به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی العالم، سید حسن نصرالله در سخنرانی خود به مناسبت آزادسازی موصل عراق گفت: امشب می خواهم درباره موضوعات متعددی سخن بگویم و منتظر مناسبتی برای پرداختن به برخی از موضوعات داخلی در لبنان بودم چرا که در روز جهانی قدس از وضع منطقه و قدس و درگیری با دشمن اسرائیلی سخن گفتم و فرصتی برای پرداختن به مسائل داخلی حاصل نشد ولی امروز دربرابر یک حادثه عظیم و بزرگ در موصل قرار داریم و این مسئله ایجاب می کرد تا اشاراتی به مسائل داخلی داشته باشم.
موضوعات امشب درباره پیروزی در موصل و مسائل داخلی لبنان و اوضاع کشور پس از تصویب قانون انتخابات و همچنین وضع آوارگان و موضوع بلندی های منطقه عرسال بوده که در این روزها حرف و حدیث های زیادی درباره آن مطرح شده است. زمان بیشتری برای پرداختن به موضوعات دیگر نداریم.
توجه من به مسئله پیروزی در موصل تنها از بابت تبریک نیست و این حادثه بخشی از حوادث مختلف است و می خواهیم این حادثه را درک کنیم و از آن درس و عبرت بگیریم. آنچه که در عراق و موصل رخ داده است تنها به سرنوشت ملت عراق مرتبط نیست بلکه با قدرت به سرنوشت ملت ها و کشورهای منطقه و امت اسلامی مرتبط است.
وی افزود: شکی در این نیست پیروزی که دیروز حیدر العبادی نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور در شهر موصل به همراه فرماندهان نظامی و امنیتی اعلام کرد، پیروزی بسیار بزرگ و عظیم بوده است. شکی در این نیست که این پیروزی در واقع یک پیروزی به حق است. شاید برخی ها بخواهند از اهمیت و عظمت این پیروزی بکاهند ولی باید گفت این پیروزی یک پیروزی عظیم بوده است که پس از مجموعه پیروزی های مختلف حاصل شده و به این پیروزی در شهر موصل رسیده و اهمیت و ویژگی این شهر نیز روشن است.
پیروزی در موصل در چارچوب ادامه پیروزی های مردم عراق علیه داعش و تروریسم در دیاله، صلاح الدین، انبار و دیگر استان های عراق قرار دارد. این پیروزی ما را به روزهای نخست درگیری های شدید میان نیروهای عراقی و داعش بازمی گرداند. در آن زمان عناصر داعش به سرعت شماری از استان های عراق را درنوریدند تا این که به نزدیکی بغداد پایتخت این کشور رسیدند.
شکی در این نیست که مشکلات زیادی برای مردم عراق ایجاد شد. عراقی ها با فتنه ای روبرو شدند که مصائب زیادی برای شهروندان این کشور ایجاد کرد. اقدامات داعش باعث حیرت و آشفتگی شد و محافل زیادی ناامید و آشفته شدند. حجم حوادثی که رخ داد بسیار بزرگ بوده و بزرگ تر از آن بود که به آسانی مهار شود.
وی بیان داشت: به سرعت فتوای مرجعیت دینی در نجف اشرف که همان فتوای آیت الله العظیمی سید علی سیستانی بر ضرورت دفاع و جهاد کفایی بود، صادر شد. در این فتوا از هر فردی که می تواند سلاح به دست بگیرد و مبارزه کند خواسته شد تا با قدرت با داعش مقابله کند.
در این فتوا همه مسئول دانسته شده اند و کسی که در این نبرد، دفاع و رویایی کشته شود شهید فی سبیل الله است. از اینجاست که سخن ما آغاز می شود. فتوای مرجعیت و ندای تاریخی وی در آن زمان از همه عراقی نقطه و آغاز سرنوشت سازی برای این پایان زیبا و پیروزی های بزرگ بوده است.
شاید برخی ها بگویند که چرا ما تلاش می کنیم به فتوا و موضع مرجعیت دینی اهمیت و توجه زیادی نشان بدهیم ولی باید به این مسئله اشاره کنم که این فتوا و موضع گیری تاریخی باعث خارج شدن مردم عراق از حیرت و آشفتگی شد.
در این دوره حیرت نمی دانستند چه کنند، مبارزه کنند یا مبارزه نکنند، تصمیم درست و شرعی چیست. این تصمیم درباره نبرد و خونریزی و کشتن و کشته شدن بود. شکی در این نیست که این فتوا به این آشفتگی و حیرت پایان داد و در این فتوا به مردم گفته شد که باید بجنگند و دفاع کنند.
مسئله دوم در این است که در این فتوا چند جمله کوتاه وجود دارد که اثرگذاری تاریخی داشته است. در این فتوا دشمن به صورت اصلی مشخص شده و داعش عنوان شده است. اسم ابتدایی این گروه، دولت اسلامی در عراق و شام بوده است. برای برخی ها این امر مشتبه شد که این گروه یک گروه اسلامی و انقلابی است.
سید حسن نصرالله گفت: برخی از طرف ها از این گروه استقبال کردند و آن را بخشی از بهار عربی و انقلاب های عربی دانستند و این گروه را مورد حمایت قرار دادند ولی فتوای مرجعیت دینی اعلام کرد این گروه دشمنی است که باید با آن جنگید و جهاد در رویارویی با این گروه جهاد در راه خداست و هر فردی که در این نبرد کشته شود شهید در راه خداوند است.
