آمادگی ایمیدرو برای واگذاری یا مشارکت محدودههای امیدبخش معدنی به بخش خصوصی
رئیس هیات عامل ایمیدرو خبر داد: این سازمان آمادگی دارد محدودههای امیدبخش معادن کوچک و متوسط را با اکثریت سهم بخش غیر دولتی به سرمایه گذاران واگذار یا با آنها مشارکت کند.

به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، مهدی کرباسیان در همایش «یافتههای جدید اکتشافی ایران- شناسایی ثروتهای معدنی ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع از مساحت کشور»
با بیان این مطلب اظهار داشت: خداوند نعمت بزرگی را در کنار نفت و گاز به مردم ایران عنایت کرده و آن ذخایر معدنی عظیمی است که متاسفانه طی دههای گذشته به دلیل سنگینی سایه نفت بر اقتصاد، مورد توجه چندانی قرار نگرفته است.
وی ادامه داد: با توجه به سیاستهای مورد تاکید رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی، معدن میتواند در تحقق این جایگاه نقش مناسبی ایفا کرده و در کنار انرژی، ارزش افزوده چند برابری ایجاد کند. معدن همچون نفت و گاز پایان پذیر است و با افزایش قیمت آن، معادن با عیار کمتر، اقتصادی میشود.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با بیان اینکه جایگاه معدن و صنایع معدنی در اقتصاد ویژه است، تصریح کرد: با توجه به بحث تولید و اشتغال، اگر این بخش توسعه یابد در پیشرفت اقتصاد بسیار موثر است و از آنجا که معادن در مناطق محروم قرار دارد، موجب تحول و توسعه این مناطق خواهد شد.. گرچه معدن اشتغال محدودی دارد، اما زنجیره تولید آن، ارزش افزوده بالایی ایجاد میکند و در تامین ارز و اشتغال نقش اساسی دارد.
وی ادامه داد: اگر معادن کوچک باشد میتواند محدودهای را آباد کند و اگر همچون معدن چادرملو، بزرگ مقیاس باشد میتواند یک شهرستان و اگر برنامه ریزی مناسبی برای آن صورت گیرد، میتواند یک استان را توسعه دهد. به عنوان مثال، طی سالهای گذشته که بنا به ماموریت سفری به شهرستان خواف داشتم، منطقهای بسیار محروم و مقداری ناامن بود، اما اکنون بیش از ۴ هزار نفر در بخش صنایع معدنی مشغول به کار هستند و پیش بینی میشود این رقم به بیش از ۶ هزار نفر اشتغال مستقیم و حدود ۲۰ هزار نفر اشتغال غیر مستقیم برسد.
افتتاح طرح ۵ میلیون تنی گندله در سنگانکرباسیان با بیان اینکه در ابتدای دولت یازدهم، ۲۴ هزار میلیارد تومان از جمله طرح توسعه معدن مهدی آباد، ۷ طرح فولادی، سنگان و ... طرح نیمه تمام و شروع نشده در کشور به دلیل تحریم، بی پولی و ... روی زمین مانده بود، تصریح کرد: قبل از این دولت، حدود ۲۱ هزار میلیارد تومان از اموال ایمیدرو به اسم خصوصی سازی واگذار یا رد دیون شده بود. با لطف و عنایت خداوند و همکاری دوستان و تفکر حاکم مبنی بر مشارک گرفتن برای طرح ها، همه طرحها فعال شدند.
وی ادامه داد: از جمله این طرح ها، طرح ۵ میلیون تنی گندله سازی اپال پارسیان سنگان است که هفته جاری با حضور معاون اول رئیس جمهور افتتاح میشود. در نیمه دوم سال نیز واحد تولید کنسانتره در این منطقه به بهره برداری میرسد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اینکه برنامه اکتشاف ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع را پس از بررسی اصل ۴۴ قانون اساسی با سازمان خصوصی سازی، با همکاری بخش خصوصی انجام دادیم گفت: در این برنامه نیروهای محلی و بومی به کار گرفته شدند و ۴۰۰ میلیون تن سنگ آهن، ۴۰۰ میلیون تن زغال سنگ، ۵۰ تن طلا، ۸۰ هزار تن آنتیموان و ... به ذخایر قطعی کشور افزوده شد.
