افشاگری مقام های اطلاعاتی امریکا علیه امارات، چرا؟
افشاگری مقام های اطلاعاتی امریکا مبنی بر دست داشتن امارات در هک کردن خبرگزاری رسمی قطر پس از شکست میانجیگری وزیر امور خارجه امریکا میان دوحه و ائتلاف سعودی، معنادار است.
روزنامه آمریکایی واشنگتن پست روز دوشنبه به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکایی نوشت امارات عربی متحده حمله سایبری علیه پایگاه های اینترنتی دولتی قطر را هماهنگ کرده بود. به گفته مقامات اطلاعاتی آمریکایی، امارات عربی متحده حمله سایبری به سایت های خبری دولتی قطر و همچنین رسانه های اجتماعی این کشور را هماهنگ کرده بود تا نقل قول هایی را از سوی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر مطرح کند. این اقدام اواخر ماه مه سبب ایجاد تنش بین قطر و همسایگانش شد، تنشی که همچنان ادامه دارد.
در چارچوب این افشاگری می توان به چند نکته اشاره کرد نخست اینکه حمله به قطر ازسوی ائتلاف سعودی از قبل برنامه ریزی شده و هدف از آن وادار کردن دوحه به گردن نهادن به خواسته هایی بوده که پس از مدتی از آغاز تنش تحت عنوان شروط 13 گانه برای عادی سازی روابط تحویل دوحه شد.
کاهش روابط با ایران، بستن شبکه الجزیره، قطع روابط با حماس و اخوان المسلمین و در ادامه بستن پایگاه نظامی ترکیه از جمله این شروط بود. این ارزیابی از این جهت تقویت می شود که با وجود اینکه دوحه گزارش ها در مورد سخنان امیر قطر را تکذیب و تاکید کرد که سایت خبرگزاری رسمی این کشور هک شده است عربستان، امارات، بحرین و مصر فورا روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع و تمام خطوط هوایی و زمینی به این کشور را مسدود کردند.
دوم اینکه این حمله سایبری روز بیست و چهارم ماه مه و در پایان سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا به عربستان رخ داد که معلوم می شود ائتلاف سعودی با امریکایی ها در این مورد هماهنگ بوده است. برای دولت تجارت پیشه ترامپ این تنش فرصتی بود تا علاوه بر دستاوردهای سیاسی، قطر را هم همانند سعودی ها بدوشد.
سوم اینکه ائتلاف سعودی تصور می کرد قطر به شروط آنها گردن می نهد و در غیر این صورت سناریوهای بعدی مانند کودتا یا اشغال نظامی به مرحله اجرا در می آمد اما با تدابیر دوحه و تقویت پایگاه نظامی ترکیه در دوحه عملا اجرای این سناریوها با مشکل روبرو شد.
چهارم اینکه به نظر می رسد مقام های اطلاعاتی امریکا با این افشاگری درصددند از پیچیده شدن ابعاد تنش جلوگیری و ائتلاف سعودی را به عقب نشینی در مقابل دوحه وادار نمایند به ویژه اینکه این افشاگری پس از شکست میانجیگری رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا رخ داده و پیامدهای تنش ممکن است به فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس منجر شود.
و در اخر اینکه ممکن است قطر با هزینه مالی روزنامه های امریکایی را به انتشار چنین خبری متقاعد کرده باشد اینکه در این گزارش نامی از مقام های امریکایی برده نشده است می تواند این گمانه را تقویت نماید.
-------------------------------
رضا محمدمراد