تصویب سه هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان سود سهام عدالت؛ تاکنون
رئیس کل سازمان خصوصی سازی از تصویب سه هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان سود برای تقسیم میان سهامداران سهام عدالت تا امروز خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، میرعلی اشرف پوری حسینی رئیس کل سازمان خصوصی سازی با بیان اینکه از ۴۹ شرکت دارای قیمت گذاری قطعی برای سهام عدالت تا امروز ۳۰ شرکت مجمع عمومی برگزار و سود توزیع کرده اند، در نشست خبری گفت: تا امروز سه هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان سود برای تقسیم میان سهامداران سهام عدالت تصویب شده است.
وی افزود: اگر این مبلغ را میان مشمولان سهام عدالت تقسیم کنیم به کسانی که سهام تخصیص یافته به آنان از محل سود، تخفیف و آورده نقدی مشمول مجموعاً یک میلیون تومان شود، برای هر نفر ۱۲۵ هزار تومان سود عملکرد سال ۹۵ تخصیص مییابد.
وی گفت: اگر کسی تنها صاحب ۵۳۰ هزار تومان سهام باشد و بقیه تا یک میلیون تومان را از محل آورده نقدی نپرداخته باشد ۵۳ درصد این مبلغ را سود دریافت خواهد کرد.
رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: تک تک مشمولان سهام عدالت میتوانند با توجه به صورتحساب دریافتی خود مبلغ سود خود را تا امروز محاسبه کنند.
وی با بیان اینکه شرکت هلدینگ خلیج فارس که یکی از شرکتهای بزرگ سهام عدالت است هنوز سود تقسیم نکرده و تا پایان مهر فرصت دارد که مجمع بگذارد و سود تقسیمی را تصویب کند، گفت:: تصور ما این است که بالغ بر ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومان، این شرکت سود سهام عدالت خواهد داشت به این ترتیب سهم سود سهام عدالت که قرار است بین مشمولان توزیع شود به بیش از چهار هزار میلیارد تومان میرسد.
پوری حسینی افزود: به این ترتیب سود سهام مشمولی که صاحب یک میلیون تومان سهم باشد ۱۵۰ هزار تومان خواهد شد.
وی با بیان اینکه مشمولانی که بخواهند بقیه سهام خود تا مبلغ یک میلیون تومان را واریز کنند هیچ اجباری ندارند، گفت: تا پایان شهریور فرصت باقی است تا بقیه سهام خود تا یک میلیون تومان را واریز نقدی کنند و سود خود را افزایش دهند.
پوری حسینی افزود: البته اگر مشمولی بعد از تیر ماه در این باره اقدام کند از سود سال ۹۵ بهره نمیبرد و سود متعلق به وی در سال ۹۶ محاسبه و پرداخت میشود.
وی با بیان اینکه ۴۹ میلیون نفر مشمولان سهام عدالت هستند، گفت: از این تعداد بیش از ۴۷ میلیون نفر که در قید حیاتند مجاز به دریافت صورت حساب هستند.
پوری حسینی افزود: مرحله دوم بعد از دریافت صورت حساب اعلام شماره شبا به سامانه سازمان خصوصی سازی است که تا امروز بالغ بر ۲۹ میلیون نفر با سامانه تماس گرفته و شماره شبای خود را وارد کرده اند.
وی گفت: شماره شبای نزدیک به ۲۷ میلیون نفر از این افراد در سیستم بانکی تأیید شده و حدود دو میلیون نفر باقیمانده در حال بررسی است.
پوری حسینی افزود: از حدود ۲۰ میلیون نفر که تاکنون شماره شبای آنها که به سامانه اعلام نشده است، نگران هستیم و از آنها دعوت میکنیم که هرچه سریعتر به سامانه متصل و شماره شبای خود را وارد کنند.
وی گفت: اگر کسی شماره شبای خود را وارد نکند در واقع خود را از دریافت سود سهام عدالت محروم کرده است، زیرا ما نمیدانیم سود متعلقه را به کدام شماره باید واریز کنیم.