بنابراین در این فتوا هویت دشمن و تهدیداتی که باید مقابله شود، مشخص شد. سوم این که همه مسئول دانسته شدند. این فتوا از یک مرجعیت دینی و درباره یک ندای تاریخی بوده که تنها برای شیعیان نبوده بلکه برای همه مردم عراق از همه گروه ها و طوایف دینی، فرقه ای، مذهبی و قومی بوده است.
هر چند این فتوا دارای بعد دینی و شرعی است ولی به صورت عمیق بیانگر حقیقت موضع انسانی،اخلاقی و ملی هریک از شهروندان عراقی بوده است. بنابراین همه بر اساس این فتوا مسئول بوده اند و این فتوا همه را مخاطب قرار داد. چهارم این که این فتوا سقف مقابله با این تهدید را بالا برد و شکل رویارویی را با این تهدید مشخص کرد.
مقابله با این تهدید به دور از هر گونه آشفتگی، چانه زنی و مذاکرات و راه حل های مختلف بوده است. این فتوای مبارک و عظیم باعث خیزش سریع ملت عراق شد و این ملت را از وضع آشفتگی و ناامیدی خارج کرد و این فتوا با پاسخ مثبت و گسترده مردم و دولت عراق روبرو شد. این فتوا دلگرمی و روحیه قوی به افسران و نیروهای امنیتی عراق داد.
دبیر کل حزب الله لبنان ادامه داد: این فتوا باعث شد صدها هزار نفر از جوانان عراقی از جوانان و پیران به جبهه های نبرد بروند و داوطلب شوند و زمینه برای تاسیس بسیج مردمی عراق فراهم شد. این نیرو از ابتدا و تا کنون در کنار نیروهای مسلح عراق بیانگر قدرت واقعی این کشور است.
امروز نیروی بسیج مردمی عراق بخشی از نیروهای مسلح این کشور است. زمانی که امروز از پیروزی در موصل سخن می گوییم و قبل از این پیروزی از پیروزی های سابق سخن گفته بودیم باید به فتوای مرجعیت و ندای تاریخی آن اشاره کنیم. همان طور که همه مقامات عراقی در بیانیه ها و سخنرانی خود به این مسئله اشاره کرده اند و باید هر فرد منصفی که در جهان اوضاع عراق را بررسی و تحلیل و درک می کند به این مسئله اشاره کند.
پس از صدور این فتوا، تعامل زیادی با آن صورت گرفت. نخست این که دولت عراق در آن زمان به ریاست نوری المالکی با این فتوا همراه شد و همراهی با این فتوا در دولت بعدی عراق به ریاست حیدر العبادی با قدرت ادامه یافت.
همه مقامات سیاسی، دینی، احزاب و جریان ها و گروه های مختلف با این فتوا همراهی کردند و این فتوا از حمایت همه مراجع دینی در عراق، ایران و نقاط دیگر جهان روبرو شد و این فتوی در عراق از حمایت گسترده علمای دینی سنی و شیعه این کشور برخوردار شد و این مسئله از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی بیان داشت: همراهی مردم با این فتوا بسیار بزرگ و مبارک بوده است. باید همه منصف باشیم و به موضع قاطع جمهوری اسلامی ایران و در راس آن امام خامنه ای دام ظله الشریف؛ رهبری به همراه مراجع دینی در حمایت از دولت و ملت عراق اشاره کنیم.
همچنین فرماندهان بزرگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به سرعت در بغداد حضور یافتند و آمادگی کامل خود را برای ارائه هر گونه کمک جمهوری اسلامی ایران به عراق اعلام کردند. این وضع رخ داد ولی مسئله مهم همراهی و حضور مردم از خانواده های شریف، عشایر همه مناطق و گروه ها بوده است، طرف هایی که جگرگوشه های خود را از زنان، فرزندان، برادران و دوستان فدا کردند و این همراهی همان قدرت واقعی است.
زمانی که این فتوا و ندا و موضع مرجعیت دینی از حمایت مردمی برخوردار شد، مردم جان خود را بر کف دست خود قرار دادند و راهی جبهه های نبرد شدند و این همان قدرت واقعی و اساسی بوده که باعث تحول شده و این همراهی خود را در ابعاد انسانی، معنوی، اخلاقی، ملی و تاریخی نشان داد و این پیروزی ها را رقم زد. همه این تحولات در سایه اوضاع منطقه ای و بین المللی رخ داد.
وی در ادامه گفت: حداقل می توانیم بگوییم که در عرصه منطقه ای و بین المللی دولت و ملت عراق را رها کردند و حدوسط و حداکثر این است که برخی از قدرت های بزرگ و منطقه ای توطئه کردند و داعش را تشکیل دادند و از این گروه حمایت کردند و تسهیلات خود را در اختیار داعش قرار دادند تا عناصر این گروه بتوانند وارد عراق و سوریه شوند.
همچنین این طرف ها در برابر نبرد عراقی ها در طول سالهای گذشته ایستادند. من در اینجا نمی خواهم به مسئله جدیدی اشاره کنم بلکه برای مردم عراق اوضاع را توصیف می کنم تا اتحاد و یکپارچگی بیشتری داشته باشند و همچنین از ملت های منطقه می خواهم از این حوادث عبرت بگیرند و این تجربه را به دیگر تجارب خود در لبنان، سوریه، فلسطین، یمن و اماکن دیگر درگیر اضافه می کنیم.
