پخش زنده
امروز: -
نویسنده در این رمان تاریخی حوادث مربوط به دو دوره اشغال اردبیل توسط روسها را از زبان دو شخصیت داستانی نوجوان (آلیش) و گرگش (دؤشلی) روایت کرده است.
در مراسمی با حضور جمعی از منتقدان ادبی کشوری و استانی، از کتاب رمان کوتاه «برادرخوانده» در حوزه هنری اردبیل رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، « برادر خوانده » عنوان رمان کوتاهی از محمود مهدوی نویسنده اردبیلی است که توانست در هشتمین دوره جایزه ادبی امیر حسین فردی ، مقام اول رمان نوجوان را به دست آورد.
کتاب رمان «برادر خوانده» که اخیرا توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده ، برای مخاطبان گروه سنی نوجوان و جوان به نگارش درآمده است.
نویسنده در این رمان تاریخی حوادث مربوط به دو دوره تاریخی اشغال اردبیل توسط روسها را از زبان دو شخصیت داستانی نوجوان (آلیش) و گرگش (دؤشلی) روایت کرده است.
نویسنده تلاش کرده است با بهره گیری از سبک رمان نویسی تاریخی ، واقعه تلخ تاراج اردبیل و گنجینه بقعه شیخصفی الدین توسط روس ها را در آن مقطع تاریخی روایت کند.
رمانی برای تاریخ و هویت اردبیل
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رییس حوزه هنری استان اردبیل در آیین رونمایی رمان «برادر خوانده» گفت: نویسندگان اردبیل با خلق آثار فاخر خود گامهای اساسی در ارتقای فرهنگ و هنر استان برداشته اند.
امیر رجبی با بیان اینکه رمان «برادر خوانده» مختص رویدادهای تاریخی اردبیل است، اظهار داشت: این داستان بر مبنای علاقه درونی نویسنده به شهر و دیار خود، نوشته شده است.
رجبی اذعان داشت: همانگونه که کارآفرینان و سرمایهگذاران در توسعه اقتصادی شهر نقش ایفا میکنند نویسندگان و هنرمندان نیز با خلق آثار هنری مرتبط زادگاه خود، در معرفی و توسعه فرهنگی منطقه سهیم هستند.
وی تصریح کرد: رمان «برادر خوانده» یک رمان تاریخی است که به حوزه تاریخی اردبیل توجه کرده و هویت یک قوم و ملت را به تصویر کشیده است و روایتگر مقاومت و مبارزۀ مردم اردبیل در مقابل اشغال بیگانگان است.
این مسوول افزود: در این رمان نویسنده سعی کرده با تلفیقی از تاریخ اردبیل و تخیل خود، هویت فرهنگی وتاریخی اردبیل را به نسل امروزی انتقال دهد و بخشی از تاراج و جنایات اشغالگران را به تصویر کشد.
چراغ داستان اردبیل روشن مانده است
رییس حوزه هنری استان اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود با یادآوری اینکه در تاریخ ادبیات، اردبیل حرف های زیادی برای گفتن داشته است افزود: دربررسی نویسندگان نام آشنای کشور به شخصیت های بزرگ همچون مرحوم امیرحسین فردی، داود غفارزادگان و محمدرضا بایرامی می رسیم که در جریان داستان و رمان کشورتاثیرگذار هستند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، درتشریح فعالیت های حوزه هنری دربُعد آفرینش های ادبی گفت: برگزاری مداوم و هفتگی کارگاه داستان با مدیریت رضا کاظمی، کارگاه رمان با مشارکت کارگاه قصه و رمان حوزه هنری کشور، کارگاه ادبیات کودک ونوجوان ازجمله فعالیت های حوزه هنری استان اردبیل درحوزه ادبیات داستانی است که با این کار توانسته چراغ داستان را دراردبیل روشن نگه دارد.
خرید کتابهای نویسندگان اردبیلی خدمت به هنر شهر است
مدیر کارگاه قصه و رمان مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری کشور هم در آیین رونمایی از رمان «برادر خوانده» بر ضرورت اطلاع رسانی مناسب درباره آثار ادبی منتشر شده توسط نویسندگان اردبیلی تاکید کرد .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، ساسان ناطق که خود از نویسندگان نام آشنای اردبیلی است افزود: خریدن هر کتابی از نویسندگان استان به منزله حمایت از شکوفایی ادبیات و هنر در این شهر است و به ویژه کتابهایی که با رویکرد بومی نویسی نوشته می شوند باید مورد حمایت مضاعف اهالی استان قرار بگیرند.
دبیرکارگروه آفرینش های ادبی اداره کل امور استانها و مجلس حوزه هنری در ادامه اظهار کرد: نویسنده ای که برای رده سنی نوجوان می نویسد باید به هیجان و کنجکاوی مخاطب نوجوان پاسخ درستی بدهد و با استفاده هوشمندانه از عنصرگفتگو که می تواند پیش برنده و هدفمند باشد، نوجوان را دررسیدن به آنچه باید کشف ، درک و کمک کند.
ساسان ناطق افزود: انتخاب سوژه مناسب در کنار تصویر پردازی مناسب از ضروریات لازم برای رمان نوجوان است چراکه تصویر سازی موجب همزاد پنداری و ارتباط مناسب نوجوان با متن می شود که به نظر می رسد نویسنده رمان «برادر خوانده» در این باره تا حدود زیادی موفق بوده است.
