وی ادامه داد: حداقل در 4 کلان شهر نتایج این فعالیت ها ملموس است که در بحث بهبود کیفیت هوا در دیگر شهرها نیز گام هایی برداشته شده است و نتایج آن به زودی ملموس خواهد شد.
ابتکار در ادامه به بحث تقسیم کار بین دولت و مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: بخشی از آن برنامه ها به توسعه ناوگان شهری، (توسعه خطوط مترو و اصلاح الگوی حمل و نقل و کاهش تقاضای سفر است) مربوط است.
وی افزود: در دولت یازدهم شبکه یکپارچه مراکز معاینه فنی شکل گرفت که در واقع 440 مراکز معاینه فنی اطلاعاتشان از طریق دوربین ها به هم پیوسته شد و در واقع تبادل اطلاعات بین این مراکز صورت می گیرد.
ابتکار گفت: اکنون امکان اینکه در یک شهری بدون مراجعه به مراکز صدور معاینه فنی آرم معاینه فنی دریافت کنند تقریبا غیرممکن است و اگر جایی اتفاق بیفتد و گزارش شود از آن فرد قدردانی می شود.
وی افزود: این از گام های دولت یازدهم است که مساله معاینه فنی یکپارچه شده است و اطلاعات دقیق مبتنی بر میزان آلایندگی صورت می گیرد.
ابتکار ادامه داد: در واقع صدور معاینه فنی سخت گیرانه تر شده و خودرو ها باید از معاینه فنی مجاز برخوردار باشند و خوروجی آنها استاندارهای لازم را از نظر کاهش آلودگی هوا داشته باشد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: با توجه به اهمیت توجه به نتایج تغییر اقلیم، سند تغییر اقلیم برای شهرهای کشور تهیه شود.
معصومه ابتکارافزود: امروزه با توجه به اهمیت موضوع ، ائتلاف تغییر اقلیم در شهرهای دنیا ایجاد شده است زیرا متوجه اهمیت مدیریت منابع شده اند.
وی گفت : در ایران چند برابر استاندارد جهانی انرژی مصرف می شود که مدیریت آن با همکاری شوراهای شهر امکان پذیر است زیرا با برنامه ریزی می توان این میزان مصرف را کاهش داد.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه دولت در این زمینه گام های مهمی برداشته است افزود : مصوبات خوبی در این راستا تصویب شده است که با اجرای آنها با همکاری شهرداری ها و شوراهای شهر می تواند نتایج خوبی در کاهش الودگی هوا به همراه داشته باشد.
وی در ادامه با بیان اینکه یکی از مهمترین مصوباتی که ما در شورای شهر دوره سوم انجام دادیم برنامه کاهش آلودگی هوای شهری بود گفت: این برنامه را شورا تصویب و با دقت دنبال و پیگیری کرد .
ابتکار با بیان اینکه علاوه بر کلانشهرها ، مراکز استان ها نیز باید دارای برنامه جامع کاهش آلودگی هوا داشته باشند افزود : پیش از این روی کاهش برنامه های کاهش آلودگی هوا در 8 کلان شهر کار می کردیم اما از سال گذشته اعلام کردیم همه مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار جمعیت نیز باید برنامه های مطالعاتی کاهش آلودگی هوا داشته باشند و به تدوین برنامه جامع کاهش آلودگی هوا اقدام کنند.
وی گفت : شوراها باید مولفه های لازم برای مدیریت شهری را تصویب کنند تا همکاری بین دولت و شوراها شکل بگیرد و بتوانیم کاهش آلودگی هوا را رقم بزنیم.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست افزود : البته در کنار بحث آلودگی هوا ؛ بحث حفظ و توسعه درختان و فضای سبز و مفید شهرها را داریم که یک موضوع زیست محیط زیستی است .
وی در ادامه به اهمیت حفظ و نگهداری فضای سبز و درختان در تصفیه و تلطیف هوای پاک شهرها اشاره کرد و گفت : این یک موضوع مهم زیست محیطی است که باعث تصفیه و تلطیف هوا میشود .
رئیس محیط زیست با بیان اینکه باید در محیط های شهری به کمربند سبز توجه داشته باشیم ادامه داد : توجه به محیطهای طبیعی داخل شهرها به ویژه رودخانهها از وظایف مهم شوراهاست.
ابتکار گفت: حفظ و حراست محیطهای طبیعی اطراف شهرها که کمربند حفاظتی محسوب میشوند و در قالب مناطق حفاظت شده ، پارکهای ملی هستند، از وظایف مهم شوراهاست.