مسئله نخستی که می خواهم درباره مواضع مردم عراق اشاره کنم این است که عراقی ها تصمیم قطعی خود را در رویارویی و رقم زدن سرنوشت و آینده با دستان خود اتخاذ کردند. مردم عراق منتظر اتحادیه عرب، نشست وزرای خارجه عرب، پادشاهان و روسای کشورهای عربی و سازمان همکاری اسلامی و جامعه بین المللی،اروپا و آمریکا نماندند و تنها به خداوند توکل و به اراده و زنان، مردان، جهاد و فداکاری خود تکیه کردند.
این موضوع عبرت اساسی از تحولات عراق از سه سال گذشته تا کنون است. دوم این که عراقی ها درباره گزینه ملی خود متحد شدند. رئیس جمهوری، نخست وزیری، ریاست پارلمان، وزرا، نمایندگان پارلمان، احزاب و گروه های سیاسی با وجود تفاوت های دینی و قومی به اتحاد رسیدند. همان طور که در مناسبت سابق گفته ایم باید به مواضع برادران از علما و مقامات ارشد سنی عراق اشاره کنم که مواضع مهم و فوق العاده ای داشتند.
دبیر کل حزب الله لبنان بر ضرورت ریشه کن کردن کامل گروهک تکفیری صهیونیستی داعش در عراق و سوریه تاکید کرد.
سید حسن نصرالله در ادامه سخنرانی خود به مناسبت آزاد سازی موصل عراق گفت: متاسفانه برخی ها از ابتدای حمله داعش به عراق تلاش کردند تا این مسئله را القاء کنند که درگیری در عراق میان شیعیان و سنی هاست و این طرف ها همان دولت ها،کشورها، شبکه های تلویزیونی و نخبگانی بودند که این مسئله را القاء کردند، همان طور که چنین تلاش هایی در لبنان و سوریه داشت و جنگ را در یمن ایجاد کردند همان طور که خطیب آنان در مسجدالحرام گفت این جنگ یک جنگ شیعی و سنی است.
آنچه که باعث از بین رفتن و کور کردن چشم این فتنه شد، همان موضع صادقانه و شجاع علمای اهل سنت و مقامات سنی عراق بوده است که بعد حقیقی این نبرد را نشان دادند و گفتند که هیچ درگیری شیعی و سنی وجود ندارد و همه عراقی ها در این نبرد در برابر قاتلان،جنایتکاران و تکفیری هایی حضور دارند که همه را تهدید کردند و خون شهروندان را بر زمین ریختند. مسئله سوم این که همه عراقی ها وارد میدان شدند. نیروهای مسلح عراق متعلق به همه مردم این کشور است.
وی افزود: طبیعی است که اکثریت نیروها در بسیج مردمی از شیعیان عراق باشند چرا که وضع جمعیتی این کشور بدین گونه بوده ولی بسیج مردمی یک بسیج ملی است و طوایف مختلف در آن حضور دارند. حضور میدانی گسترده ای در این نبرد وجود داشته است. عشایر عراقی در کنار نیروهای مسلح عراق جنگیدند. این حضور تنها به صورت موضع گیری سیاسی و سخنرانی نبوده است بلکه این طرف ها با قدرت در میدان حضور داشته اند و این حضور به صورت گروهی در میدان بوده است.
مسئله چهارم این که عراقی ها در میدان نبرد ثابت قدم بودند و شجاعانه عمل کردند. این وضع در مراحل ابتدای نبرد بسیار مهم است چرا که در آن نیروهای عراقی در تامین نیازهای لجستیک خود مشکلاتی داشتند و حمله داعش یک غافلگیری بزرگ بود. با وجود مشکلات بزرگ و شرایط بد آب و هوایی و اوضاع جغرافیایی عراق و آمادگی دشمن و آماده نبودن دوستان، شاهد فداکاری های بزرگ مردم این کشور بوده ایم. در میادین نبرد فداکاری های گسترده ای صورت گرفته است. همیشه ده ها هزار نفر در میدان نبرد حضور داشتند و میادین نبرد را ترک نکردند و هزاران نفر شهید و زخمی شدند.
خانواده های شهدا و زخمی ها صبوری کردند. تحمل ملت عراق در پذیرش پیامدهای این رویارویی وسیع و گسترده در عرصه های روحی، روانی، مادی، اقتصادی و امنیتی از اهمیت زیادی برخوردار است. این نبرد تنها در میادین نبرد نبوده بلکه در هر شهر و روستای عراق بوده که هدف حملات انتحاری و خودروهای بمب گذاری قرار گرفته است. حمایت ملت عراق از نیروهای مسلح این کشور و جهاد و مبارزه و صبر سه ساله و حضور در درگیری های خونین، عنصر مهمی بوده است.
وی بیان داشت: مردم عراق به طرف های خارجی گوش نکرده اند که مسئله مهمی است و باید همه ملت های منطقه که با تهدیدات و خطرات روبرو هستند به این مسئله توجه داشته باشند. موضع طرف های خارجی در ابتدا و تا کنون برای درهم شکستن عزم و اراده عراقی ها بود و به آنان می گفتند که قادر به رویارویی با داعش نیستند.
