به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق تهران در گفتگو با اگزیم نیوز با اشاره به این که موضوع توسعه صادرات غیر نفتی یکی از مهمترین و اصلیترین استراتژیهای اقتصادی کشور است که از بعد از برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی از بین دو نظریه جایگزینی واردات یا توسعه صادرات غیر نفتی کشور موضوع صادرات غیر نفتی را به عنوان استراتژی توسعه اقتصادی کشور برگزیده شد و علاوه بر برنامه سوم در برنامه چهارم و پنجم و اخیرا در برنامه ششم مورد توجه قرار گرفته است.
به گفته محسن بهرامی ارض اقدس از آنجاکه درون زا بودن و برون نگر بودن، به خصوص نگاه برون نگری یعنی توجه به صادرات غیر نفتی و تولید صادرات محور در سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیز مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است، نقش مهم سازمانها و نهادهای حمایتی و اهرمهای توسعه روشن میگردد.
وی گفت:: بانک توسعه صادرات در واقع به عنوان یکی از اصلیترین محورهای فعالیت صادرکنندگان است و تلاشی که در چند سال گذشته و با مدیریت جدید از خود به نمایش گذاشته قابل تقدیر است؛ هرچند معتقدم که این بانک باید متناسب با رشد صادرات غیرنفتی توسعه بیشتری پیدا کند. خوشبختانه رشد صادرات غیرنفتی در سال گذشته از مرز ۴۲ - ۴۳ میلیارد دلار عبور کرد و برای اولین بار صادرات غیر نفتی از درآمدهای نفتی پیشی گرفت، اما لازمه استمرار آن تناسب بین برنامه ریزی برای توسعه صادرات غیرنفتی و هدف گذاری و قدرت بانک به لحاظ بنیه مالی یا همان سرمایه است.
وی افزود: وقتی صادرات غیر نفتی ما از ۱۰ به ۴۰ میلیارد میرسد طبیعی است باید بانک با چند برابر سرمایه قبل وارد میدان شود؛ بنابراین یکی از موضوعاتی که حتما باید در این دولت جدید و در اصلاح ساختار نظام بانکی مورد توجه قراربگیرد توجه بیشتر به افزایش سرمایه بانک توسعه صادرات است. ارتقای توان مالی و افزایش کارایی بانک توسعه صادرات میتواند به صادرکنندگان در برداشتن گامهای بلند در حوزه صادرات و ارائه سرویسهای متنوع کمک شایانی بکند.
به گفته رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق تهران جهش در صادرات کشور جز با حمایت قاطعانه حاصل نمیشود. نرخ تسهیلات ارائه شده در بانک توسعه صادرات با رقمهای ایده آل فاصله دارد. به عقیده من نرخهای دستوری به لحاظ کارشناسی مورد تایید نیستند چرا که اگر قرار است دولت بخشی از اقتصاد مثل صادرات غیر نفتی را مورد حمایت قرار دهد، خودش باید یارانههای مربوط به فعالیتهای بانکی و منابع بانکی را به منظور تسهیل صادرات پرداخت کند مانند پرداخت مشوقهای صادراتی از منبعی خارج از بانک. البته دولت در شرایط فعلی باید بخش عمدهای از نرخ تسهیلات و نرخ بهره تسهیلات را از طریق یارانههای صادراتی و مشوقهای صادراتی تأمین کند که بانک با مشکل مواجه نشود.
وی ادامه داد: از جمله امتیازات بانک توسعه صادرات ایران، ارتباط خوبی است که با صادرکنندگان دارد. انتقال اطلاعات، تراکنشها و تعاملات بانکی صادرکنندگان به بانک منجر به تعامل بهتر و هدفمندتر بین کارگزاری بانکهای بزرگ در کشورهای هدف صادراتی و صادرکنندگان خواهد شد.
به گفته ارض اقدس آنچه که نباید از خاطر دور شود این است که نگاه سیاست گذاران بانکی نباید تنها به داخل و افزایش سرمایه باشد چرا که موضوع جذب سرمایه خارجی در شرایط فعلی نیز یکی از محورهای مهم در اقتصاد کشور شمرده میشود.
وی افزود: بانک توسعه صادرات به دلیل خوش نامی و پشتوانه صادرات غیر نفتی که دارد حتما میتواند در جهت ارتباط و اتصال با شبکه بانکهای بین المللی و بانکهای بزرگی همچون اگزیم بانکها و بانکهای صادرات محور دنیا روابط برقرار کند که حاصل آن جذب سرمایه به داخل کشور خواهد بود. برای همه کسانی که در بانک توسعه صادرات ایران در مسیر رشد صادرات و حمایت از تولید صادرات محور تلاش میکنند آرزوی موفقیت دارم.
ضرورت افزایش سرمایه برای تأمین مالی صادرات فنی و مهندسی
عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی گفت: دولت باید سرمایه بانک توسعه صادرات را به منظور کسب رتبه بندی مالی خوب افزایش دهد تا توان حضور در فضای بین المللی را بیش از پیش پیدا کند.
علیرضا کدخدایی در آستانه بیست و پنجمین سالگرد تأسیس بانک توسعه صادرات ایران در گفتگو با اگزیم نیوز افزود : دولت باید سرمایه بانک توسعه صادرات را به منظور کسب رتبه بندی مالی خوب افزایش دهد تا توان حضور در فضای بین المللی را بیش از پیش پیدا کند.
عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی با اشاره به این که ایجاد یک بانک تخصصی در کشور برای توسعه صادرات یک قدم خوب و ضروری بود و در محدوده عملکرد خود توانست خدمات مورد نیاز صادرکنندگان را به آنها ارائه دهد ، گفت: دریافت ضمانت نامه ها خدمت مهمی محسوب می شود که به دلیل اینکه در حیطه خدمات فنی مهندسی عمدتا کارفرمایان خارجی، دولت یا مجموعه های بزرگ هستند، ضمانت نامه ها از اهمیت زیادی برخوردارند.
به گفته علیرضا کدخدایی در واقع در حوزه خدمات فنی و مهندسی برای ورود به این مجموعه ها از طریق مناقصات نیازمند ضمانتنامه هستیم که بانک توسعه صادرات تقریبا تا سال 89 ضمانت نامه ها را در این زمینه ها انجام می داد. در همان بازه زمانی علی الخصوص از سال 79-80 به بعد که دولت آیین نامه های خوبی برای توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی تصویب کرد بانک توسعه صادرات هم تسهیلات فاینانس را تجهیز کرد؛ یعنی در حیطه خدمات فنی مهندسی بسیاری از کشورها و کارفرمایان علاقمند بودند که پیمانکاران یا مجریان پروژه ها منابع مالی را نیز تأمین کنند تا در آینده بتوانند از درآمد خود پروژه بازپرداخت کنند.
وی گفت : امروزه دیگر دولت ها منابع مالی خودشان را برای هزینه کردن جاده و خطوط انتقال برق و فرودگاه ها و آب و خطوط انتقال آب و پروژه های زیربنایی و جاده ها استفاده نمی کنند. بلکه عمدتا تمایل دارند که از منابع دیگران استفاده و از محل سود آن بازپرداخت کنند که بانک توسعه صادرات هم در این زمینه وارد عمل شد.
وی با اشاره به این که صندوق ضمانت صادرات هم به عنوان پشتوانه ای برای پوشش ریسک این پروژه ها هماهنگی خوبی با بانک توسعه صادرات داشت ، گفت: از این رهگذر شاهد رشد خیلی خوب صدور خدمات فنی مهندسی، خصوصا از سال 80 تا 90 هستیم و این فرصت ها باعث شد صدور خدمات فنی مهندسی در سال 90 به 5 میلیارد دلار برسد که اگر همان رشد را ادامه می دادیم امروز رقمی معادل حدود 15 میلیارد دلار سود خدمات فنی مهندسی داشتیم.
کدخدایی ادامه داد: حمایت های دولت یک زنجیره به هم پیوسته هستند که بانک هم در آن زنجیره خوب عمل کرد. یک سمت این زنجیره ابزارهای دولتی است و سمت دیگر ابزارهای دیگری مثل مقررات و پشتیبانی هایی که دولت از مجاری دیپلماتیک صورت می دهد. همچنین جوایز صادراتی را نباید در این پروسه کم اهمیت دانست.
به گفته عضو هیات مدیره انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی در مورد نرخ تسهیلاتی که بانک توسعه صادرات ارائه می دهد باید به این نکته توجه کرد که در حوزه خدمات فنی و مهندسی به دلیل بین المللی بودن بستر فعالیت، نرخ تسهیلات را با نرخ های خارجی باید مقایسه کنیم. سود تسهیلات بانک توسعه صادرات در مقایسه با تسهیلات بین المللی تجاری سود منطقی است. یعنی نه پایین است نه خیلی بالاست که البته کاهش آن می تواند توسعه صادرات خدمات فنی مهندسی را بیشتر کند چرا که برنده کار در فضای بین المللی کسی است که بتواند رقابت کند. ما در دنیا با نرخ های 2 درصد و 3 درصد برای رقبا مواجهیم قاعدتا ما هم باید بتوانیم با آنها رقابت کنیم که حیطه بیشتری را بتوانیم تحت پوشش آن قرار دهیم.
وی با اشاره به اینکه بعد از تحریم نیز پیکره بانک توسعه صادرات و نیروهای بانک با جدیت کامل تلاش کردند در فضای دشوار تحریم به صادرات کمک کنند، گفت: پس از برجام هرچند هنوز مشکلات زیادی وجود دارد، شاهد فعالیت پررنگ تر بانک توسعه صادرات هستیم و امیدواریم بانک توسعه صادرات از نظر توسعه دفاتر خود یک رکورد خوب از خود باقی بگذارد و حضور موثرتری در بازارهای خارجی داشته باشد.
کدخدایی ادامه داد: ظرفیت صدور خدمات فنی مهندسی کشور امروز با یک نگاه حتی بدبینانه حدود 30 میلیارد دلار در سال است. 30 میلیارد دلار در سال یعنی اشتغال و ارزآوری بالا. کشوری مثل ترکیه که تقریبا ظرفیت مهندسی برابر با ایران را داراست تقریبا به همین اندازه صادرات خدمات فنی و مهندسی دارد و به عنوان رقیب ما در منطقه حضور چشمگیری دارد.
به گفته وی محاسبات نشان می دهد حاصل بسترسازی و حمایت از صادرات خدمات فنی و مهندسی 600 هزار شغل است که یک عدد جدی و قابل تامل در شرایط بحرانی اشتغال ایران است. باید بستر توسعه صادرات حوزه خدمات فنی و مهندسی فراهم شود که یکی از آنها حمایت ازاین بانک است. یعنی بانک جدا از زنجیره توسعه صادرات و خدمات فنی و مهندسی نیست. اگر قرار است از صادرات حمایت جدی شود باید بانک تخصصی چون بانک توسعه صادرات به لحاظ سرمایه تامین شود ومزایای رقابتی آن نسبت به سایر بانکها تقویت وافزایش یابد.