احمد شرفخانی:
اسناد همه ۸۰۵۱ بقعه امامزاده در این سازمان موجود است
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: اسناد مختلف و شجره نامه همه ۸۰۵۱ بقعه امامزاده موجود در کشورمان در این سازمان موجود است.
احمد شرفخانی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه هجرت امامزادگان به کشورمان در سه برهه اتفاق افتاده است، افزود: در دوره بنی امیه و بنی عباس بیشترین ظلم و جنایت به خاندان اهل بیت اتفاق افتاد یعنی هر جایی که نامی از خاندان اهل بیت (ع) و هر کسی از نام علی و فرزندان علی وجود داشت، بلافاصله یا او را میکشتند یا دستها و پاهایشان را قطع میکردند و در این شرایط خاندان عصمت و طهارت، امنیتی در مناطق خودشان نداشتند بنابراین به سمت ایران هجرت کردند.
وی افزود: در دوران امام سجاد (ع) ایشان به فرزندانشان فرمودند که به سمت ایران بروید، امام باقر (ع) هم فرزند خودشان علی ابن محمدباقر را به سوی ایران فرستادند، امام جعفر صادق (ع) نیز ۴ فرزندشان را به سمت ایران روانه کردند.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف گفت: بعد از اینکه علی ابن موسی الرضا (ع) به سمت ایران رهسپار شدند خواهران و برادران خودشان را هم دعوت کردند، احمد ابن موسی الکاظم برادر این بزرگوار با ۷۰۰ نفر عازم ایران شدند و حضرت فاطمه معصومه (س) هم با ۴۰۰ نفر به ایران آمدند. صالح ابن موسی الکاظم هم با تعدادی وارد ایران شدند و بعد از مبارزه با حاکمیت ظالم تعدادی از آنها به شهادت رسیدند و بخش عمدهای در مناطق مختلف کشورمان حضور پیدا کردند.
شرفخانی افزود: نگاه حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) یک نگاه استراتژیک بود که میدانستند مردم ایران به خاندان اهل بیت محبت دارند و حضور خاندان عصمت و طهارت را درمیان خود میپذیرند علی الخصوص منطقه طبرستان، قم و مناطق مختلف علاقهمند به فرهنگ تشیع بودند و این مهاجرت را پذیرفتند.
وی گفت: این هجرت باعث شد که بخش عمدهای از امامزادگان در ایران زندگی کنند و حکومت علوی و شیعی را برپا کنند که البته در کشور عراق نیز بیشتر از کشور ما امامزاده وجو دارد، همچنین در کشور عربستان، اما به دلیل حاکمیت ظالم اجازه نمیدهند به آنها پرداخته شود ولی در عراق بعد از سقوط صدام وقتی آمار و اطلاعاتشان را جمع آوری کردند مشخص شد که تعداد امامزادگانشان از کشور ما بیشتر است.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف با اشاره به وجود ۸۰۵۱ بقعه امامزاده در ایران گفت: این آمار و ارقام در کشور ما بعد از انقلاب به هیچ عنوان اضافه نشده است، اما بعد از پیروزی انقلاب آمارها جمع آوری شده و قبلش در دوره طاغوت، حاکمیت هیچ همتی به اینکه این اطلاعات را جمع آوری کند نداشته است.
شرفخانی افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی سازمان اوقاف و امور خیریه هم شجره نامه و هم تاریخ اشیای معنوی و اسناد مختلف را جمع آوری کرده است. اسناد همه این ۸۰۵۱ بقعه در سازمان اوقاف و امور خیریه موجود است و اگر غیر از این تعداد هم باز جایی مطرح شود سازمان به صورت جدی با آنها مبارزه کرده است.
وی درخصوص اسامی عجیب و غریبی که گاهی در شبکههای ماهوارهای و متعاقب آن در شبکههای اجتماعی برای امامزادگان ذکر میشود، گفت: برای امامزادگان واجب التعظیم در طول تاریخ اسامی ذکر شده که جزء اسمهای اهل بیت یا شهرت امامزادگان در آن دوره بوده است، اما اسامی که بعضاً در فضای مجازی علی الخصوص در شبکههای ماهواره معاند و وهابیت به آن میپردازند، گویشهای محلی است که به یک امامزاده منتسب شده است و نام آن امامزاده نیست بلکه گویش محلی و جغرافیایی مردم آن منطقه است.
وی افزود: مثلاً در یک منطقه دو امامزاده داشته ایم که درب یکی از آنها آهنی بوده و مردم به آن امامزاده درب آهنی میگفتند درحالیکه نامش امامزاده سیدمحمد بوده است، یا امامزاده بیجن که آنجا دو روستای سفلا و علیا بوده که هر دو امامزاده داشتند و مردم از قدیم الایام این روستا به هیچ عنوان جنی ندارد و اصطلاحاً به آن روستا بیجن میگفتند که این گویشها به مرور روی تابلوها قرار گرفته است و متأسفانه بخش عمدهای از آنها را هم با فتوشاپ درست کردهاند و چنین نامهایی در امامزادههای ما نیست.
وی افزود: نام تمام امامزادگان در طول تاریخ در قبورشان ذکر شده و چنین نامهایی وجود واقعی ندارد.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف در پاسخ به شبهه دیگری که ساخت و ساز امامزادگان را منحصر به سود اقتصادی حکومت میداند تأکید کرد: ساخت و ساز امامزادگان و بقاع متبرکه از زمانیکه امامزادگان به شهادت میرسیدند یا رحلت میکردند توسط خود مردم اتفاق میافتاد و این ساختمانها با قدمت بالای ۳۰۰، ۴۰۰ سال مشخص است که کار الان نیست و اگر درحال حاضر کاری انجام میشود توسعه بنا و تعمیر و مرمت آنهاست.
وی با تأکید بر اینکه حاکمیت در بحث بقاع متبرکه به هیچ وجه ورود نکرده و تنها سیاست گذاری آن برعهده سازمان اوقاف و امور خیریه است گفت: درآمدهای امامزادگان که از نذورات مردم و عواید بدست آمده از توسلهای آنان جمع آوری میشود، توسط خود هیئت امنای این اماکن و برای بقعه امامزادگان هزینه میشود و هیچ مبلغ از آن به حاکمیت وارد نمیشود.
شرفخانی افزود: برخلاف آنچه برخی فکر میکنند بخش قابل توجهی از این امامزادگان اصلاً عواید و نذوراتی ندارند بلکه در برخی موارد که مردم به دلیل کراماتی که میبینند توجه بیشتری به برخی امامزادگان دارند و نکته قابل توجه این است که مردم عشق و ارادت خود را براساس دستور رسول گرامی اسلام و اهل بیت (ع) به این خاندان نشان میدهند.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف گفت: رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند که این بقعهها بقعههای بهشتی است و هر کسی که آنها را بسازد و در آنها خدمت کند مورد شفاعت من قرار خواهد گرفت و آنانی که شما را سرزنش میکنند از ما نیستند و مورد شفاعت من قرار نخواهند گرفت چراکه هرکجا بقعهای هست در آنجا یکتاپرستی دفن شده و هر کسی هم که به آن امامزاده میرود در آنجا نماز و دعا و به عبادت میپردازد که همه آنها، کلام یکتاپرستی است.