این طرف های خارجی به دنبال فتنه گری و درگیری و اختلاف افکنی میان عراقی ها بودند در حالی بود که مردم این کشور بیش از هر زمان دیگری به اتحاد و یکپارچگی برای مقابله با دشمن تروریستی داعش نیاز داشتند. این طرف های خارجی از مردم عراق می خواست تسلیم شوند ولی مردم این کشور به این طرف های خارجی شامل دولت ها و شبکه های تلویزیونی توجه نکردند.
برخی از شبکه های تلویزیونی همچنان به صورت غیر مستقیم از داعش حمایت می کنند. مردم عراق بر روی کمک طرف های خارجی حساب باز نکردند. مردم عراق منتظر هیچ طرفی نماندند و کار خود را آغاز کردند و به این راه ادامه دادند. در ابتدا آمریکایی ها و ناتو نظاره گر اقدامات ارتش، ملت و بسیج مردمی عراق بودند و در برخی از موارد عراقی ها با دست خالی مبارزه می کردند و سپس آمریکایی ها گفتند که می خواهند به مردم عراق کمک کنند. وزرای دفاع و روسای سیای آمریکا گفته بودند که از بین بردن داعش در عراق و سوریه به سی سال زمان نیاز دارد و برخی از مقامات آمریکایی از بیست و پنج و بیست و پانزده سال سخن گفتند. کمترین دوره زمانی درباره نابودی داعش که یک مقام آمریکایی به آن اشاره کرده بود، ده سال بود.
وی افزود: کسانی که به توانایی ها و امکانات داعش واقف هستند می دانند که به دلیل وجود اراده منطقه ای و بین المللی و ملی در عراق و سوریه، نابودی داعش به سالها زمان نیاز ندارد و باید همه طرف ها صادق بوده و تلاش ها یکپارچه داشته باشند. زمانی که آمریکایی ها از دوره زمانی ده تا سی ساله برای نابودی داعش سخن گفتند به این معناست که اهداف و برنامه هایی برای بهره برداری از داعش جهت محقق کردن اهداف خود دارند که قطعا به سود ملت های عراق، سوریه، فلسطین و دیگر ملت های منطقه نیست و تنها به سود سلطه آمریکا و منافع اسرائیل است.
آمریکایی ها در نبردهای اخیر به عراقی ها کمک کردند. این کمک ها دارای پیش زمینه هایی است و باید حجم این کمک ها بررسی شود. برخی ها می گویند که باید منصف باشیم و باید به کمک های آمریکا نیز اشاره کنیم.
امروز در برخی از شبکه های تلویزیونی عربی تلاش می شود تا آنچه را که در موصل رخ داده است یک دستاورد و پیروزی آمریکایی توصیف کنند که یک دروغ بزرگ و نادیده گرفتن تلاش ها و فداکاری های مردم عراق است.
دبیر کل حزب الله لبنان ادامه داد: زمانی که به سخنان ترامپ در موارد مختلف باز می گردیم و همچنین اعترافات مقامات آمریکایی نشان می دهد که این کشور در دوره اوباما و هیلاری کلینتون داعش را تشکیل داده است. آمریکایی ها از داعش حمایت کردند و به متحدان منطقه ای خود اجازه دادند تا از داعش حمایت مالی کنند. مرزها به روی داعش باز شد و محموله های قاچاق نفت این گروه در مناطق مرزی ترکیه، اردن و غیره به فروش رسید. بنابراین آمریکایی ها در برابر آنچه که رخ داده است، مسئولیت نخست دارند.
در دوره اخیر که آمریکایی ها برای کمک به مردم عراق وارد میدان شدند، پرسش های زیادی مطرح شد. آیا آمریکایی ها داعش را شکست خورده دیدند و آیا دست پرورده و متحد خود را رها کردند. اصل اساسی در سیاست آمریکا این است که به هیچ ارزش و اصول اخلاقی پایبند نیست و تنها به دنبال منافع بزرگ خود است تا شریک در پیروزی شود که نشانه های آن آشکار در نتیجه فداکاری ها و مقاومت مردم عراق آشکار شده است.
آنچه که مهم بوده این است که عراقی ها وحدت و تصمیم ملی خود را حفظ کنند و در میدان حضور داشته باشند و همیشه به ندای مرجعیت احترام بگذارند و همیشه آماده فداکاری باشند و در زمان مناسبت و با سرعت دست به اقدام بزنند و تعللی نداشته باشند. این موضوعات از مسائل مهم در حصول پیروزی های کنونی بوده است.
ما بر اساس آنچه که گفتیم به آیت الله العظمی سید علی سیستانی دام ظله الشریف و مرجعیت دینی در نجف اشرف و همه مراجعی که از این فتوا حمایت کردند، تبریک می گوییم. این تبریک را به همه مقامات عراقی در دولت و پارلمان داریم و به ویژه به حیدر العبادی نخست وزیر عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور و همه مسئولان سیاسی، دینی، احزاب و جریان های مختلف عراق و همه فرماندهان نظامی و امنیتی و بسیج مردمی و همه افسران، مبارزان و رزمندگان و همه مردم عزیز، مظلوم، مجاهد و صبور عراق تبریک می گوییم، ملتی که خون آن بر شمشیر پیروز شد.
