ترامپ در میان چکش و سندان چین
رویکرد تاکتیکی رئیس جمهور امریکا برای نزدیکی به چین و استفاده از پکن برای مهار کره شمالی پس از شش ما ه با شکست روبرو شد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز شنبه پس از آزمایش موشک بالستیک بین قارهای کره شمالی هشدار داد که «دیگر» اجازه نخواهد داد چین در مسئله کره شمالی «انفعال» داشته باشد. ترامپ در توییتر نوشت «من نسبت به چین بسیار ناامید هستم. رهبران نادان گذشته ما به آنها اجازه دادند تا صدها میلیارد دلار سالانه تجارت داشته باشند، با این حال هنوز آنها به جز مذاکره، برای ما هیچ کاری در مورد کره شمالی نکرده اند». وی در ادامه نوشت «ما دیگر اجازه نخواهیم داد این شرایط ادامه یابد، چین به سادگی می تواند این مشکل را برطرف کند».
خشم ترامپ از چین در حالی است که او پس از راهیابی به کاخ سفید قصد داشت بطور تاکتیکی با چرخش در شعارهای انتخاباتی خود علیه چین، به پکن نزدیک شود و با افزایش تعامل با چینی ها، اقتدار سیاسی وامنیتی آنها را در خاور دور تضعیف نماید.
ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود بارها چین را به دستکاری در نرخ ارز خود متهم و تهدید کرده بود جنگ تجاری را با این کشور آغاز می کند و چنین استدلال می کرد که مازاد تجاری چین علت اصلی همه مشکلات و ناملایمات اقتصادی آمریکا به شمار می رود. ترامپ همچنین از موضع چین واحد نیز عدول کرده و در بدو انتخابش با رئیس جمهور تایوان تماس گرفت. اما پس از مدت کمی او با رئیس جمهور چین دیدار کرد او به توصیه هنری کیسینجر مشاور ارشدش رویکرد نزدیکی به چین و در ازای آن فشار بر روسیه را در دستور کار قرار داد تا شاید پکن به نمایندگی از امریکا کره شمالی را به تسلیم وادار نماید اما حالا پس از گذشت شش ماه کارشناسان می گویند تنها چند ماه لازم است تا کره شمالی زرادخانه ای قابل اطمینان از موشک های بین قاره ای تولید و انبار کند. موشک هایی که همه خاک آمریکا از جمله نیویورک و واشنگتن را هدف قرار دهد و آن انتظاری که ترامپ از پکن برای مهار پیونگ یانگ داشت محقق نشده است و احتمالا رئیس جمهور امریکا دوباره مقابله با چین را در اولویت سیاست خارجی خود قرار خواهد داد و احتمالا محدودیت هایی در تجارت با این کشور اجرا خواهد کرد. اینکه دولت چین روز دوشنبه در واکنش به مواضع ترامپ اعلام کرد هیچ ارتباطی میان برنامه هسته ای کره شمالی و روابط تجاری آمریکا و چین وجود ندارد می تواند ناشی از همین نگرانی ها باشد. اما با این حال به نظر نمی رسد که جنگ تجاری امریکا با چین هم بتواند پکن را به تسلیم در مقابل خواسته های واشنگتن وادار نماید چرا که پکن حضور امریکا در دریای جنوبی چین و رقابت ها بر سر کنترل مسیرهای تجاری و منابع معدنی منطقه و همچنین استقرار سامانه موشکی تاد در کره جنوبی را تهدیدی برای خود می داند و بعید به نظر می رسد اقتدار سیاسی وامنیتی خود را پیشکش امریکا نماید.
----------------------------------------
رضا محمدمراد