فرزاد کوهیان که دو سال قبل هدایت تیم ملی بسکتبال جوانان را در جام جهانی زیر ۱۹ سال برعهده داشت، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ابتدا موضوعی کلی را درباره رده سنی جوانان مطرح کرد و توضیح داد: اگر شروع زمان آموزش به کودکان را با توجه به فاکتورهایی که وجود دارد، هشت سالگی در نظر بگیریم، یک دهه برای بازیکنان طول میکشد تا در رده جوانان به مسابقات جهانی برسند. این ده سال برای کشورها خیلی مهم است و تبلور نتیجه گیری هم بازی در این سطح است. همه تلاشهای یک کشور در ده سال، با تیم جوانان آن مشخص میشود.
وی افزود: رده جوانان اهمیت خیلی زیادی دارد و آینده بسکتبال هر کشور و خروجی کار ده ساله را میتوان در این رده مشاهده کرد. همین بازیکنان به رده بزرگسالان میرسند و خروجی آنها خیلی مهم است. به همین دلیل هم باید این فرصت ده ساله را جدی گرفت و بازیکنان مختلف را رصد کرد. نمیتوان این سالها را جدی نگرفت و انتظار نتیجه خوب در مسابقاتی مثل جام جهانی داشت.
حضور در جام جهانی نقطه قوت است
سرمربی تیم جوانان ۲۰۱۵ به نقاط قوت تیم جوانان اشاره کرد: به هر حال اینکه به جام جهانی راه پیدا کرده ایم، نقطه قوت بزرگی است و نتیجهای که تیم در مسابقات آسیایی پارسال گرفت، نقطه قوت دیگری محسوب میشود؛ بنابراین در ده سال این نقاط قوت را داشتیم که قابل تامل است، چون برخی کشورها به جام جهانی هم راه پیدا نکردند و ما جزء ۱۶ تیم جهانی بودیم.
کوهیان در بحث نتیجه گیری گفت:ارزیابی از نظر نتیجه جام جهانی، متفاوت است. ما چند دوره در مسابقات شرکت داشتیم و یکی از کارهای مهم انتقال تجربیات بعد از حضور در این مسابقات است. جام جهانی قطعا بالاترین سطح مسابقات جوانان به شمار میرود، تجربه این بازیها و برنامه ریزی بعدی بیشترین اهمیت را دارد. باید با انتقال تجربیات هر دوره به دوره بعدی، بیشترین بهره برداری را انجام دهیم.
تیم یکدست و قدبلندی داشتیم
وی ادامه داد: یکی از نقاط قوت این تیم، یکدست بودن بازیکنان همسطح بود. تعویض ها هم این موضوع را نشان میداد و میانگین قدی بازیکنان هم نشان از هوشیاری کادرفنی داشت که تیم به نسبت بلندقامت تری را برگزیده بود. ایراداتی هم به نتایج تیم و مسابقات گرفته میشود که تیم در جام جهانی نوسان زیادی نشان داد، در هر حال قبل از این انتقادات، کادرفنی باید در این موارد صحبت کند.
بازیکن فقط با بازی رشد نمیکند
سرمربی تیم بسکتبال دانشگاه آزاد درباره کم بازی کردن بازیکنان در باشگاهها گفت: به نظرم بازیکنان فقط با بازی کردن، رشد نمیکنند. حتی ممکن است بازیکنی، بازیهای زیادی انجام دهد و به جایگاه مناسبی نرسد. در این رده سنی، آموزش بازیکن مهم است، چون در سن یادگیری هستند. بازیکنانی که در باشگاهها بودند، کنار بازیکنانی کار کردند که از نظر جایگاه و تجربه بالاتر بودند. رشد بازیکن فقط در مسابقه نیست و بازیکنان از نظر تمرین و یادگیری در تیمهای لیگ برتری ضرر نکردند.
کوهیان تاکید کرد: اگر نظر سرمربی محترم جوانان این است که بازیکنان در باشگاهها ضرر کردند، راهکار دیگری ارائه دهند. این حرف که مدت کمی برای هماهنگی فرصت داشتند، درست است و کادرفنی زمان مورد نیاز خود را میطلبد که البته باید این مسائل را حل میکردند و اگر لازم بود، بازیکنان جوانان را در اختیار باشگاهها نمیگذاشتند.
وی گفت:ما لیگی موازی با رده بزرگسالان برای این بازیکنان نداریم. کشورهای دیگر هم یا لیگ جوانان دارند یا بازیکنان در اختیار تیمهای رده بزرگسالان قرار میگیرند.
تیم را زیر بار انتقاد نبریم
کوهیان تاکید کرد: در نهایت به نظرم تیم ملی جوانان را نباید خیلی زیر بار انتقاد ببریم. تجربهها و اندوختههای این تیم را باید به نسل بعدی انتقال دهیم. بازیکنان، نوری سرمربی تیم ملی و سایر اعضا کادرفنی خیلی زحمت کشیدند، همچنین مجموعه فدراسیون برای حضور تیم در جام جهانی زحمت کشیدند و خروجی همه تلاشها این بود. به هر حال فشار بازیها در سطح جهانی بسیار زیاد است و به نظرم بیشتر از اینکه دنبال انتقاد باشیم، باید از تجربیات کاروان جوانان استفاده کنیم.