به خانواده های شهدا، زخمی ها تبریک می گوییم. خون شهدا و عزیزان آنان پیروزی و عزت را در دنیا و آخرت رقم زد که همان فوز عظیم است و این پیروزی تاریخی و الهی را به همه تبریک می گوییم.
این تبریک را به همه طرف به ویژه جمهوری اسلامی ایران و امام خامنه ای دام ظله الشریف داریم که از عراق در نبرد سرنوشت ساز خود حمایت کردند.
ای خواهران و برادران، باید همه در عراق و خارج از این کشور احساس کنند که این پیروزی، پیروزی همه عراقی ها و ملت های منطقه و همه کسانی است که با تروریسم می جنگند. این پیروزی برای همه طرف هایی است که تروریست ها آنان را شبانه روز در کشورهای عربی و اسلامی و جهان تهدید می کنند. آزاد سازی موصل گام بزرگ و بسیار پیشرفته ای در مسیر نابودی طرح داعش است.
موصل بزرگ ترین شهری بود که در سیطره داعش قرار داشت. موصل مرکز و پایتخت دولت خلافت ادعایی بود و در این شهر بود که مرحله جدید اقدامات تکفیری ها علیه ملت ها آغاز شد. بنابراین آزاد سازی موصل دستاوردی بزرگ است و ابعاد و نتایج آن برای عراق، سوریه و همه دولت ها و ملت های منطقه و جهان عظیم خواهد بود.
سید حسن نصرالله بیان داشت: اگر به سال گذشته بازگردیم، فرض کنیم که عراقی ها ناامید می شدند و عقب نشینی می کردند و به مسئولیت های خود عمل نمی کردند و داعش بر عراق سیطره می یافت، سرنوشت مردم عراق از همه طوایف عرب، کرد، ترکمان، شبک، ایزد، کلدان و آشوری در وضع بدی قرار می گرفت. وضع بدی برای تمدن عراق و همه ملت های منطقه و حتی کشورهای عرب خلیج فارس ایجاد می شد.
زمانی که ابوبکر البغدادی دولت خلافت خود را در موصل اعلام کرد ترس و وحشت در میان حاکمان کشورهای عرب خلیج فارس حاکم شد چرا که وی به تهدیدی برای این حکام تبدیل شد.
بنابراین پیروزی عراقی ها پیروزی دفاع و جهاد آنان بوده و این پیروزی، پیروزی همه و دفاع از همه کشورهای عربی و اسلامی و امنیت جهان است. امنیتی که توسط داعش تهدید شده است و همچنان این تهدیدات ادامه دارد. بنابراین این پیروزی عظیم و بزرگ بوده است و از برادران عراقی و مشخصا دولت، احزاب و جریان های عراقی امیدواریم که به مانند سه سال گذشته که فعالیت خود را آغاز کردند به پیروزی در موصل بسنده نکنند. باید اولویت عراقی ها پاکسازی دیگر نقاط مقدس این کشور از حضور تروریست های تکفیری باشد. ممکن است وجود سرطانی داعش بار دیگر بازگردد.
وی تاکید کرد: تروریست های این گروه، حاضر به پذیرش شکست نیستند و به مردم عراق اجازه نمی دهند از پیروزی خود خوشحال باشند و دست به عملیات انتحاری و انفجار خودروهای بمب گذاری شده می زنند. امنیت شهرها و همه نقاط عراقی زمانی حاصل خواهد شد که این سازمان تکفیری و تروریستی به صورت کامل ریشه کن شود.
وی در ادامه گفت: ایجاد نقاط ایست بازرسی ها و عملیات گشت و تدابیر امنیتی بسیار مهم بوده ولی مهم تر این است که این گروهک تروریستی قاتل و جنایتکار در عراق ریشه کن شود و باید این مسئله یک اولویت باشد. برخی ها تلاش خواهند کرد عراقی ها به دنبال موضوعات دیگر باشند. آنچه که باعث می شود پیروزی در موصل و دیگر پیروزی های سابق تقویت شود، حفظ این اولویت است و پیروزی در موصل مقدمه ای برای پیروزی قاطع و نهایی است. در سوریه نیز مبارزه با داعش در جبهه های مختلف توسط ارتش سوریه و نیروهای مقابله کننده با تروریست های تکفیری در این کشور ادامه دارد.
امروز عراق، سوریه، لبنان و کشورهای هراسان از داعش در برابر یک فرصت تاریخی قرار دارند و فداکاری های مردم عراق و سوریه و حامیان آن چنین فرصتی را ایجاد کرد و باید از این فرصت استفاده کرد و نباید آن را تباه کرد. نباید اجازه بدهیم که این پیروزی ها متوقف شود و نباید به داعش فرصت داد تا دوباره فعالیت های خود را آغاز کند و نباید اجازه داد تا طرف جدیدی کمک های خود را در اختیار این گروه قرار دهد. این اراده ملی و مردمی است که این پیروزی ها را رقم می زند.
بنابراین این پیروزی مبارک را به همه مستضعفان و مظلومان و تهدید شدگان از این گروه وحشی تبریک می گوییم. نباید تحولات موصل را فراموش کنیم. این که دشمن خارجی از مردم به عنوان سپر انسانی استفاده و تهدید کند که زنان را می کشد، مسئله عجیبی نیست ولی زمانی که یک گروه مسلحی که ادعای حمایت از مردم و ملتی را دارد ولی آن را تهدید کند، موضوع جدیدی بوده که داعش ایجاد کرده است. این گروه مردم را زمانی که می خواستند موصل را ترک کنند از پشت هدف قرار می داد.
