به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ حجت الاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی با بیان اینکه بورس کالا رکن اصلی سلامت بازارهای کشور است، گفت: بورس کالای ایران به عنوان بازاری با قیمتهای واضح و شفاف رکن اصلی برنامه ریزی و تلاش برای تحقق سلامت سایر بازارهای کالایی کشور است، چرا که برنامه ریزی، ارتباط مستمر با تولید کنندگان، نهادها و شرکتهای مهمی، چون بانک ها، بخش خصوصی و سایر ارگانها میتواند این شفافیت را گسترش دهد و الگوی مناسبی برای سایر بخشهای اقتصادی کشور باشد.
وی با تقدیر از تحولات و اصلاحات عمیق انجام گرفته در بورس کالای ایران به ویژه در بخش کالاهای استراتژیک همچون کشاورزی، گفت: از منطق اقتصادی و با هدف ثبات قیمتها برای کالاهای مختلف باید به سراغ بورس کالا بیاییم و دولت نیز اگر بخواهد این منطق را رعایت کند باید اجازه کشف قیمت همه کالاها براساس مکانیزم عرضه و تقاضا را در بورس کالا بدهد.
مصطفی پورمحمدی تاکید کرد: در کشور گردش معاملاتی ما بایستی در فضایی شفاف صورت پذیرد و بورس کالا این فضای شفاف را فراهم کرده است. ضمن اینکه با ایجاد شفافیت هرچه بیشتر مدیریت و ثبات قیمتها و صدور مجوزهای لازم برای واردات کالاهای مورد تقاضا به میزان لازم و کافی در کشور نیز تسهیل میشود.
خروج کالاهای قابل پذیرش در بورس کالا از شمول قیمت گذاری
در دیدار وزیر دادگستری از بورس کالای ایران، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز به نقش بورس کالای ایران در ایجاد شفافیت هر چه بیشتر و ثبات قیمتها همزمان با حذف رانت اشاره کرد و گفت: دولت طبق ماده ۱۸ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، مکلف است کالاهای مشمول پذیرش در بورس کالا را از شمول قیمت گذاری خارج کند و با شفافیت موجود در این بازار سفته بازی روی محصولات مختلف به حداقل ممکن رسیده است.
شاپور محمدی تاکید کرد: محدودیتی در عرضه کالاها در بورس کالا وجود ندارد بطوریکه طبق شرایطی که در دستورالعملها دیده شده عرضه کالاهای مختلف میتواند در این بازار صورت گیرد. به عبارت بهتر، کالاهای مختلف به شرط تداوم عرضه توسط عرضه کننده و همگن بودن و برخورداری آنها از استانداردهای لازم، میتوانند در بورس کالا مورد معامله قرار بگیرند.
همکاری بورس کالا با سازمان تعزیرات حکومتیدر بازدید وزیر دادگستری از بورس کالای ایران، حامد سلطانی نژاد یکی از مصداقهای فروش داخل شبکه را فروش کالاها در بورس کالا عنوان کرد و گفت: در رابطه با بحث فروش داخل شبکه و در برخی زمینهها با سازمان تعزیرات حکومتی همکاری هایی با بورس کالای ایران مطرح است تا با کمک این سازمان فروش داخل شبکه در داخل بورس کالا و با شفافیت بالایی از نظر تعیین قیمتها صورت پذیرد.
مدیر عامل شرکت بورس کالای ایران همچنین به حذف رانت و سفته بازی در بازارهای کالایی از طریق بستر شفاف بورس کالای ایران اشاره کرد و افزود: ارزش کل معاملات بازار مالی و فیزیکی در سال گذشته به بیش از ۸۱ هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم بالاترین میزان در طول دوره فعالیت بورس کالا بوده است. به عبارت دیگر این میزان ارزش معاملاتی ۶. ۵ درصد از کل GDP کشور را به خود اختصاص میدهد.
ابزارهای مالی با مسکن پیوند میخوردمدیرعامل شرکت بورس کالای ایران همچنین از ورود مسکن به بورس کالا خبر داد و گفت: امسال با پیوند ابزارهای بورسی به املاک، سرمایههای خرد را به سمت بازار مسکن هدایت و به خروج مسکن از رکود کمک میکنیم.
