکی از آن هاست.
وی درباره افتتاح بخشی از فاز نخست زائر شهر با 75 سوئیت در 35 هکتار زمین گفت: واقفی این زمین را در حدود چند ده سال قبل شاید بیش از 100 سال پیش که اطلاعات آن منتشر خواهد شد، وقف کرده بود تا زائران پیاده در آن جا توقف و رفع خستگی کنند سپس وارد حرم شوند که اکنون زائرسرا شده و اگر فازهای دوم و سوم این زائرسرا راه اندازی شود همزمان حدود 20 هزار زائر می توانند پذیرش شوند.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی افزود: در کنار این زائرشهر یک آشپزخانه 50 هزار نفری هم ساخته شده است که در هر وعده 50 هزار غذا را در اختیار زائران قرار می دهد.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت: زائر محوری و تکریم زائران در اولویت نخست این آستان است.
سیدمرتضی بختیاری در ادامه سخنان خود در برنامه گفتگوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما در پاسخ به این پرسش که آیا مجموعه شرکت هایی که به آستان قدس رضوی وابسته بودند ساماندهی شدند و سهام آن ها به چه شکل شده است؟ گفت: بخشی از شرکت های اقتصادی موقوفه و بخشی از آن ها از محل درآمد آن تهیه شده است و حکم موقوفه را دارد.
وی افزود: سرمایه گذاری خارج از موقوفه نیست بنابراین باید مراعات لازم و کافی در درآمدهای آن انجام شود.
بختیاری ادامه داد: پارسال برای نخستین بار مجامع همه شرکت های اقتصادی و مؤسسات فرهنگی آستان قدس بر اساس قانون تجارت و به موقع برگزار و اطلاعات لازم درباره این شرکت ها کسب شد.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت: شرکت های زیان ده و شرکت هایی که آستان قدس زیر 50 درصد در آن ها سهام دارد احصاء شد تا اگر توان رساندن آن ها به سوددهی را داشتیم انجام بدهیم که کار اساسی در این باره انجام شد و بایدها و نبایدهای حوزه های اقتصادی با محوریت اقتصاد مقاومتی مشخص شد.
بختیاری افزود: در هیئت مدیره سازمان اقتصادی رضوی که امین سهام بقیه شرکت هاست و همه شرکت ها زیر مجموعه آن است سیاست ها، تدوین و بایدها و نبایدها مشخص شد و به تصویب تولیت آستان قدس رضوی رسید و ساختار جدید اقتصادی این آستان در قالب چند هولدینگ تغییرات اساسی یافت.
وی اضافه کرد: سال 96 سال سازمان دهی تشکیلات و شرکت های اقتصادی حول محور اقتصاد مقاومتی است که گام های خوبی در این زمینه برداشته شده است.
بختیاری گفت: سازمان حسابرسی، بازرسی و مدیریت خدمات با نیروهای خوب داشتیم اما چون متعلق به خود آستان قدس بود از نظر حسابرسی گزارش مالی مجامع را از عملکرد شرکت ها تهیه می کردند اما بر اساس دستور تولیت آستان قدس مبنی بر اینکه بر اساس قانون تجارت عمل شود با شرکت مؤسسه مفید راهبر قرارداد بستیم و این شرکت با سازمان ارتباطی ندارد تا در حسابرسی دقت های لازم انجام شود.
وی با بیان اینکه به موقع اظهارنامه مالیاتی همه شرکت های اقتصادی و مؤسسات آستان قدس را به سازمان امور مالیاتی فرستادیم، ادامه داد: در بخش معافیت از مالیات، آستان قدس در زمینه مالیات بر ارزش افزوده و مالیات های تکلیفی معافیت ندارد و معافیت مالیات نسبت به موقوفات است و سازمان اوقاف هم نسبت به موقوفات از پرداخت مالیات معاف است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه بر اساس قانون موقوفات نمی توانند مالیات بپردازند، گفت: از سال 900 هجری شمسی که قدم های نخست قانون گذاری برای موقوفات برداشته شده تاکنون این گونه بوده است که سازمان های موقوفات و آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات معاف بودند اما در عین حال بر اساس رهنمود و حکم حضرت امام خمینی(ره) و حکم اخیر مقام معظم رهبری با سازمان امور مالیاتی قرارداد بستیم و آن ها گزارش مالیاتی خود را تهیه و اظهارنامه ها را بررسی می کنند و آن مالیاتی که باید پرداخت شود به حسابی در آستان قدس زیر نظر تولیت وارد می شود و در مسیر نیت واقف هزینه می شود.
بختیاری تاکید کرد: مالیات بر ارزش افزوده و مالیات های تکلیفی پرداخت و به حساب خزانه دولت واریز می شود اما مالیات های مربوط به شرکت های اقتصادی موقوفه گرفته می شود ولی به حساب خزانه و در اختیار دولت قرار نمی گیرد بلکه بر اساس تفاهم انجام شده با نظارت آن ها در اختیار تولیت قرار می گیرد که در مسیر نیت واقف در موقوفات هزینه می شود.
