پخش زنده
امروز: -
بر اساس سبک ایرانی - اسلامی کارکردهای خانه به عنوان قلعه اصلی نظام خانواده، مصون داشتن از خطرات و ناملایمات طبیعی و غیرطبیعی، حفظ حریم و عرصه هایی برای زندگی خصوصی افراد و رفع بخشی از نیازهای مادی و معنوی است.
پژوهش خبری صدا و سیما : از اولویت های بیانات رهبر معظم انقلاب با موضوع «سبک زندگی» بحث «مسکن» است. ایشان در زمینه طراحی محیط شهر متناسب با سبک زندگی اسلامی معتقدند تهران به عنوان الگو و خط دهنده مطرح است: «تهران، از یک طرف نماد آبادانی، صلاح، سعادت و سبک زندگی در کشور است و از طرف دیگر به عنوان الگو و خط دهنده برای شهرهای سراسر کشور، مطرح است... باید هرچه ممکن است محیط زندگی شهر، به گونه ای طراحی و ساخته شود که تحقق سبک زندگی اسلامی راحتتر، امکان پذیر باشد». ایشان «نوع مسکن» را از مصادیق سبک زندگی و سبک زندگی را بخش حقیقی و اصلی تمدن معرفی می نمایند: «اما بخش حقیقی، آن چیزهائی است که متن زندگی ما را تشکیل می دهد؛ که همان سبک زندگی است که عرض کردیم. این، بخش حقیقی و اصلی تمدن است؛ مثل مسئله خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، نوع خوراک، نوع آشپزی، تفریحات، مسئله خط، مسئله زبان ...». ایشان ضرورت فرهنگ سازی تدریجی برای تغییر سبک زندگی را خاطرنشان می سازند: «ما متأسفانه در طول سال های متمادی، یک چیزهائی را عادت کردهایم تقلید کنیم. بنده طرفدار این نیستم که حالا در مورد لباس، در مورد مسکن، در مورد سایر چیزها، یک باره یک حرکت جمعی و عمومی انجام بگیرد؛ نه، این کارها باید به تدریج انجام بگیرد؛ دستوری هم نیست؛ اینها فرهنگسازی لازم دارد. همان طور که گفتم، کار نخبگان است، کار فرهنگسازان است و شما جوان ها باید خودتان را برای این آماده کنید؛ این، رسالت اصلی است». اینکه ما عادت طولانی به تقلید از غرب داریم. و این مساله به عنوان یک تهدید می تواند منجر به غلبه فرهنگ مهاجم و نابودی فرهنگ خودی شود: «ما متأسفانه در طول سالهای متمادی، یک چیزهائی را عادت کردهایم تقلید کنیم. بنده طرفدار این نیستم که حالا در مورد لباس، در مورد مسکن، در مورد سایر چیزها، یک باره یک حرکت جمعی و عمومی انجام بگیرد؛ نه، این کارها باید به تدریج انجام بگیرد». ایشان فرهنگ غرب را مهاجم و نابود کننده فرهنگ های بومی و بنیان های اساسی اجتماعی معرفی می کنند: «فرهنگ غرب، یک فرهنگ مهاجم است. فرهنگ غرب، فرهنگ نابودکننده فرهنگ هاست. هرجا غربیها وارد شدند، فرهنگ های بومی را نابود کردند، بنیان های اساسىِ اجتماعی را از بین بردند».
دو نگاه و رویکرد ( فرمالیستی و محتوایی) به بحث مسکن
نگاه فرمالیستی : مدرنیته(جهانی شدن، نظام اقتصادی جهانی، تجاری شدن، صنعتی شدن، نیروی کار) جهان را درنوردیده است و ما نتوانسته و نمی توانیم به شیوه قدیمی زندگی کنیم. پس لاجرم باید به این شیوه از زندگی نیز عادت کرده و با تنگناهای ناشی از مدرنیسم و نظم نوین زندگی بسازیم تا از دستاوردهای آن بهره مند شویم. در این نگاه خانه های کوچک با کارکرد حداقلی و خوابگاهی به عنوان مثال به دلیل محدودیت منابع و کثرت تقاضا مثبت تلقی شده و توصیه می شود.
نگاه محتوایی: بر اساس این دیدگاه تقلید از اتوپیای غربی نفی می شود. و معتقد است برای رسیدن به اتوپیای ایرانی- اسلامی باید از تقلید طولانی مدت غرب دست کشید و برای احیا و بازخوانی داشته ها، احکام و شاخص های سبک زندگی ایرانی- اسلامی با استفاده از فنون و علوم جدید کوشید. بر اساس این دیدگاه باید امکانات حوزه مسکن را تقویت کرد و به جای تحمل وضع موجود و زندگی در خانه های کوچک و قفس گونه حداقلی و خوابگاهی به سمت ساخت محل های مسکونی و بافت شهری رفت که زندگی ایرانی و اسلامی در آن مقدور و میسور باشد.
در این پژوهش تاریخچه، پیامدها، چالش ها و مسائل آپارتمان سازی و آپارتمان نشینی را اشاره می کنیم و در جمع بندی به سه سئوال پاسخ می دهیم: 1- آیا نگاه سبک ایرانی- اسلامی به مسکن به منزله خوابگاه است؟ 2- سبک غربی به مسکن چه نگاهی دارد؟
3- مسکن از منظر اسلام چه ویژگیهایی دارد؟
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // پژوهشگر: مهدی ناجی