ادامه بحث درباره تحریم سه کشور در آمریکا
ظاهرا در آمریکا دست کم فعلا بیش از تحریم، «بحث و گفتگو» بر سر تحریم ایران، روسیه و کره شمالی اهمیت دارد.
به گزارش گروه تحلیل
خبرگزاری صداوسیما، بر اساس برخی گزارشها مجلس نمایندگان آمریکا قرار است روز سه شنبه درباره بسته ای از طرح ها درخصوص تحریم ها علیه روسیه، ایران و کره شمالی رای گیری کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز دموکرات های برجسته در کنگره آمریکا روز شنبه ادعا کردند جمهوریخواهان و دموکرات های این کشور درمورد طرحی توافق کرده اند که اجازه می دهد تحریم های جدید علیه روسیه، ایران و همچنین کره شمالی اعمال شود.
محافل آمریکایی وانمود میکنند هدف تحریم ایران، روسیه و کره شمالی است ولی به نظر میرسد دست کم فعلا آنچه برای آنها مهم است «بحث و گفتگو» بر سر تحریم این سه کشور است و آنها با کش دادن این موضوع تلاش میکنند فشار بر این سه کشور را حفظ کنند.
«قانون مقابله با ( به اصطلاح ) فعالیت های بی ثبات کننده ایران» یک ماه قبل در سنای آمریکا تصویب شد» اما تا کنون به بهانههایی مقدمات اجرایی شدن آن فراهم نشده است.
به عنوان مثال در مرحله نخست پیشنهاد جمهوریخواهان برای گنجانده شدن تحریم ها علیه کره شمالی در این طرح باعث شد تصویب آن در مجلس نمایندگان به تعویق بیفتد. اکنون نیز هم سنا و هم مجلس نمایندگان باید این طرح اصلاح شده را تصویب کنند.
نانسی پلوسی رهبر دموکرات ها در مجلس نمایندگان آمریکا نیز در مورد گنجانده شدن کره شمالی در این طرح ابراز نگرانی و اعلام کرد ممکن است این اقدام باعث تاخیر در تصویب آن در سنا شود. قانونگذاران جمهوریخواه هنوز درمورد این طرح جدید اظهارنظر نکرده اند.
علاوه بر این، «وال استریت ژورنال» هم امروز نوشت: مشخص نیست اگر این طرح در اختیار دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا قرار بگیرد، آیا وی آن را تایید می کند. ترامپ گفته درصدد است روابط آمریکا با روسیه را تقویت کند.
شایان ذکر است ترامپ در حاشیه نشست اوایل این ماه سران کشورهای عضو گروه 20 در هامبورگ آلمان دیداری با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه برگزار کرد و گفت دیدار با او یک «افتخار» بود. ترامپ به علت تلاش برای احیای روابط مسکو - واشنگتن با انتقادهایی روبرو شده است. دولت ترامپ با تحقیقاتی در مورد روابط احتمالی بین ستاد تبلیغاتی وی در خلال انتخاباتی سال 2016 با روسیه روبرو است.
با توجه به این مطلب به نظر میرسد اطلاع رسانی درباره طرح تحریمی بر ضد روسیه همزمان با مذاکرات ترامپ و پوتین راهی برای تقویت اهرمهای فشار بر روسیه است.
سخنگوی کمیسیون اروپا نیز پس توافق جمهوریخواهان و دموکرات ها در کنگره آمریکا درمورد طرحی با هدف تشدید تحریم ها علیه روسیه، هشدار داد این اقدام ممکن است پیامدهای ناخواسته گسترده و حساب نشده به ویژه برای تلاش های اتحادیه اروپا به منظور متنوع کردن منابع تامین انرژی خود غیر از روسیه، به دنبال داشته باشد. آلمان پیشتر هشدار داده بود اگر آمریکا شرکت های آلمانی را که در احداث خط لوله بالتیک جدید برای انتقال گاز روسیه مشارکت دارند تحریک کند، برلین اقدامات تلافی جویانه انجام خواهد داد.
به نظر میرسد گنجاندن سه کشور ایران روسیه و کره شمالی در این طرح تحریمی خود تاکتیکی برای کش دادن بحث درباره این بسته تحریمی است.
براساس این طرح، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا باید درباره اقداماتی ازجمله کاهش تحریم ها یا بازگرداندن املاک دیپلماتیک به روسها در مریلند و نیویورک که قصد انجام دادن آنها را دارد و سیاست خارجی آمریکا را در ارتباط با روسیه به طور قابل توجهی تغییر می دهد، به کنگره گزارش دهد.
پس از آن کنگره دستکم 30 روز فرصت خواهد داشت جلسات استماع برگزار و سپس درمورد تایید یا رد تغییرات پیشنهادی ترامپ رای گیری کند.
اما تنها تحریمهای روسیه موضوع چالش بر انگیز بین آمریکا و اروپا نیست تحریم ایران نیز چنین وضعیتی دارد زیرا میتواند توافق هستهای را با تهدید روبرو سازد.
هر چند سناتورهای دموکرات با بخش روسیه این طرح تحریمی موافق هستند اما آنها - در کنار اتحادیه اروپا - با بخش مربوط به ایران این طرح تحریمی مخالف هستند.
نانسی پلوسی رئیس اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه ای مدعی شد با توجه به رفتار توهین آمیز و غیر قابل پذیرش روسیه در دخالت در انتخابات آمریکا و در اروپا، بایستی هر چه زودتر تحریم های قانونی و تندی ضد این کشور اعمال کنیم.
اما کریستوفر کونز سناتور دموکرات عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در موسسه خاورمیانه، همزمان گفته است من از برجام به عنوان بهترین گزینه در میان گزینه های بد حمایت کردم... ما باید همچنان روی این توافقنامه بایستیم... اگر ما از توافقنامه هسته ای خارج شویم، دیگر نمی توانیم بازرسی از تحقیقات هسته ای ایران را داشته باشیم، ... و همچنین نمی توانیم توقف فعالیتهای غنی سازی ایران را آن طور که در برجام مشخص شده است ، داشته باشیم.
پیش از این بارها اتحادیه اروپا درباره پیامدهای منفی تحریم ایران بر استمرار توافق هستهای هشدار داده است.
--------------------------------
عبدالرضا خلیلی