دکتر محزون:
نرخ باروری و رشد جمعیت همچنان روند کاهشی دارد
یک کارشناس جمعیت گفت: کاهش نرخ باوری کشور به تدریج موجب کوچک شدن خانوارها، کاهش رشد جمعیت، افزایش سهم سالمندان بالای ۶۰ سال و کاهش سهم جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال در ساختار جمعیتی کشور شده است.
دکتر محزون در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به ثبت ۳۰ اردیبهشت به عنوان روز ملی جمعیت در تقویم ایران افزود: طبق قانون وقتی برای مناسبتی روز ملی ثبت میشود دیگر بساط روز جهانی آن مناسبت از تقویم رسمی کشور حذف میشود بنابراین روز جهانی جمعیت که ۱۱ جولای است به دلیل مغایر بودن اهدافش با سیاستهای جمعیتی کشور ما هیچ جایگاهی ندارد و نباید به آن اشاره و استناد شود.
وی با استناد به آخرین سرشماری پارسال گفت: ۷۹ میلیون و ۹۲۶ هزار نفر در ایران سرشماری شده اند که بر این اساس بیش از ۲۴ میلیون و ۱۹۶ هزار خانوار در کشورمان داریم.
این کارشناس جمعیت افزود: اگر روند تحولات را دنبال کنیم میبینیم که روند کاهش شاخص رشد جمعیت همچنان ادامه داشته است. در دوره قبل رشد جمعیت یک و ۳ دهم درصد بود که در آخرین سرشماری این شاخص به یک و ۲۴ صدم درصد کاهش پیدا کرده است.
دکتر محزون گفت: روند کوچک شدن خانوارها در ایران ادامه دارد به طوری که در سرشماری دهه ۶۰ هر خانوار به طور متوسط ۵ نفره بود که این روند در سرشماری سال ۹۰ به ۳ و نیم نفر و در آخرین سرشماری به ۳ نفر کاهش پیدا کرده است یعنی به طور متوسط هر زوج تنها یک فرزند دارد.
وی با تکذیب خبرهای بدون منبع درخصوص افزایش نرخ باروری در کشورمان افزود: هیچ منبع مستند آماری و رسمی این خبرها را تأیید نکرده است که نرخ باروری و فرزندآوری در کشورمان افزایشی شده باشد، بنابراین روند کاهش جمعیت بر ساختار سنی جمعیت کشور اثر میگذارد و سهم سالمندان بالای ۶۰ سال از ۸ و ۲ دهم در سال ۹۰ به ۹ و ۳ دهم در سال ۹۵ افزایش پیدا کرده است.
این کارشناس جمعیت در ادامه گفت: در زمینه سهم جمعیت جوان یعنی افراد ۱۵ تا ۲۹ سال بین دو سرشماری اخیر از ۳۵ و یک دهم درصد به ۲۵ درصد کاهش پیدا کرده است.
دکتر محزون با بیان اینکه سن ازدواج در کشورمان برای آقایان به ۲۷ و ۴ دهم سال و برای خانمها به ۲۳ سال رسیده است، افزود: سن ازدواج جوانان که در سالهای اخیر روند افزایشی داشت طبق آخرین سرشماری روند کاهشی را نشان میدهد.
وی گفت: در سرشماری سال ۹۰ یازده میلیون و ۲۴۰ هزار نفر در سن ازدواج قرار داشتند که خوشبختانه این آمار در سرشماری ۹۵ به ۹ میلیون و ۷۵۶ هزار نفر کاهش پیدا کرده است.
دکتر محزون با اشاره به مباحث جمعیت شناختی که اگر کسی تا سن ۵۰ سالگی موفق به ازدواج نشود مجرد قطعی تلقی میشود، افزود: رقم مجردان قطعی تا سال ۹۰ بیش از ۱۵۲ هزار نفر در کشور بود که به تفکیک ۶۲ هزار مرد و ۹۰ هزار زن بودند، اما در سر شماری اخیر این آمار به ۲۱۹ هزار و ۶۱۴ نفر افزایش پیدا کرده که تعداد آقایان ۸۱ هزار و ۸۱۸ نفر و تعداد خانمها ۱۳۷ هزار و ۷۹۶ نفر است.
وی گفت: افراد بدون همسر بر اثر طلاق از ۶۵۷ هزار نفر در سال ۹۰ به یک میلیون و ۱۱۱ هزار و ۸۶۶ نفر در سال ۹۵ رسیده است یعنی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر به افراد مطلقه اضافه شده اندکه آقایان از ۲۱۴ هزار نفر به ۳۹۹ هزار نفر و خانمها از ۴۴۳ هزار نفر به ۷۱۲ هزار و ۷۸۲ نفر افزایش یافتهاند.
این کارشناس جمعیت افزود: سن ازدواج باتوجه به وقایع حیاتی نشان میدهد که عمده ازدواج آقایان در سن ۲۰ تا ۳۴ سالگی و خانمها در سن ۱۵ تا ۲۹ سالگی است.