پوری حسینی با بیان اینکه هنوز نمیدانم سود را در چه ماهی میتوانیم پردازیم افزود: زمانی که بتوانیم سود را توزیع کنیم اولین زمانی خواهد بود که سود را از شرکتها دریافت کنیم.
وی با بیان اینکه شرکتها هشت ماه فرصت دارند سود را به ما بدهند، گفت:: قصد ما این است که به مرور که سود شرکتها را دریافت کنیم آن را بین مشمولان توزیع کنیم.
پوری حسینی افزود: از سه هزار و ۳۴۵ میلیارد تومان سود تصویب شده تا امروز حدود ۱۳۰ میلیارد تومان از این شرکتها وصول و در حساب سازمان خصوصی سازی است و ان شاء الله بتوانیم تا پایان شهریور قسمت اول سهام عدالت را تقسیم کنیم.
وی گفت: سود سهام عدالت مانند یارانهها به حساب سرپرستان خانوار واریز نمیشود بلکه سود به تک تک مشمولین واریز خواهد شد.
۸ مرداد، همایش بررسی عملکرد سالانه سازمان خصوصی سازی
معاون وزیر اقتصاد گفت: ۸ مرداد همایشی برگزار خواهد شد که از شرکتهای کنترلی واگذار شده توسط سازمان خصوصی سازی تقدیر میکنیم.
علی اشرف پوری پوری حسینی افزود: برعکس جوسازی هایی که تا به حال بر علیه سازمان خصوصی سازی به وجود آمده نه تنها در طی ۱۶ سال گذشته شرکتهای کنترلی واگذار شده ضررده نبوده اند بلکه بر طبق آمار تمامی این شرکتها دارای افزایش سطح اشتغال نیز بوده اند و این آماری است که ما تابحال جایی ارائه نکرده بودیم که البته شاید همین اطلاعات کم دیگران در مورد کارکرد سازمان خصوصی سازی باشد که باعث شده است ما را متهم به کم کاری کنند.
وی گفت: قرار است در همایش هشتم مرداد ماه از ۹ شرکت از شرکتهای کنترلی واگذار شده تقدیر به عمل بیاید که از این ۹ شرکت سه شرکت به دلیل رشد شاخص اشتغال و سه شرکت به دلیل رشد شاخص بهره وری و سه شرکت هم به دلیل رشد مجموعه عوامل تقدیر میشود.
پوری حسینی ادامه داد: این همایش در نوع خودش در ۱۶ سال فعالیت سازمان خصوصی سازی بی نظیر است چرا که این نوع شرکتها با انتخاب دو مجموعه خارج از سازمان خصوصی سازی ارزیابی شده اند.
سازمان خصوصی سازی ۸۴۵ شرکت واگذار کرده است
رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: تعداد بنگاههای قابل واگذاری دولت ۱۷۱۳ مورد بوده که ۸۴۵ مورد آن کاملا واگذار شده است.
پوری حسینی افزود: تعداد بنگاههای قابل واگذاری دولت ۱۷۱۳ مورد ارزیابی شده البته ما این عدد را قبلا کمتر از این اعلام کرده بودیم و علت افزایش این بنگاهها تقسیم شدن شرکتهای بزرگی بود که در صورت عدم تفکیک قابل واگذاری نبودند در حال حاضر ۸۴۵ شرکت کاملا واگذار شده، ۱۷۶ شرکت ورشکسته، منحل یا در دیگر شرکتها ادغام شده اند، ۲۱۸ شرکت هم از لیست واگذاری خارج شده که به احتمال زیاد در کنار ۱۴۵ شرکت دیگر که در نوبت خروج از واگذاری قرار دارند در نهایت ۳۶۳ شرکت فعلا قابلیت واگذاری را ندارند و ۳۲۹ شرکت دیگر قابل واگذاری هستند که مراحلشان در حال اجراست.
