توافق هستهای به بحث داغ محافل آمریکایی
دولت ترامپ به دنبال افزایش فشار بر ایران و همزمان حفظ توافق هستهای با تهران است.
این روزها ایران و توافق هستهای به موضوع داغ محافل سیاسی رسانهای آمریکا تبدیل شده است.
روز سه شنبه، کاخ سفید از اعمال تحریم های جدید خبر داد و هفته گذشته، کاخ سفید ادعا کرد ممکن است ایران در حال نقض خود توافق هستهای باشد. سارا هاکبی سندرز سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ترامپ در رایزنی و گفتگو با ده ها رهبر خارجی بر لزوم به هم پیوستن کشورها، قطع روند تأمین مالی تروریست ها، حمایت سرزمینی و ایدئولوژیکی، و متوقف کردن مراودات تجاری با کشورهایی که از تروریسم حمایت می کند به ویژه ایران تأکید کرد.»
از طرف دیگر رسانههای آمریکا از احتمال دستیابی ایران به موشک های بالستیک قاره پیمای مجهز به سلاح هسته ای از طریق کره شمالی، خبر میدهند.
در این میان کاخ سفید روز جمعه تهدید کرد در صورتی که ایران همه شهروندان به اصطلاح آمریکایی را که در این کشور در بازداشت به سر می برند آزاد نکند، با "پیامدهای جدید و جدی" روبرو خواهد شد.
همچنین ترامپ مجددا سناریو «رابرت لوینسون» عامل پیشین پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) - که در سال 2007 در جزیره کیش ایران ناپدید شد - را احیا کرد و اعلام کرد خواهان بازگشت اوست.
حتی پایگاه اینترنتی نیوامریکن از افزایش حمایت گروه های جنگ طلب در آمریکا از سیاست تغییر رژیم ایران - به عنوان تنها روش برای رفع کامل تهدید ایران- خبر داده است.
این پایگاه اینترنتی برای مستند کردن ادعای خود یادآور شد در کنفرانس سالانه گروهک تروریستی منافقین در پاریس در ژوئیه امسال، جان بولتون، گفت: «ایران تنها یک تهدید در زمینه تسلیحات هسته ای نیست. ایران تنها یک تهدید تروریستی نیست. تهران تهدیدی متداول برای همه در منطقه است. سیاست اعلام شده آمریکا باید سرنگونی حاکمیت در تهران باشد.» بولتون حتی به گروهک تروریستی منافقین اطمینان داد: همه در سال 2019 در تهران جشن می گیریم.
با وجود اینکه این تحولات حکایت از بالاگرفتن تب ضد ایرانی در محافل سیاسی و رسانهای آمریکا دارد اما برخی شواهد بیانگر این است که دست ترامپ برای اجرای سیاستهای خود در قبال توافق هستهای آنقدرها هم باز نیست و هنوز در آمریکا افراد و ساختارهایی وجود دارد که دولت ترامپ را از رفتارهای بسیار بسیار احمقانه منع کنند.
جان بولتون نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل از آن تحت عنوان «بروکراسی حاکم در آمریکا» یاد میکند.
به گزارش امروز پایگاه اینترنتی «دبلیو اِن دی»: جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل، با اشاره به اقدام اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در تایید پایبندی ایران به توافقنامه هسته ای گفت: رئیس جمهور ترامپ با تایید توافقنامه هسته ای ایران «اشتباه تاسف باری» مرتکب شد و از طریق قدرت بوروکراسی (دستگاه اداری) ریشه دار دولتی مجبور به اتخاذ تصمیمی شد که مایل به آن نبود.
بر اساس این گزارش ترامپ روز دوشنبه بعد از تقریبا یک ساعت مذاکره داغ با تیم امنیت ملی خود، ناخواسته اعلام کرد که ایران به توافق هسته ای موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که بین دولت اوباما (رئیس جمهور سابق آمریکا)، ایران و پنج کشور دیگر امضا شد، پایبند است.
بولتون که در دوره اول ریاستجمهوری جورج دبلیو بوش در وزارت خارجه (در سمت معاون وزیر) صاحب منصب بود، در این باره می گوید: بوروکراسی سیاست خارجی یک نیروی قدرتمند در واشنگتن است. وی افزود: «این بوروکراسی با خلبان خودکار بجامانده از دولت اوباما بود. اگر شما به آنها نگوئید مسیر را تغییر دهند، آنها فقط همان کارهایی را که قبلا انجام داده اند، ادامه می دهند.»
اما بنابر گزارش پایگاه اینترنتی «دبلیو اِن دی» این فقط مقامات دولت سابق اوباما نبودند که سبب وضعیت موجود شدند. طبق گزارش های تایید شده، مقامات دولت ترامپ از جمله جیمز ماتیس، وزیر دفاع؛ رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه؛ اچ آر مک مستر، مشاور امنیت ملی؛ و ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، نیز همگی از اقدام ترامپ در تایید توافقنامه هسته ای دفاع کردند و از ترامپ خواسته بودند چنین تصمیمی اتخاذ کند.
روزنامه نیویورک تایمز نیز گزارش داده است دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا خواهان اذعان به این موضوع نیست که ایران در حال پایبندی به توافق هسته ای است و تنها پس از ساعت ها بحث و رایزنی با مقامات بلندپایه، پایبندی ایران را تأیید کرد.
محافل سیاسی و رسانهای آمریکا ادعا میکنند ترامپ به مشاوران خود گفته است او در آینده به روند تأیید پایبندی ایران به توافق هسته ای ادامه نخواهد داد؛ اما برخی گزارشها حاکی از این است که همراهی نکردن متحدان آمریکا - بویژه اتحادیه اروپا - مهمترین عامل عقب نشینی ترامپ از مواضع افراطی خود درقبال توافق هستهای با ایران است.
توافقنامه هسته ای با ایران در شش ماه اول دولت ترامپ دوبار مورد تایید مجدد قرار گرفت. هر بار، به رسمیت شناختن و اذغان رسمی به تعهد ایران، با به اصطلاح محکومت وضعیت حقوق بشر در ایران و ادعای حمایت تهران از تروریسم از سوی دولت ترامپ همراه بوده است.
در مجموع به نظر میرسد؛ اقدامات آمریکا نشان میدهد دولت ترامپ به دنبال افزایش فشار بر ایران و همزمان حفظ این قرارداد برای کنترل فعالیتهای هستهای ایران است.
---------------------------
عبدالرضا خلیلی