حامد سلطانی نژاد گفت: ابزارهای مالی در بورس کالای ایران میتواند سرمایهها را در بخش مسکن به سرمایههای مولد تبدیل کرده و از راکد بودن سرمایهها در بخش مسکن جلوگیری کند و این روش کمک میکند که مسکن از رکود خارج شود.
وی گفت: در این زمینه مذاکراتی با اتحادیه مشاورین املاک و مجموعه سرمایه گذاری مسکن صورت گرفته است تا ابزارهای بورسی را با مسکن پیوند دهیم، بدین ترتیب فردی که در کشور به دنبال پوشش ریسک افزایش قیمت مسکن و یا تهیه مسکن بلندمدت برای فرزندش است غیر از ساز و کارهای موجودی که در بازار مسکن وجود دارد، میتواند از ابزارهای بورسی نیز بهرهمند شود.
در روز ۲۶ تیر ماه تالار محصولات کشاورزی بورس کالای ایران برای اولین بار میزبان عرضه گندم خوراکی در قالب طرح قیمت تضمینی بود و در این روز ۳ هزار و ۳۳۱ تن گندم خوراکی استانهای اردبیل، مرکزی، زنجان، خراسان شمالی در قالب طرح قیمت تضمینی برای اولین بار در این بورس عرضه شد.
سیاست قیمت تضمینی، طرحی جدید و نوپا در بخش کشاورزی است که با همکاری بورس کالا و وزارت جهاد کشاورزی، مورد توجه فعالان بخش کشاورزی و دولت قرار گرفته است و از این طرح به عنوان جایگزین سیاست خرید تضمینی گندم یاد میشود.
همچنین این طرح ملی روی محصولات جو، ذرت، برنج و گندم اجرا میشود و مزایای این طرح به گونهای است که این طرح بهترین شیوه برای دریافت سریع مطالبات، رشد کیفیت محصولات و رشد بهره وری در بخش کشاورزی است.
تخصیص منابع و قیمت گذاری صحیح از طریق بورس کالارئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بورس کالای ایران میتواند به شفافیت در طرف عرضه و تخصیص منابع و همچنین قیمتگذاری صحیح کالاها کمک کند و در چند سال گذشته از موفقیت خوبی نیز برخوردار شده است.
محمدرضا پورابراهیمی به ارزیابی وضعیت بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: در کل وضعیت بورس کالا خوب است و حوزه فعالیت این بورس به نحوی است که باعث شفافسازی معاملات میشود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر بورس غیررسمی و غیرشفاف ارز در کشور وجود دارد، بنابراین با راهاندازی بورس ارز که در راستای سیاست یکسانسازی نرخ ارز نیز است، بخشی از مشکلات در حوزه بازار ارز حل میشود؛ البته اگر وعده یکسانسازی نرخ ارز به سرانجام برسد، بورس ارز قابل راهاندازی است.
زمان ورود سنگ آهن به بورس کالا اعلام شد
نایبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن از آماده سازی بسترهای عرضه سنگ آهن در بورس کالا و عرضه این محصول در نیمه نخست امسال خبر داد.
بهرام شکوری گفت: با پیگیریهای انجام شده میتوانیم در آینده بسیار نزدیک شاهد عرضه این محصول در بورس کالا باشیم، زیرا هم ساختار و مکانیسم بورس کالا آماده بوده و هم انجمن سنگ آهن علاقمند به ورود این محصول به بورس کالاست.
وی با بیان اینکه قیمت جهانی سنگ آهن کاهش پیدا کرده است، افزود: تقریبا همه زمینههای عرضه سنگ آهن در بورس کالا فراهم شده و بعد از بهبود قیمت جهانی این محصول شاهد عرضه آن در تالار داخلی بورس کالا خواهیم بود.
نایبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن به مزایای ورود سنگ آهن به بورس کالا اشاره کرد و گفت: ورود سنگ آهن به بورس کالا موجب کشف قیمت عادلانه این محصول میشود علاوه بر این، چون سنگ آهن با قیمت پایین در بازار خریداری شده و وجه آن با تاخیر پرداخت میشود، با ورود این محصول به بورس کالا مطمئنا قیمت مناسبی برای محصول کشف شده و پرداخت پول سریعتر صورت میگیرد.
کاهش ریسک معاملات با راه اندازی صندوق طلایک کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: با راه اندازی صندوق طلا صندوق در بورس کالا ریسک خرید و فروش طلا در بازار کاهش یافته است.
