به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از دفتر نظارت بر استاندارد صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و حلال، با توجه به استفاده گسترده از انواع شکلات، نکاتی برای آشنایی بیشتر با این محصول مهم است که در ادامه میآید:
شکلات فرآوردهای است، که مواد اصلی آن خمیر کاکائو، پودر کاکائو، کره کاکائو، روغنهای قابل جانشین با کره کاکائو، شکر و/ یا سایر شیرین کننده ها، با/ یا بدون شیرخشک و مواد افزودنی مجاز خوراکی، که طی فرآیندی مخلوط و سپس، به صورت یکنواخت، تهیه میشود.
این فرآورده، میتواند به اشکال و اندازههای مختلف مانند قالبی، فرم دار، ورمیشلی، پرکی، میلهای و یا دراژه، باشد.
انواع شکلات هم شامل شکلات ساده، شیری، نیمه تلخ، تلخ، تیره، پوششی
مغزدار، دراژه و شکلات سفید است.
مرغوبیت انواع شکلات:
شکوفه چربی:
لکههای سفید رنگ تا خاکستری رنگی است، که بر اثر تغییرات ظاهری چربی، بر روی سطح انواع شکلات، ایجاد میشود. در صورت بوجود آمدن این گونه لکه ها، با لمس کردن نرم شکلات، توسط انگشتان دست، حالت چربی داشته و به آسانی پاک شوند.
مشاهده شکوفه چربی، نشانه مرغوب بودن، انواع شکلات میباشد.
۲ -ماسیدگی:
در هنگام خوردن انواع شکلات، در دمای طبیعی بدن (۳۷ درجه سلسیوس)، چربی آن بر روی زبان و یا سقف دهان به صورت یک لایه چربی احساس میشود، به این حالت، ماسیدگی چربی در دهان، گفته میشود.
احساس ماسیدگی در انواع شکلات، نشانه مرغوب بودن، است.
معایب انواع شکلات:
شکوفه شکر:
لکههای خاکستری رنگی است، که بر اثر تاثیر رطوبت بر ذرّات شکر موجود در شکلات، در سطح شکلات، تشکیل میشود.
تفاوت بین شکلات و فرآوردههای کاکائویی:
هر شیرینی که در ترکیب آن ۱۸ تا ۲۲ درصد کره کاکائو به کار رفته باشد، شکلات نام دارد.
شکلاتهایی که فقط حاوی پودر کاکائو باشد و به جای کره کاکائو در آن از جانشین کره کاکائو استفاده شود، فرآورده کاکائویی مینامند.
نقطه ذوب کره کاکائو برابر دمای بدن است و در مناطق گرمسیر سریع ذوب شده و ظاهر محصول را نازیبا میکند.
به همین دلیل تولیدکنندگان در استانهای گرمسیر و در فصول گرم سال براساس فرمولاسیون تعریف شدهای مجبور به استفاده از روغنهای جانشین کره کاکائو (هیدروژنه (جامد)) با نقطه ذوب بالا هستند.
چربیهای جانشین به دلیل آن که هیدروژنه (جامد) و میزان اسید چرب ترانس آن بالاست، مکانیسم عمل روغنهای جامد را داشته و با افزایش کلسترول بد خون احتمال تجمع پلاکتها در جداره عروق را افزایش و موجب گرفتگی رگها میشود و خواص مثبت و درمانی کره کاکائو که فاقد کلسترول است را، ندارد.
* نکاتی در خصوص نشانه گذاری انواع شکلات بسته بندی شده:
در هنگام خرید شکلات به ترکیبات مندرج بر روی بستهبندی محصول باید توجه کرد.
-اغلب شکلاتهایی که با کره جانشین تهیه میشود قیمت ارزانی داشته و در مقایسه با شکلاتهای مرغوب تاریخ مصرف کوتاهتری دارد و اگر به خوبی نگهداری نشود به مرور زمان چربی آن اکسید و رنگ، بو و طعم محصول تغییر میکند و اگرچه مصرف آن مسمومیتزا نیست، اما در اثر مصرف زیاد، تهدیدکننده سلامت خواهد بود
فرآورده شکلات بسته بندی شده، باید در جای خشک و خنک و دور از تابش مستقیم نور آفتاب نگهداری شوند و از قرار دادن این فرآورده بیرون از مغازه، کنار پیاده روها و زیر نور آفتاب پرهیز شود.
در صورتی که واحد تولیدی، هم فرآورده شکلات و هم فرآوردههای کاکائویی را تولید میکنند، باید توجه داشت که نام تجارتی برای انواع شکلات و انواع فرآوردههای کاکائویی، متفاوت باشد.
درصورت استفاده از مواد خوراکی در شکلات، باید بر روی برچسب فرآورده، نام مواد خوراکی نوشته شود، مانند بادام زمینی
نکات تغذیه ای:
بررسیها نشان داده است که در شکلات (به خصوص شکلات تلخ) به دلیل داشتن کاکائو، حاوی پلی فنولها میباشد، که انواعی از آنتی اکسیدانهای بسیار قوی هستند. ترکیبات فلاوونوییدی موجود در کاکائو باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد موجود در جریان خون میشود و در نتیجه از بروز سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی و تصلب شرایین جلوگیری میکند. خطر افزایش فشار خون و سکتههای قلبی و مغزی را نیز کاهش میدهد. ترکیبات پلی فنیلی موجود در شکلات تلخ باعث بهبود خون رسانی به مغز شده و در نتیجه عملکرد مغز را بهبود میبخشد به علاوه کافئین موجود در آن برای افزایش تمرکز نیز مفید است.
در افراد مبتلا به آلرژی، مصرف شکلات بهدلیل داشتن میزان زیاد پودر کاکائو ممکن است آلرژی را تشدید کند.
همچنین در افرادیکه مبتلا به عارضه کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود.
برای افراد مضطرب باید مصرف این شکلاتها را محدود کنند، زیرا این شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب میشوند.
بررسیها نشان میدهد که کافئین باعث افزایش اسید معده میشود، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات، ممکن است باعث وخامت زخممعده در افراد مبتلا به این بیماری شود.
بیماران مبتلا به رفلاکس معده و مری نیز باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند.
همچنین افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند، چون کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ۲۰ ساعت در بدن باقی میماند.