پخش زنده
امروز: -
عفو بین الملل در گزارش سالیانه خود از وضعیت حقوق بشر در آمریکا در سال 2016 اعلام می دارد، طی سال 2016 حدود 1000 شهروند آمریکایی به دست پلیس این کشور کشته شدند. این در حالی است که مقامات آمریکایی کماکان در تعقیب قضایی افراد متهم در قتل شهروندان آمریکایی به دست پلیس کوتاهی می کنند.
استفاده بیش از حد از زور پلیس آمریکا علیه شهروندان خود
علیرغم ادعای آمریکا در دفاع از حقوق بشر، اسناد و گزارش های نهادهای بین المللی نشان می دهد که آمریکا یکی از کشورهایی است که نقض کننده حقوق بشر است. جنایات ضد بشری مقامات واشنگتن علیه بسیاری از ملت های جهان برای افکار عمومی دنیا واضح و آشکار است، اما عملکرد خلاف قانون و نادیده گرفته شدن حقوق اولیه شهروندان آمریکا از سوی مقامات این کشور نشان از وضعیت بغرنج حقوق بشر و شهروندی ایالات متحده است. در همین زمینه عفو بین الملل در گزارش سالیانه خود از وضعیت حقوق بشر در آمریکا در سال 2016 اعلام می دارد، طی سال 2016 حدود 1000 شهروند آمریکایی به دست پلیس این کشور کشته شدند. این در حالی است که مقامات آمریکایی کماکان در تعقیب قضایی افراد متهم در قتل شهروندان آمریکایی به دست پلیس کوتاهی می کنند. این گزارش همچنین می افزاید: علیرغم اینکه وزارت دادگستری مکانیزمی را جهت پیگیری مرگ افراد در بازداشتگاه های پلیس تعبیه کرده، با این حال این برنامه برای نیروهای مجری قانون اجباری نبوده و همین مسئله، تعیین میزان دقیق مرگ و میر افراد توسط پلیس را ناممکن نموده است. در ادامه این گزارش آمده؛ در سال 2016 حداقل 21 نفر توسط سلاح های الکترونیک پلیس کشته شدند که آمار کل کشته ها از سال 2001 تا این سال با سلاح های الکترونیک پلیس که هدف از بکارگیری آنها کنترل افراد است و نه از پای درآوردن آنها، به 700 نفر رسیده است. بسیاری از قربانیان نه مسلح بوده اند و نه تهدید خاصی را ایجاد کرده بودند.
نکته دیگر گزارش عفو بین الملل اشاره به اقدام خشونت بار پلیس آمریکا علیه شهروندان سیاهپوست این کشور است که اعلام شده به دلیل محدودیت در دسترسی به اطلاعات، میزان قتل سیاهپوستان به دست پلیس مشخص نیست.
اقدامات خشونت بار پلیس ایالات متحده و توسل بدون ملاحظه و بی رویه ماموران این نهاد نظامی به سلاح های مرگبار موجی از نارضایتی در جامعه آمریکا به راه انداخته است. طبق گزارشات برخی از نهادهای مسئول در آمریکا و نهادهای بین المللی طی چند دهه اخیر در ایالات متحده حداقل سالانه حدود 1000 نفر از شهروندان این کشور توسط پلیس کشته شده اند. با توجه به اسناد و گزارش های نهادهای حقوق بشری و بین المللی خشونت های پلیس ایالات متحده علیه شهروندان آمریکایی در چند سال اخیر افزایش یافته است. در همین رابطه، بنابر آمار منتشره از سوی فعالان ضد خشونت، پلیس آمریکـا در سـال 2015، حداقل 1152 نفر را کشته است. در سال 2014 نیز، این نهاد نظامی آمریکا، 1172 نفر و در سال 2013 هزار و 140 نفر از شهروندان کشورش را به قتل رسانده است.
همچنین بنابر تحقیقات یک اندیشکده سیاسی امنیتی، آمریکا در چند سال اخیر رکوردار آمار قتل و جنایت در جهان است. نتایج تحقیق اندیشکده امنیتی برزیلی «ایگاراپه» نشان می دهد که آمریکا از لحاظ آمار قتل و جنایت، در رتبه اول جهان قرار دارد. براساس اطلاعات این اندیشکده، 58 درصد از موارد قتل و جنایت در جهان فقط در ده کشور روی می دهد که آمریکا اولین آنهاست. در ردیف های بعدی برزیل، هند، نیجریه، مکزیک، جمهوری دموکراتیک کنگو، آفریقای جنوبی، کلمبیا و پاکستان قرار دارند. آمریکا همچنین مرگبارترین کشور صنعتی در غرب است.