وی در مورد علت قابل واگذاری نبودن این شرکتها گفت: در بررسی شرکتهای زیرمجموعه دولت به مواردی مثل شرکتهای توزیع برق، اب، گاز یا شرکتهای آبفای شهری و روستایی برخوردیم که قیمت تکلیفی دارد و دولت در حال حاضر در حال پرداخت یارانه به آنهاست. فعلا هم که ممکن نیست دولت یارانه خود را قطع کند یا این یارانه را از گیرنده خدمات این شرکتها دریافت کنیم برای همین این ۳۶۳ شرکت فعلا قابلیت واگذاری را ندارند.
رئیس سازمان خصوصی سازی اضافه کرد: نباید انتظار داشت که در سال ۹۶ واگذاریهای پایان یابد چرا که همچنان ۲۲ درصد از این ۱۷۱۳ شرکت که فعلا قابلیت واگذاری ندارند باقی خواهند ماند.
دولت یازدهم شرکتی به عنوان رد دیون خصوصی سازی نکرده است
رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: بنابرقانونی که سال ۹۳ در مجلس به تصویب رسیده واگذاری عین سهام شرکتها بابت رد دیون ممنوع شده و در دولت یازدهم حتی یک شرکت هم به عنوان رد دیون واگذار نشده است.
پوری حسینی افزود: تا به حال ۸۴۵ شرکت به سه شکل رقابتی، رد دیون و بابت سهام عدالت واگذار شده است. البته سازمان خصوصی سازی رد دیون را خصوصی سازی نمیداند و در بعضی از شرکتها فرآیند خصوصی سازی به هر سه شکل گفته شده هم انجام شده یعنی ما شرکتی داریم که در آن بخشی از سهام رقابتی، بخشی دیگر به عنوان رد دیون و بخشی هم به عنوان سهام عدالت در نظر گرفته شده است.
وی گفت: با در نظر گرفتن این نوع واگذاریها از این ۸۴۵ شرکت ۷۰۴ مورد به صورت رقابتی و ۱۲۰ مورد به عنوان رد دیون و ۲۱ مورد برای سهام عدالت در نظر گرفته شده است ضمنا در این آمار برای مثال ما شرکت هایی را که حداکثر سهام انها به صورت رقابتی واگذار شده است، در دسته بندی رقابتیها قرار دادیم همینطور در مورد رددیونها و سهام عدالت.
رئیس سازمان خصوصی سازی اضافه کرد: حداقل عین سهام ۱۲۰ شرکت تا به حال بابت رد دیون واگذار شده است، اما تمامی این ۱۲۰ شرکت مصوباتی قبل از دولت یازدهم داشتند و ما در دولت یازدهم حتی یک مورد به عنوان رد دیون واگذار نکردیم. تنها دو مورد یکی صندوق کارکنان بازنشستگی فولاد و دیگری مصوبه تامین اجتماعی از دولت نهم و دهم در دولت یازدهم ادامه پیدا کرد که آنهم به دلیل به تصویب رسیدن مصوبات این در دولتهای نهم و دهم بود که باید اجرا میشد.
پوری حسینی در نهایت گفت: در دولت نهم و دهم مجموعا ۹۰ مصوبه دیگر برای رد دیون در نظرگرفته شده بود که تمامی آنها در دولت یازدهم رد شد.
مقاومت برخی شرکتهای مادرتخصصی یا سازمانهای توسعهای در برابر خصوصی سازی
رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: بعضی از شرکتهای مادرتخصصی یا سازمانهای توسعهای از ترس منحل شدن در برابر خصوصی شدن شرکتهای زیرشاخه خود مقاومت میکنند.
پوری حسینی در نشست خبری افزود: در ۱۶ سال گذشته سازمان خصوصی سازی توانست تعداد زیادی از شرکتهای دولتی را واگذار کند، اما در حال حاضر تعدادی از شرکتها که گروهی از آنها زیان ده هستند و گروهی دیگر در مقابل خصوصی سازی مقاومت میکنند، باقی مانده اند.