وی افزود : در شورای شهر دوره سوم مصوبه ای درخصوص همکاری بین شوراها و سازمان محیط زیست به منظور حفاظت از پارک ملی خجیر و سرخهحصار داشتیم.
آلودگی نوری از آلودگی های عصر جدید است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یکی از آلودگی های عصر جدید آلودگی نوری است که شهرها به ویژه کلانشهرهای کشور درگیر آن هستند.
معصومه ابتکار با بیان اینکه آلودگی نوری به عنوان یک نوع آلودگی جدید باید مورد توجه شوراها قرار گیرد افزود : انتشار نورهای بی مورد در شهر ها رایج شده است که نه فقط برای سلامت انسان بلکه برای حیواناتی مانند پرندگان و حشرات مفید که در شهرها زندگی می کنند ، بسیار مضر است.
وی با بیان اینکه مهمترین مسئله این است که شهروندان به ویژه در کلانشهرها از دیدن آسمان شب محروم هستند گفت: علاوه بر آن منجر به هدر رفت انرژی و فقیرتر شدن شهرها می شود که شوراهای شهر باید در این خصوص توجه داشته باشند .
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به اهمیت موضوع آلودگی صوتی اشاره کرد و افزود: شهرها بر اثر آلودگی صوتی از استرس و مشکلات روانی رنج میبرند که باید استانداردهایی در این زمینه رعایت شود.
وی گفت : افزون براین آلودگی امواج و استانداردهای لازم در آنتنهای موبایل و پارازیتها و تاثیر منفی آن در سلامتی شهرها از مسائل مهمی است که شوراها باید به آن ورود کنند.
ابتکار در ادامه به تصویب قانون هوای پاک در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و افزود : پس از نهایی شدن قانون هوای پاک توسط شورای نگهبان مواد این قانون میتواند زمینه خوب کاری برای شوراها فراهم کند.
وی همچنین به اهمیت حفاظت از آب های زیرزمینی و منابع آب اشاره کرد و گفت : متاسفانه به علت عدم اجرای طرح فاضلاب ها منابع آب زیرزمینی و رودخانهها آلوده میشود.
ابتکار به ضرورت توجه شوراها به حفظ سلامت منابع آبی اشاره کرد و افزود : توقع آن است که شوراها برای اجرای طرح های فاضلاب از طریق جلب سرمایهگذاری های خصوصی همکاری جدی داشته باشند چرا که دولت به تنهایی نمی تواند طرح های فاضلاب را اجرایی کند .
وی گفت : هم اکنون سازمان حفاظت از محیط زیست آمادگی دارد که با شهرها ، مراکز مشترک پایش آب و هوا ایجاد کند .
ابتکار ادامه داد : البته در شرایط کنونی ایستگاههای پایش کیفیت هوا در مراکز شهرها مستقر هستند و وضعیت هوا را به طور آنلاین گزارش میدهند.
رییس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه شوراها باید در زمینه ساماندهی صنایع و فعالیتهای اقتصادی در شهرها نیز ورود کنند گفت: طبیعی است که در شهرها به صنایع و فعالیتهای اقتصادی نیاز داریم اما همه طرح ها ، برنامه ها و فعالیت های توسعه ای شهری و عمرانی باید پیوست زیست محیطی داشته باشند و این پیوست باید آثار و عوارض منفی و راهکارهای کاهش این عوارض را مشخص کند.
وی به ضرورت جلب مشارکت مردم به مدیریت شهری اشاره کرد و افزود: خوشبختانه امروز با سیاستهای دولت یازدهم در حمایت از جامعه مدنی، انجمنها و سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی قوی داریم حتی سایر نهادهای اجتماعی در شاخه محیط زیست نیز کار میکنند.
ابتکار گفت: یکی از موفقترین تشکلها در زمینه مقابله با کارتنخوابی و اعتیاد در حوزه فعالیتهای محیط زیستی نیز کار میکنند.
وی ادامه داد : یکی از اثرات این نهادها جلب و جذب مردم برای حل معضلات شهری است.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست همچنین به برنامه شهر سبز به عنوان یکی از برنامههای سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه ارتقا و توسعه مدیریت شهری اشاره کرد و گفت : رقابت شهرهای کشور در قالب شهر سبز به زودی اجرا خواهد شد.
وی افزود: شهر قزوین به عنوان الگوی شکوفایی شهری در دنیا انتخاب شده و در حال اجرای شاخصهای شکوفایی شهری است.