نکته قابل تأمل دیگر اینکه، وجود رفتار نژادپرستانه پلیس ایالات متحده در اقدامات خشونت آمیزش علیه شهروندان آمریکایی است. هرچند در گزارش عفو بین الملل درباره میزان خشونت پلیس آمریکا علیه سیاهپوستان این کشور به دلیل محدودیت در دسترسی به اطلاعات اعلام نشده است، اما بر اساس اسناد و گزارش های سال های گذشته نشان می دهد اکثر اقدامات خشونت آمیز پلیس آمریکا علیه شهروندانش متوجه این قشر از جامعه ایالات متحده بوده است.
آمار فعالان طرح رصد خشونت پلیس آمریکا در سال 2015 نشان می دهد بیش از 60 اداره پلیس این کشور اشخاص سیاه پوست را به طرز وحشیانه ای کشته اند. گزارش این نهاد می افزاید، حدود 40 درصد از کسانی که در بیش از 60 اداره بزرگ پلیس کشته شدند افراد سیاه پوست بودند. این درحالی است که نسبت آمریکایی های آفریقایی الاصل در این مناطق تنها 20 درصد بوده است.
در تأیید این موضوع، باراک اوباما، رییس جمهور پیشین آمریکا در تیرماه سال 1395 (جولای 2016) در واکنش به کشته شدن آفریقایی تبارها به دست پلیس این کشور گفت: تراژدی هایی از این دست را بارها شاهد بوده ایم. تعداد آفریقایی تبارهای آمریکایی که سال پیش توسط پلیس کشته شدند تقریبا دو برابر سفیدهای آمریکایی بود. وقتی حوادثی این چنینی اتفاق می افتند بخش عمده ای از هموطنانمان این احساس را پیدا می کنند که به خاطر رنگ پوستشان، رفتار یکسانی با آنها نمی شود. همچنین به گفته باراک اوباما، احتمال شلیک به یک آمریکایی سیاه ۳۰ درصد بیشتر از احتمال مشابه در مورد یک سفیدپوست است و در همین حال سیاه ها نسبت به سفیدها سه برابر بیشتر تحت تعقیب قرار می گیرند.
داده های آماری یک پژوهش نشان می دهد که مردان سیاه غیر مسلح، هفت برابر بیشتر از سفیدپوستان به ضرب گلوله پلیس کشته شدهاند. در سال 2015 در هر نه روز، یک مرد سیاه غیرمسلح به ضرب گلوله پلیس کشته شد. همچنین در همین سال حدود 900 گروه نفرت نژادی در ایالات آمریکا فعال بود که این آمار نسبت به سال قبل از آن 14 درصد و نسبت به ابتدای قرن(21) دو برابر بیشتر است. مطالعات نشان میدهد پلیس آمریکا بیشتر سیاهپوستان یا لاتینتبارها را مورد تفتیش قرار میدهد. به عنوان مثال در شهر نیویورک، سیاهان و لاتینتبارها 80 درصد و سفیدپوستان کمتر از 10 درصد مورد شک پلیس قرار میگیرند و بازجویی میشوند.
مرگ لاکوان مک دانالد، نوجوان ۱۷ ساله آفریقایی تبار در سال 2012 یکی از دردناکترین موارد خشونت پلیس آمریکاست؛ لاکوان شانزده بار توسط پلیسی هدف شلیک گلوله قرار گرفت.
اما اوج رفتار خشونت بار پلیس آمریکا علیه شهروندان سیاهپوست خود در دو سه سال اخیر بر می گردد به کشته شدن مایکل براون سیاه پوست هجده ساله آمریکایی به ضرب گلوله پلیس آمریکا در تابستان سال 2014 در منطقه فرگوسن ایالت میسوری که تظاهرات و شورش های گسترده ای را برانگیخت. با این حال،کشتار سیاه پوستان پس از فرگوسن نیز همواره ادامه داشته است.
در هرحال، رفتار خشونت آمیز پلیس ایالات متحده علیه شهروندانش به ویژه سیاهپوستان گوشه ای از رفتار ضد حقوق بشری مدعیان دفاع از حقوق بشر است. آنچه از اسناد و گزارش های نهادهای بین المللی و تحقیقاتی جهان بر می آید وضعیت حقوق بشری و شهروندی داعیه داران دفاع از این وضعیت بغرنج تر از آن است که نشان داده می شود. علیرغم تهدید و تطمیع نهادهای بین المللی مدافع حقوق بشر از سوی مقامات آمریکایی جهت عدم انتشار واقعیت های وضعیت حقوق بشری کشورشان، اما همین مقدار که اطلاعات و داده های آنها درز پیدا می کند بر افکار عمومی جهان آشکار می گردد که دولتمردان ایالات متحده با شهروندان و اتباع خود چگونه برخورد می کنند.
پژوهش خبری// گروه سیاسی