وی گفت: اینکه برخی از رسانه ها فرار مالیاتی را مطرح کردند چنین چیزی وجود ندارد. آنها به قانون و مسائل شرعی نگاه و از مراجع استعلام کنند موقوفات با بقیه شرکت ها متفاوتند.
بختیاری ادامه داد: سعی می کنیم در مناقصات شرکت های آستان قدس، عدالت را رعایت کنیم.
وی افزود: تاکنون مجامع 6 شرکت برگزار شد و سعی می کنیم تا پایان مرداد مجامع همه شرکت ها را برگزار کنیم و پس از آن می توانیم قضاوت کنیم وضعیت شرکت های ما در مقایسه با پارسال چگونه است.
بختیاری اضافه کرد: در چند شرکتی که مجامع آن را برگزار کردیم در مقایسه با پارسال رشد داشتند اما انتظار به ویژه در حوزه اشتغال و اقتصاد مقاومتی برآورده نشده است که تلاش های خوبی در این زمینه در حال انجام است.
وی گفت: در زمینه ایجاد اشتغال چند کار در حال انجام است که از جمله آن ها یکی اینکه تولیت آستان قدس مقرر کرد روزهای چهارشنبه هر هفته جلسه کمیسیون امداد مستضعفان تشکیل شود که این کمیته زیر مجموعه هیئت امنای آستان قدس است.
بختیاری با بیان اینکه این کمیسیون درباره اشتغال مناطق محروم و کمک و توانمندسازی آن ها برنامه وسیعی دارد، افزود: از جمله این اقدامات احیای 110 قنات با کمک مردم است که اکنون 33 قنات به مرحله اجرا رسیده است و احداث 100 هکتار گلخانه هم در دستور کار است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی با تاکید بر اینکه محور تلاش آستان قدس، اقتصاد مقاومتی است، گفت: درحوزه مسکن ساخت 500 واحد در مشهد برای زوج های جوان آغاز شده تا 18 ماهه ساخته شود.
بختیاری افزود: در خراسان جنوبی هم در فاز نخست حدود 120 واحد برای زوج های جوان در حال ساخت است و در سرخس هم 100 واحد مسکونی در اختیار محرومان قرار خواهد گرفت در انابد کاشمر هم 100 واحد و درگز 100 واحد در نظر گرفتیم که زمین آن بر عهده آستان قدس است و با کمک خیران و کمیته امداد به محرومان شناسایی شده واجد شرایط واگذار می شود.
وی گفت: در رابطه با مجاورین هم بسته های حمایتی به منازل آن ها اهدا شد و در ماه رمضان هم در هر افطار 40 هزار غذای پخته در مناطق محروم توزیع شد.
بختیاری افزود: دغدغه اصلی ما اشتغال محرومان است که امیدواریم هرچه زودتر به این هدف برسیم.
وی با بیان اینکه انجمن قلب اروپا برای نخستین بار در آسیای میانه همایش خود را در مشهد و در بیمارستان فوق تخصصی رضوی برگزار کرد، ادامه داد: این همایش دو روزه پنجشنبه گذشته برگزار شد و دستاوردهای علمی بسیار خوبی در مسئله قلب داشت.
بختیاری با تاسیس معاونت علمی آستان قدس اشاره و اضافه کرد: اقدامات خوبی در این زمینه انجام و بنیاد سلامت در زیر مجموعه آن ایجاد شد که مراکز درمانی زیر پوشش آن هستند.
وی افزود: برای طراحی دانشگاه جامع بزرگ برای پذیرش دانشجویان خارجی با بهترین استادان گام های خوبی برداشته شده و پیگیری مجوزهای قانونی آن در حال انجام است.
قائم مقام تولیت آستان قدس رضوی درباره ساخت ساختمان های بلند مرتبه در اطراف حرم مطهر هم گفت: این ساختمان ها متعلق به آستان قدس نیست و خود آستان به آن معترض است زیرا این ساختمان ها جلوی دید گنبد و بارگاه ملکوتی حضرت را می گیرند.
وی با تاکید بر اینکه آستان قدس با بلند مرتبه سازی در اطراف حرم موافق نیست، افزود: در این زمینه مکاتباتی با استاندار و وزارت راه و شهرسازی انجام شد تا این کار متوقف شود.
بختیاری با بیان اینکه سیاست های راهبردی آستان قدس در 6 سرفصل و 30 برنامه شامل برنامه های اقتصادی، فرهنگی و خدماتی در اوایل پارسال تدوین و ابلاغ شد، گفت: بر این اساس 10 کارگروه از جمله کارگروه های زائر، موقوفات، اقتصادی، سلامت و کارگروه فناوری تشکیل شد.
وی با اشاره به اینکه این کارگروه ها عوامل حیاتی برای یک برنامه ریزی موفق را تدوین کردند، افزود: در سال 1396 برای اجرای برنامه، 485 شاخص و 175 عوامل حیاتی داریم که در بدنه بودجه و برنامه سال 96، شامل 237 برنامه عملیاتی شد که به این ترتیب فعالیت های همه برنامه های ما قابل اندازه گیری است.
بختیاری اضافه کرد: گزارش عملکرد واقعی بخش های مختلف آستان قدس را با این شاخص ها اندازه گیری و در اختیار مردم قرار خواهیم داد.