این مسئله جدیدی است که در گذشته شاهد آن نبودیم. داعش الگوی بسیار عجیبی است. داعش تهدیدی بود که وجهه اسلام را تخریب کرد و دست به کشتار و حمله به تمدن زد و به سود دشمنان فعالیت کرد و در طی دهه های گذشته هیچ طرفی به مانند داعش چنین خدماتی به دشمنان نداشته است. ما امروز در پیروزی موصل در برابر یک فرصت تاریخی برای نابودی کامل داعش قرار داریم و باید از این فرصت تاریخی استفاده کرد.
دولت لبنان برای حل مشکلات آوارگان سوری با دولت سوریه مذاکره کند.
سید حسن نصرالله در ادامه سخنرانی خود به مناسبت آزاد سازی موصل عراق گفت: در مسئله موضوعات داخلی لبنان باید به این مسئله اشاره کنم که موضع حزب الله در حمایت از قانون انتخابات روشن است. امروز فرصتی تا زمان برگزاری انتخابات آینده داریم. برخی از مردم بر اساس بحث و جدل هایی که در دولت و کشور بوده است موضوعات خلافی را مطرح کردند. ما می گوییم که از ادامه کار دولت کنونی لبنان حمایت می کنیم و باید این دولت حفظ شود و تاثیرگذار باشد و به موضوعاتی اولویت بدهد که به سود مردم باشد و به مسائل امنیتی، اجتماعی، خدمات رسانی، اقتصادی و معیشتی توجه کند. ما با قدرت از بیانیه نشست مشورتی در بعبدا به ریاست میشل عون رئیس جمهور لبنان و سند بعبدا حمایت و به صورت جدی آن را دنبال می کنیم. ما خواهان اقدامات موثر دولت و حضور فعال نمایندگان در پارلمان هستیم. ما از تصویب بودجه کشور در پارلمان حمایت می کنیم چرا که این مسئله برای کشور مهم است. تصویب ساختار حقوق و مزایا برای کارمندان از اهمیت زیادی برخوردار است. باید تامین مالی این بودجه از منابع دیگر و نه جیب انسان های فقیر باشد. این موضع روشن ماست و امیدوارم هیچ طرفی به حرف و حدیث ها و شایعات و اتهامات گوش ندهد.
وی افزود: در این شایعات به تلاش هایی برای تضعیف یا سرنگون کردن دولت اشاره می شود و این شایعات بی پایه و اساس است. نظر قطعی ما این است که منفعت ملی لبنانی ها این است که این دولت به کار خود ادامه بدهد و اقدامات موثری داشته باشد و همه موضوعات مطرح را دنبال کند. شایسته نیست اختلافات درباره موضوعات مخالف به تعطیلی یا سرنگونی دولت منجر شود.
موضوع دیگر درباره وضع آوارگان سوری در لبنان و بحث و جدل های موجود درباره آن است. امروز آوارگان سوری در همه اراضی لبنان حضور دارند. این آوارگان مشکلات زیادی را متحمل می شوند چرا که شمار زیادی از این آوارگان در اردوگاه ها و چادرها در شرایط دشواری زندگی می کنند. برخی ها در گذشته تفسیر فرقه ای و مذهبی مشخصی از استقرار آوارگان در مناطق لبنان داشتند که در حال حاضر این گونه نیست. امروز همه مناطق لبنان از پیامدهای این پرونده و حل نشدن آن در ابعاد امنیتی، اقتصادی و شغلی آسیب دیده اند و باید این پرونده حل شود. برخی ها گفتند که حزب الله و برخی از مقامات سیاسی در لبنان برای حل این پرونده به دولت سوریه پیشنهادهایی ارائه کند. اجازه بدهید که دولت لبنان به صورت رسمی با دولت سوریه مذاکره کند و در نهایت بازگشت آوارگان به شهرها و مناطق خود تسهیل شود.
وی بیان داشت: متاسفانه این پیشنهاد به سرعت بعد سیاسی به خود گرفته است. برخی ها استدلال کردند که لازم نیست دولت لبنان با دولت سوریه مذاکره کند. برخی ها نیز گفتند که ارتباط دولت لبنان با دولت سوریه به معنای دادن مشروعیت به دولت و نظام سوریه است. من می خواهم به این بهانه ها پاسخ بدهیم. این گونه سخن گفتن هیچ سودی ندارد و درست نیست. امروز سفارتخانه های دولت سوریه در همه نقاط جهان به استثنای چند کشور وجود دارد. بیشتر کشورهای جهان با نمایندگان دولت سوریه مذاکره می کنند. این که دولت لبنان بخواهد با دولت سوریه مذاکره کند و با این تماس و مذاکره به دولت سوریه مشروعیت بدهد، حرف بیهوده ای است. دولت سوریه نیازی به این مشروعیت ادعایی ندارد. معمولا در جهان وضع بدین گونه است که زمانی که دو دولت می خواهند برای حل اختلاف و درگیری مذاکره کنند این مذاکره به معنای مشروعیت دادن به طرف مقابل نیست. امروز معارضان دولت سوریه در گروه های مختلف با دولت سوریه به صورت نهان و آشکار مذاکره می کنند. دوم این که برخی ها گفتند که مخالف بازگشت آوارگان سوری به زندان هستند. چه کسی گفته است که آوارگان به زندان می روند. این آوارگان به خانه و کاشانه و مزارع و زندگی عادی خود باز می گردند. تا این لحظه صدها هزار نفر بازگشته اند و سازمان ملل اعلام کرده است پانصد هزار آواره سوریه از خارج از این کشور به سوریه بازگشته اند. آیا این پانصد هزار نفری که سازمان ملل به آن اشاره کرده است وارد زندان های سوریه شده اند.