علی اسلامی بیدگلی به مزایای راهاندازی صندوق طلا در بورس کالا اشاره کرد و گفت: علی رغم اینکه رسالت اصلی بورس کالا توسعه مبادلات فیزیکی کالایی است، اما این بورس در راه اندازی ابزارهای نوین مالی نقش بسیار پیشرو و شایسته تقدیری در سالهای گذشته داشته است.
وی ادامه داد: راه اندازی ابزار مشتقه بر روی کالاها، ایجاد گواهی سپرده مبتنی بر کالا و بعد راه اندازی صندوقهای کالایی و صندوق مبتنی بر طلا نشان دهنده چابکی و نوآوری بورس کالا است که امیدواریم این رویکرد در آینده نیز ادامه پیدا کرده و منجر به متنوع سازی محصولات و خدمات بورسها در کشور شود تا شاهد حضور همه آحاد مردم برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه کشور باشیم.
وی تصریح کرد: ابزار جدیدی که تحت عنوان صندوق طلا در بازار سرمایه راه اندازی شده و از طریق بورس کالا پذیره نویسی شده است، کمک میکند تا بازار سرمایه دارای محصولاتی باشد که نیازهای همه سرمایه گذاران خرد را برآورده کند؛ و افراد بتوانند به طور مستقیم از طریق بازار سرمایه جا به جایی دارایی را انجام دهند.
ضرورت عرضه تمام زنجیره تولید مرغ در بورس کالاعضو هییت رییسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: عرضه مرغ در بورس کالا زمانی به نفغ مصرف کننده و تولید کننده است که مرغ به همراه تمام زنجیره تولید اعم از نهادههای دامی وارد بورس کالا شود.
نظر افضلی با بیان اینکه خروج مرغداریهای مادر از چرخه تولید یکی از عوامل گرانی جوجه یک روزه در مرغداریهای کشور است، گفت:گرانی نرخ جوجه یک روزه به طور مستقیم هزینه مرغداریهای کشور را افزایش میدهد و دراین شرایط نمیتوان انتظار داشت نرخ مرغ برای تولید کننده ارزان تمام شود.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: پادزهر آرامش منطقی بازار مرغ، ایجاد چرخه صادرات پایدار است، زیرا برای جلوگیری از ورشکستگی، مرغداران باید ظرفیت تولید مرغ را برای صادرات مستمر به بازار جهانی توسعه دهند.
از بین رفتن ریسک قاچاق با عرضه گندم در بورس کالا
یک نماینده مجلس با بیان اینکه با عرضه گندم در بورس کالای ایران ریسک قاچاق این محصول را به صفر میرساند گفت: با عرضه گندم در بورس کالا تضمین سلامت بازاریابی و معاملات به کشاورز داده میشود تا با حذف دست دلالان، این محصول با قیمت واقعی کشف و عرضه شود.
غلامرضا جعفرزاده ایمن آبادی با اشاره به عرضه گندم در قالب سیاست قیمت تضمینی در بورس کالای ایران گفت: بورس کالای تنها نقطهای است که میتوان قیمت را بر مبنای مکانیسم عرضه و تقاضا، کشف و معامله کرد.
وی با تاکید بر اینکه نقش بورس کالا کشف قیمت واقعی محصولات است، تصریح کرد: هر محصول استراتژیک کشاورزی که کشف قیمت واقعی نشود و عرضه آن از مبادی قانونی صورت نگیرد، قطعا فساد در آن ایجاد خواهد شد؛ بنابراین به طور یقین عرضه محصولات کشاورزی به خصوص گندم در بورس کالای ایران میتواند به کشف واقعی قیمت منجر شود. بعلاوه این که با این کار دیگر شاهد حضور دلالان در این بخش نخواهیم بود.
نماینده مردم رشت در مجلس افزود: با ورود گندم به بورس کالا هم به کشف قیمت واقعی این محصول کمک کردیم و هم جلوی قاچاق را گرفتهایم، بنابراین عرضه گندم در بورس کالا در کنار پرداخت سریع وجه محصولات به کشاورزان، موجب قطع دست دلالان از چرخه خرید، فروش و توزیع محصولات کشاورزی شده و موجب شفافیت قیمت میشود.