خانه ادبیات باید در اردبیل ایجاد شود
علیرضا عزتی پاک از رمان نویسان نام آشنای کشور و منتقد ادبی هم در این مراسم با بیان اینکه پیشینه اردبیل در داستان نویسی با ظهور شخصیت های تاثیر گذار درجریان داستان بسیار درخشان است گفت: نیاز به ایجاد خانه ادبیات دراین استان از واجبات است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی با یادآوری نقدهای حرفه ای انجام شده در مراسم رونمایی کتاب «برادر خوانده» گفت: کتابی که بتواند منتقدان را به بیان چنین نظرات متنوع و حرفه ای وادارد بدون شک خیلی خوب نوشته شده است.
وی با بیان اینکه رمان تاریخی «برادر خوانده» توانسته است به خوبی بخشی از ریشه ها و دلایل تاریخی انقلاب اسلامی مردم ایران بر علیه بیگانگان را بازگو کند افزود: به نظر من جذابیت های خواندن این رمان تنها محدود به مخاطبان نوجوان نیست و برای مخاطبانی با سنین بالاتر و به ویژه برای مردمان استان اردبیل جذاب خواهد بود.
توجه به عناصر تاریخی و هویتی اردبیل
در مراسم رونمایی از رمان کوتاه تاریخی «برادر خوانده» تنی چند از دیگر منتقدان ادبی استان نیز به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، کاظم نظری بقا از منتقدان و کارشناس کارگاه شعر آیینی حوزه هنری استان اردبیل نگارش این اثر را گام ارزنده ای در جهت توجه داستان نویسان استان به ترسیم عناصر تاریخی و هویتی اردبیل توصیف کرد و بیان کرد: خواندن این رمان مخاطب اردبیلی را به تامل و تفکر درباره هویت و گذشته اردبیل وامی دارد.
حسین قربانزاده، رمان نویس مشگین شهری توصیف گرایی و قدرت تصویرسازی نویسنده را از نکات قوت رمان «برادر خوانده» عنوان کرد و گفت: شخصیت های داستان های مهدوی چندان حراف نیستند و نویسنده توانسته است سکوت بغض آلود مردم اردبیل از رویدادهای زمان اشغال شهر را به خوبی تصویرسازی کند.
«توران قربانی صادق»، بانوی نویسنده اردبیلی هم گفت: با خواندن این رمان تمامی خاطراتی که پدربزرگ ها و مادربزرگ ها از دوران اشغال اردبیل در جنگ جهانی دوم و قحطی تلخ پیش آمده روایت کرده بودند ، برایم زنده شد.
تداعی گری بعض مردم اردبیل از تاراج شیخ صفی
حسین فیضی منتقد ادبی هم با ارسال متنی به این مراسم که از زبان خانم «قربانی صادق» قرائت شد، اشرافیت نویسنده کتاب به تکنیک روایت و اسطوره سازی را ستود و نوشت: گرگ خاکستری رمان «برادر خوانده» (دؤشلی) نمادی از کینه های تاریخی مردم اردبیل از تاراج کتابخانه و چینی خانه شیخ صفی در دوران اشغال است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، رضا کاظمی ، مسوول کارگاه داستان نویسی حوزه هنری استان اردبیل هم تسلط نویسنده رمان بر نثر شاعرانه ، تکنیک «تداعی گری» و طنز پنهان موجود در لابلای متن را جالب توجه دانست و افزود: نویسنده رمان با استفاده از سبک رئالیسم جادویی به خوبی توانسته است برخی اغراق های داستانی با رویدادهای واقعی تاریخ این دیار تلفیق کند و به مخاطب بقبولاند.
یعسوب محسنی رمان نویس هم رمان «برادر خوانده» را اثری ماندگار توصیف کرد و در عین حال گفت: نویسنده می توانست بسیار بیشتر از وضعیت حاضر به توصیف صحنه های مختلف داستان و پرداخت سوژه ادامه بدهد که شاید به خاطر ملاحظه مخاطب نوجوان از این موضوع صرفنظر کرده است.
صحبت های نویسنده رمان
محمود مهدوی نویسنده رمان «برادر خوانده» هم در این مراسم با تشکر از نقدهای انجام شده درباره اثرش گفت: در این کتاب سعی کرده ام با استفاده از اماکن تاریخی و واقعی در اردبیل ، به مخاطب نوجوان کمک کنم فضای دوره تاریخی داستان را بهتر درک کند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، وی با بیان اینکه فضای داستان سعی کرده است معضلات و مصیبت های ناشی از اشغال اردبیل توسط روسها و مشکلات تاریخی آن دوران را به مخاطب نوجوان بشناساند اظهار کرد: ای داستان روایتگر دورانی از تاریخ اردبیل است که مردم ما به دلیل فضای حاکم بر نظام بین الملل آن زمان و مصیبت های ناشی از جنگ و اشغال ، دچار تحقیر تاریخی شده بودند و داستان به مخاطب نوجوان این فرصت را می دهد تا قدرت ، منزلت و عزت کشورمان در زمان حاضر را با آن دوران مقایسه کند.
مهدوی درباره سبک روایت داستان نیز گفت: در این اثر تلاش کرده ام به جای دیالوگ محوری ، روایت را بیشتر با توصیف و تصویرسازی پیش ببرم.
در پایان مراسم پس از رونمایی کتاب، از منتقدان اثر با اهدای هدایایی تجلیل به عمل آمد.
-----------------------------------
گزارش: یاشار پورمجید