وی افزود: بعضی از شرکتهای مادرتخصصی و سازمانهای توسعهای فکر میکنند در صورت خصوصی شدن شرکتهای تابعه خود منحل شده و قدرت خود را از دست میدهند برای همین در مقابل خصوصی سازی مقاومت میکنند.
وی گفت: البته وزارت اقتصاد در برابر اینگونه مقاومتها حقی دارد که تا بحال از آن استفاده نکرده است. وزارت اقتصاد این امکان را دارد که از نظر قانونی مدیران این شرکتها را خود منصوب کند و در صورتی که مقاومتها به همین شکل ادامه پیدا کند مجبور به استفاده از این اهرم تنبیهی خواهیم بود.
سرخابیها به بخش خصوصی واگذار نمیشود
رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: دلیل عدم واگذاری سرخابیها مصوبه هیأت وزیران است.
پوری حسینی در نشست خبری افزود: در مورد خصوصی کردن دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تمامی کارها را انجام داده ایم، چهار بار مزایده برگزار کرده ایم و حتی یک بار تا باز کردن پاکتها نیز پیش رفتیم که شرکتهای آن مزایدهها توسط هیأت تعیین اهلیت خریدار تأیید نشدند و در نهایت هم هیأت وزیران ما را از ادامه کار منع کرد.
وی ادامه داد: تا زمانی که هیأت وزیران این دو باشگاه را فرهنگی میداند و مصوبه خود را تغییر نداده ما مجبور هستیم صبر کنیم، اما باز تأکید میکنم که تمامی مراحل خصوصی سازی این دو باشگاه انجام شده است و تنها منتظر تغییر مصوبه از سمت هیأت وزیران هستیم.
خصوصی سازی با رویکرد کسب درآمد؛ کارایی ندارد
رئیس سازمان خصوصی سازی گفت: به دلیل نبود رویکرد احیا در بنگاههای تولیدی بر بسیاری از بنگاههای واگذار شده نظارت نداریم.
علی اشرف پوری عبدالله حسینی افزود: خصوصی سازی میتواند دو رویکرد داشته باشد؛ رویکرد اول رویکرد کسب درآمدی که در آن دولت با فروش بنگاههای دولتی به بالاترین ارزش به نوعی به فکر مال فروشی است و در رویکرد دوم با هدف احیای واحدهای تولیدی و شرکت هاست که در آن بایدب نگاههای قابل واگذاری را به بخش خصوصی دارای اهلیت سپرد نه اینکه به بالاترین قیمت در مزایده واگذار شود.
وی افزود: سازمان خصوصی سازی با نوع دوم واگذاریها موافق است چرا که در رویکرد احیا ما میتوانیم از خریدار، تعهد بالا بردن نرخ رشد و سود و اشتغالزایی را بگیریم، اما ما در اینجا هر دو را میخواهیم هم میخواهیم بنگاهی را به بالاترین قیمت بفروشیم و هم میخواهیم از خریدار تعهد اجرا بگیریم که مشخص است خریداران پا پس میکشند.
وی گفت: با توجه به واگذاری هایی که گاهی اشتباهی به این شکل در سالهای گذشته برای مثال با عنوان رد دیون انجام شده است ما در حال حاضر امکان هیچگونه نظارتی را بر بنگاه هایی که به عنوان رد دیون واگذار شده اند نداریم.
وی افزود: در واقع دولت بدهی داشته و پرداخت کرده است، اما اگر بنگاهها به صورت تعهدی واگذار شود حداقل تا پنج سال و در حداکثر تا زمانی که خریدار به ما اقساطش را پرداخت میکند، اجازه نظارت بر آنها را داریم.
پوری حسینی ضمن گله از اعضای هیأت واگذاری افزود: اعضای هیأت واگذاری به ویژه در بخش خصوصی از پتانسیل خود برای واگذاریها استفاده نمیکند و از نماینده اتاق بازرگانی و اتاق تعاون انتظار داشتیم که از تریبون خود استفاده و از مصوبات خودشان دفاع کنند.