وی افزود: برخی ها گفتند که نمی خواهیم آوارگان سوری را مجبور به بازگشت کنیم. چه کسی در دولت و خارج از دولت لبنان گفته است که آوارگان سوری مجبور به بازگشت به کشور خود شوند. ما از بازگشت داوطلبانه سخن می گوییم. مذاکراتی میان دو دولت صورت می گیرد و تضمین ها و تسهیلات مورد نظر ارائه می شود و سپس با آوارگان تماس گرفته می شود و هر طرفی که بخواهد به کشور خود بازمی گردد. در صورتی که تسهیلات و تضمین های مورد نظر برای بازگشت داده شود شمار زیادی از آوارگان به کشور خود باز می گردند. بنابراین هیچ طرفی از بازگشت اجباری سخن نگفته است. تا این لحظه هیچ فردی برای بازگشت به سوریه مجبور نشده است. برخی ها نیز در اظهارات عجیب می گویند نمی خواهیم دولت لبنان با دولت سوریه در بازگرداندن آوارگان مذاکره کند چرا که این مذاکره برای حزب الله یک سود سیاسی دارد و به سود این جنبش است. این موضع گیری درست نیست. پیشنهاد ما این است که دولت لبنان وارد مذاکره با همتای سوری خود شود و از دمشق تضمین ها و تسهیلات را بگیرد و ما خارج از این موضوع قرار داریم و اگر بتوانید در این پرونده به ما کمک کنید از شما تشکر می کنیم چرا که باری از روی دوش ما برداشته می شود.
دبیر کل حزب الله لبنان ادامه داد: ما به دنبال ایفای نقش سیاسی یا بهره برداری سیاسی در این پرونده نیستیم و بر این باوریم که بازگشت آوارگان سوری به کشور خود به دلایل انسانی، اجتماعی، اقتصادی، اخلاقی و امنیتی به سود آوارگان و مردم لبنان است. ما بر اساس این دیدگاه است که چنین پیشنهادی را مطرح کردیم و بحث و جدل ها درباره این موضوع به سود دولت لبنان و کشور نیست. اجازه بدهید این موضوع در گفتگوهای دوجانبه یا چند جانبه در لبنان بررسی شود و باید تلاش کنیم نقاط مثبت و منفی این موضوع را بررسی کنیم. درست نیست که برخی ها حاضر به بررسی این موضوع نشوند. هیچ طرفی مجبور به تصمیم گیری درباره این موضوع نشده است. ما درباره این مسئله توافق داریم که در دولت لبنان از طریق گروه های سیاسی موجود به تفاهم برسیم. بحث و بررسی این موضوع اشکالی ندارد و در نهایت نیز هیچ طرفی مواضع خود را بر طرف دیگر تحمیل نمی کند و ما برای منافع مردم لبنان تلاش می کنیم.
یکی از نمایندگان پارلمان لبنان از جریان المستقبل گفته است که باید آوارگان سوری در لبنان باقی بمانند چرا که باقی ماندن آوارگان سوری در لبنان منافع مالی برای این کشور دارد و باعث می شود که کمک های بین المللی به لبنان ادامه داشته باشد. ما امیدواریم این سخنان درست نباشد و نباید مسئولان جریان المستقبل این گونه فکر کنند. درست نیست که اجازه بدهیم که مصائب آوارگان سوری و لبنانی و خطرات امنیتی و اوضاع اقتصادی دشوار و از بین رفتن فرصت های شغلی در لبنان صرفا برای جذب کمک های بین المللی باقی بماند. این که برخی ها باقی ماندن آوارگان سوری را در کشور صرفا برای جذب کمک های مالی خارجی بدانند، تفکر تاسف باری است.
سید حسن نصرالله گفت: ما بار دیگر خواهان بررسی این موضوع و مذاکره گسترده با دولت سوریه هستیم و می توان تضمین ها و تسهیلاتی را به دست آورد و این مذاکرات آسان است. امروز شمار زیادی از مناطق سوریه آرام و باثبات است و می توان آوارگان سوری را به این مناطق بازگرداند و این وضع را در داخل سوریه نیز شاهد هستیم به طوری که افرادی که از منطقه الوعر حمص به جرابلس در شمال سوریه رفته بودند به خانه و کاشانه خود در حمص بازگشته اند. رسانه ها به بازگشت پانصد نفر از این افراد به حمص اشاره کرده اند. آیا این افراد به زندان ها بازگشته و در معرض خطر قرار گرفته اند یا این که آنان زندگی خود را در منطقه الوعر با جرابلس مقایسه کردند و در نهایت ترجیح دادند به حمص بازگردند این در حالی است که گفته می شود در جرابلس از حمایت سیاسی و امنیتی برخوردارند. این وضع را در شمار زیادی از مناطق سوریه شاهد هستیم.
