گزارش مکتوب/
آیا کیسه های پلاستیکی حذف می شود؟
کیسه هایی که وجودشان نفس زمین را تنگ کرده است و با عمر هزار ساله شان طبیعت نیز هضم شان نمی کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، متاسفانه کشور ما جزو ده کشور اول دنیا در تولید کیسه های پلاستیکی عنوان شده و این روند ، روند بسیار غیر قابل تحملی است زیرا عمر هر کیسه پلاستیکی پلیمری حدود هزار سال تخمین زده شده تا بازیافت و به چرخه اصلی طبیعت بازگردد.
در دنیا در یک دقیقه دو میلیون کیسه پلاستیکی مصرف می شود که اگر بخواهیم در طول یک ساعت آن را جمع بندی کنیم، در هر ساعت 120 میلیون کیسه پلاستیکی مصرف و به چرخه طبیعت باز می شود چرا که مدت زمان مصرف هرکیسه پلاستیک بین 10 تا 20 دقیقه میانگین زده شده است .
در واقع مصرف کیسه های پلاستیکی علاوه برزندگی انسان ها، زندگی حیات وحش ، پرندگان ، حیوانات اهلی و دیگر موجودات کره زمین از قبیل درختان و گیاهان را نیز تحت تاثیر قرار داده و زندگی کل موجودات زمین را دچار دگرگونی و مشکلات می کند.
سرانه مصرف پلاستیک در ایران نسبت به کشورهای دیگر بسیار بالا بوده و این در صورتی است که در کشورهای خارجی ، اروپایی و حتی آفریقایی به دلیل آسیب های جبران ناپذیر پلاستیک این کشورهای به طور جدی این بلای جان طبیعت را از گردونه مصرف شان خارج و حتی در مواردی جریمه های سنگینی برای آن پیش بینی کرده اند.
در همین خصوص شکوفه بسیم کارشناس محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به مشکلات زیست محیطی پلاستیک و مواد پلاستیکی به خبرنگار ما گفت: کیسه های پلاستیکی بدلیل سبک بودن براحتی در فضا رها می شوند تا جایی که دانشمندان براین باورند که این کیسه ها با جریان باد به قطب شمال و جنوب انتقال پیدا کرده و دراین سرزمین ها نیز مشاهده شده است.
وی ادامه داد: آن چیزی که در اینجا اهمیت دارد تاثیرات آن روی اکوسیستم های آبی و خشکی است و به همین دلیل در بسیاری از پارک ها، مزارع و سرشاخه های درختان کیسه های پلاستیکی وجود دارند و در محیط مشاهده می شوند و ضمن اینکه آلودگی بصری نیز ایجاد می کنند و این موضوع به چرخه حیات انسان ها آسیب وارد کرده ، چون در حال حاضر چیزی به عنوان دورریختن نداریم و هرچیزی ما دور می ریزیم در حقیقت به چرخه زندگی خودمان وارد می شود.
***
ورود سالانه 5 میلیون کیلوگرم کیسه پلاستیک به اقیانوس ها
این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: کیسه های پلاستیکی در اکوسیستم های دریایی نیز تاثیرگذار است تا جایی که سالانه 5 میلیون کیلوگرم کیسه پلاستیک به اقیانوس ها و آب های جاری وارد می شود که طبق مطالعات صورت گرفته در هر کیلومتر مربع 46 هزار قطعه کیسه پلاستیک موجود است که این موضوع نیز باعث مرگ و میر یک میلیون پرنده دریایی و صد هزار پستاندار می شود.
بسیم افزود: کیسه پلیمری در محیط زیست چرخه عمرشان بسیار طولانی است و بین 20 تا هزار سال در طبیعت باقی می مانند و نهایت تجزیه نمی شوند و خُرد می شوند بصورت گرد و غبار در محیط پراکنده می گردند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نیز نمی توانیم بگوییم که کیسه های تجزیه پذیر بهتر هستند یا کیسه های پلیمری، در واقع برای طرح جایگزینی کیسه های پلاستیکی باید کار بیشتری صورت بگیرد و آن چیزی که سازمان محیط زیست در این راستا در حال حرکت است اجتناب از مصرف ، کاهش مصرف و بازیافت این هاست.
کارشناس محیط زیست اظهار کرد: در واقع در راستای حذف و کاهش تدریجی کیسه های پلاستیکی در سال های اخیر سازمان حفاظت محیط زیست نگاه ویژه ای به فروشگاه های زنجیره ای داشته و به دنبال یک برنامه ملی کاهش مصرف در کشور است و ضوابط و قوانین نیز برای آنان تهیه و تدوین کرده است.
بسیم با اشاره به زندگی شهرنشینی و توسعه صنعتی برافزایش مشکلات زیست محیطی گفت: در واقع شهرنشینی و توسعه صنعتی باعث شده تا آسایش برای زندگی مردم فراهم شود اما ما باید مطابق اصل پنجم قانون اساسی نسبت به حفاظت از محیط زیست اقدام کنیم و در راستای توسعه پایدار حرکت کنیم چرا که زندگی شهرنشینی و توسعه صنعتی باعث شده مشکلات زیست محیطی زیادی را بوجود آوریم و به فکر نسل های آینده نباشیم .
وی ادامه داد: ما باید به فکر نسل های آینده باشیم و در مقابل آنان پاسخ گو ، باید تغییر الگوی مصرف مان را با جدیت دنبال کنیم و به فرهنگ گذشته و کیسه های پارچه ای و وسایلی که سازگار با محیط زیست هستند پیش رویم.
***کیسه های پلاستیکی تجزیه پذیر 6 تا 18 ماه در طبیعت باقی می مانند .
بنا بر این گزارش در حال حاضر با توجه به اینکه نمی توان به یکباره پلاستیک را از چرخه زندگی مردم حذف کرد هستند کارخانه هایی که ظروف و کیسه های تجزیه پذیر را تولید و به بازار روانه می کنند البته این موضوع بدین معنا نیست که کیسه تجزیه پذیر بهترین راهکار برای تخریب محیط زیست باشند وتنها ویژگی این پلاستیک ها و ظروف تجزیه پذیر خاصیت گیاهی بودن و ماندگاری آن بین 6 تا 18 ماه در طبیعت است که به گفته کارشناسان این ظروف نیز تخریب به دنبال دارد.
در همین خصوص احمد میزبان تولیدکننده کیسه و ظروف پلاستیکی تجزیه پذیر به خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت : یکی از اهداف اصلی من برای تولید کیسه های تجزیه پذیر دغدغه محیط زیستی بود چون خود نیز یک شهروند بوده و محیط زیست نیازمند زندگی تک تک افراد است ، به همین خاطر در زمانی که ظروف و کیسه های تجزیه پذیر را تولید می کنیم حجم معمول آن نسبت به کیسه های پلیمری کمتر است البته ناگفته نماند به دلیل گرانی مواد اولیه مواد تجزیه پذیربسیاری از تولیدکنندگان مواد پلاستیکی به دنبال تولید مواد پلاستیکی تجزیه پذیر نمی روند .
*** ارایه لایحه حذف پلاستیک به مجلس
سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست برای جلوگیری از آلودگی های زیستی پلاستیک به محیط زیست گفت: سازمان محیط زیست طرح حذف پلاستیک و مواد پلاستیکی را تهیه ، تدوین و به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرده تا هر چه زودتر در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب برسد.
اگر هر ایرانی تنها در طول هفته یک کیسه پلاستیک کمتر مصرف کند در سال 816 میلیون کیسه پلاستیکی کمتر تولید شده و محیط زیست را تخریب می کند.
گزارشی از مریم جعفری.