وی ادامه داد: مطمئن هستیم تا پایان سال ۹۶ و اوایل سال ۹۷ هم ۲ تا ۳ ذخایر و معادن بزرگ مقیاس در حوزه روی، سنگ آهن، طلا، لیتیوم و ... به دست میآید.
کرباسیان گفت: سیاست ایمیدرو این است که بخش پر ریسک اکتشاف را انجام میدهد و در مراحلی که ذخایر آن مشخص و فعالیت بخش خصوصی امکان پذیر شد، واگذار میشود.
مهدی کرباسیان در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما هم پیرامون یافته جدید در پهنه اکتشافی کشور گفت در سه سال اخیر در محدوده 250 هزار کیلومتر مربع از کشورمان کار اکتشاف آغاز شد و 400 محدوده امیدبخش کشف شده است و تا پایان سال 1395 برابر 400 میلیون تن ذخیره سنگ آهن جدید 350 میلیون تن ذغال سنگ و 50 تن طلا به همراه مس، کرومیت و مواد دیگر معدنی به ذخائر کشور اضافه شد.
کرباسیان گفت : پیش بینی ما این است که تا پایان سال جاری یک معدن بزرگ سنگ آهن و یک معدن بزرگ روی بدست خواهیم آورد.
وی افزود : اینها همه معادن رو باز است و اگر ما به سمت عمق زمین حرکت کنیم ذخایر ما به حدی است که جزء 10 کشور برتر جهان قرار می گیریم.
کرباسیان یاداور شد : در حال حاضر ایران جزء 15 کشور برتر جهان از نظر ذخائر معدنی به شمار می رود.
مدیرعامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران گفت : توسعه معادن در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی است هرچند که در آغاز ، بخش معدن اشتغال زیادی ایجاد نمی کند اما در فرایند های بعدی ارزش افزوده تا 10 برابر اشتغال ایجاد می شود.
کرباسیان تاکید کرد : با توجه به وجود گاز در کشور ،معدن میتواند ارزش افزوده بسیار زیادی داشته باشد.
معاون وزیر صنعت معدن و تجارت درباره محدوده اکتشافی در کشور گفت : ما در کل مرز شرقی از دریای عمان تا خراسان رضوی را به عمق 20 کیلومتر به سمت داخل کشور عملیات اکتشاف انجام داده ایم که بیشتر در حوزه مواد معدنی فلزی است و همین طور در نوار غربی کشور هم کار را آغاز کرده ایم.
وی افزود : در کردستان ایجاد کارخانه کنتسانتره و گندله به ظرفیت یک و نیم میلیون تنی را آغاز کرده ایم همچنین در 21 استان ظرفیت معدنی داریم که کار را انجام می دهیم.
کرباسیان همچنین پیرامون واگذاری معادن جدید به بخش خصوصی گفت : سیاست ایمیدرو در راستای اصل 44 و خصوصی سازی است ، معدن ریسک بسیاری دارد و این ریسک را دولت می پذیرد ، ما طی دو سه سال گذشته حدود 150 میلیارد تومان هزینه کرده ایم.
وی گفت : وقتی این مرحله به پایان رسید برای معادن کوچک و متوسط آگهی میزنیم و بخش خصوصی و غیر دولتی می توانند این معادن را به صورت کلی در اختیار بگیرند یا در اداره آن با ایمیدرو مشارکت کنند.
کرباسیان در پایان تاکید کرد : واگذاری معادن به بخش خصوصی جزء سیاستهای ایمیدرو به شمار می رود.