موضوع پایانی سخنانم درباره تحولات امنیتی بلندی های منطقه عرسال است. من از تلاش های گسترده ارتش لبنان و سازمان های امنیتی این کشور تشکر می کنم. اگر امروز لبنانی ها احساس آرامش و ثبات دارند تنها به این دلیل نیست که عناصر داعش و القاعده و جبهه النصره خود را در لبنان منفجر نمی کنند. این تروریست ها به صورت بیست و چهار ساعته فعال هستند و این فعالیت ها را در عراق،سوریه و اماکن دیگر دارند ولی تلاش های گسترده باعث کشف شبکه های تروریستی و حامیان این گروه ها شده است.
وی بیان داشت: شماری از عناصر انتحاری بازداشت شدند و در آخرین مورد سازمان اطلاعات ارتش لبنان این گروه ها را در عرسال و اردوگاه های آوارگان این منطقه شناسایی کرد. در صورتی که این گروه ها و شبکه های تروریستی می توانستند طرح های خود را اجرا کنند با وضع امنیتی، اقتصادی و گردشگری دشواری در لبنان روبرو بودیم. شکی در این نیست که تلاش های گسترده ارتش لبنان و رزمندگان مقاومت در محاصره کرده بلندی های عرسال تاثیر زیادی در کاستن از این خطرات داشته ولی این خطرات پایان نیافته است. باید از این تلاش ها تشکر کرد. ممکن است در عملیات میدانی اشتباه هایی رخ دهد و نباید از این اشتباه ها برای حمله به طرف هایی استفاده شود که با تروریست ها شبانه روز مبارزه می کنند تا کشور ثبات و امنیت داشته باشد. امروز ثابت شده است که برخی ها، شبکه های تروریستی و انتحاری را مدیریت و عملیات را برنامه ریزی می کنند و این افراد در عرسال حضور دارند و حل این مشکل برعهده دولت لبنان است و باید این مشکل حل شود. ارتش و سازمان های امنیتی لبنان به تلاش های خود ادامه می دهند و دولت نیز از فعالیت های ارتش حمایت می کند. مشکل واقعی در بلندی های عرسال وجود دارد و بخشی از انتحاری ها از این منطقه می آیند و همچنان بسته های انفجاری و تهدیدات در بلندی های عرسال وجود دارد. ما بارها گفتیم که باید این مشکل حل شود. شاید این مشکل یکی از نقاط اختلافی باشد. ما از دولت لبنان می خواهیم به مسئولیت های خود در این زمینه عمل کند و از اقدامات دولت حمایت می کنیم.
دبیر کل حزب الله لبنان افزود: به نظر می رسد این مسئله به نقطه پایانی خود رسیده است و برای آخرین باری است که درباره بلندی های عرسال سخن می گوییم. افرادی که در این منطقه حضور دارند تهدید دائمی برای همه شهروندان، روستاهای لبنانی و اردوگاه های آوارگان هستند. چه معنایی دارد که بسته های انفجاری و انتحاری در این اردوگاه ها وجود داشته باشد. رفتار این افراد به مانند رفتارهای داعش در موصل بوده است به طوری که تروریست های داعش پشت زنان و کودکان پنهان می شدند. ما به این مسئله باور داریم که زمان پایان یافتن این تهدید فرا رسیده است. ما در برابر گروه های مسلح در بلندی های عرسال قرار داریم و زمان اندکی برای رسیدن به توافق و آشتی مشخص وجود دارد و این گروه ها در سایه اوضاع میدانی از موصل تا بادیه سوریه و غیره به تحولات واقف هستند. همه شبکه های تروریستی وابسته به داعش از الرقه سوریه اداره می شوند. طرف هایی که در بلندی های عرسال و دیگر نقاط لبنان حضور دارند، مجری اهداف داعش هستند که به این طرف ها از شهرهای الرقه و موصل کمک می شود. بنابراین نبرد در موصل، عراق و سوریه به معنای دفاع از این کشورها و لبنان و همه ملت هاست. این تروریست ها می دانند که کار آنان تمام است و هیچ امیدی ندارند. در لبنان، طرفی وجود دارد که می خواهد به پرونده این شبکه های تروریستی پایان دهد و نمی خواهد کودکان، زنان و روستاهای لبنان بر اساس ملاحظات برخی از طرف ها با تهدیدات و خطرات دائمی روبرو باشند.
وی در پایان گفت: من امیدوارم از این فرصت و تلاش های موجود استفاده شود و در غیر این صورت ما در برابر تصمیم نهایی قرار می گیریم و تا آن زمان دیگر گروه های مسلح در اراضی لبنان حضور نخواهند داشت و دولت لبنان می تواند حاکمیت خود را بر همه نقاط این کشور داشته باشد و مقابله با تهدیدات امنیتی به مانند دیگر نقاط جهان ادامه خواهد داشت. از خداوند می خواهم به همه کمک کند تا بصیرت و هوشیاری داشته باشند و از حوادثی که در منطقه ما در طول سالهای گذشته رخ داده است عبرت بگیرند و در این راه به تلاش های خود و اراده ملی و بصیرت تکیه داشته باشند و در زمان مناسبت بدون تعلل و از بین بردن فرصت وارد عمل شوند و از این طریق است که می توان کشورها، ملت ها و منطقه خود را از یک خطر عظیم کشنده که منطقه را تهدید می کرد و در حال حاضر نفس های آخر خود را می کشد، نجات دهیم.