عربستان مروج افراط گرایی در انگلیس
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که عربستان سعودی اصلیترین مروج افراط گرایی در انگلیس است.
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که عربستان سعودی اصلیترین مروج افراط گرایی در انگلیس است. موسسه هنری جکسون میگوید که تحقیقاتش از ارتباط آشکار و مستقیم میان برخی اشخاص و بنیادهای مستقر در عربستان با نفرتپراکنی و گروههای جهادی مروج خشونت در بریتانیا خبر میدهد. این موسسه برخی شهروندان و بنیادهای خیریه در عربستان سعودی را متهم کرده است که "نوعی وهابیت را به خارج صادر میکنند". اندیشکدههای فعال در تحقیقات پیرامون روابط خارجی بریتانیا از دولت این کشور خواستهاند تحقیق و تفحصی علنی از نقش عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیجفارس در حمایت از عقاید دینی افراطی انجام دهد.
همزمان دولت انگلیس تحت فشار قرار گرفته تا نتایج گزارشی را که پیشتر درباره گروههای افراط گرا در انگلیس تهیه شده و به نوشته گاردین نتایج ان بیانگر آن بوده که عربستان حامی اصلی این گروهها بوده است منتشر نماید. گزارش مفصلی که در سال 2015 به دستور نخست وزیر وقت، دیوید کامرون درباره سازمانهای افراطی در انگلیس تهیه شده بود به دلیل اشاره به عربستان، هنوز اجازه انتشار عمومی پیدا نکرده است.
منتقدان میگویند محتوای چنین تحقیقاتی احتمالا برای دولت انگلیس که روابط نزدیک اقتصادی و نظامی با کشورهای حوزه خلیجفارس، به ویژه عربستان دارد، دردسرساز خواهد شد.
گزارش موسسه هنری جکسون که بر تعدادی از کشورهای حوزه خلیج فارس، متمرکز شده است حاوی اطلاعاتی درباره کمکهای مالی این کشورها به آن دسته از مساجد و موسسات آموزشی اسلامی مرتبط با تبلیغ و اشاعه افراطیگرایی است. بنابر این گزارش، در راس حامیان مالی چنین مراکزی، اشخاص و نهادهایی در عربستان سعودی قرار دارند که "به شدت سرگرم اشاعه ایدئولوژی وهابی" هستند.
ترزا می، نخست وزیر انگلیس، که چندی پیش به عربستان سفر کرده بود در همان زمان گفته بود روابط سیاسی و اقتصادی لندن با ریاض برای کشورش بسیار ضروری و حیاتی است. جرمی کوربن، رهبر حزب کارگر انگلیس پیشتر خواستار تعلیق تحویل تسلیحات نظامی به عربستان به علت "نقض حقوق بشر و عملیات نظامی این کشور در یمن" شده بود.
انتشار این گزارش هم زمان شده است با اتهام عربستان و متحدانش به قطر مبنی بر اینکه دوحه مروج افراط گرایی در جهان است و این کشور به همین دلیل از سوی این ائتلاف مورد تحریم همه جانبه قرار گرفته است.
حالا انتشار نتایج تحقیق موسسه هنری جکسون مبنی بر اینکه عربستان سعودی اصلیترین مروج افراط گرایی در انگلیس است نتایج تحقیقات دولت کامرون را تائید می کند و باید دید دولت انگلیس در قبال این واقعیت چه اقدامی خواهد کرد؟
آیا دولت انگلیس نیز همانند رئیس جمهورر امریکا که مدعی مبارزه با افراط گرایی است چشمان خود را به روی رژیم تروریستی عربستان خواهد بست و همانند ترامپ به دلارهای نفتی سعودی ها چشم خواهد دوخت یا اینکه به منافع بلند مدت و امنیت ملی خود خواهد اندیشید و ریاض را تحت فشار قرار خواهد داد.
نکته اینجاست که دولت های امریکا و انگلیس در حالی به روی این واقعیت چشم بسته اند که خود سعودی ها به همین بهانه قطر را تحت شدید ترین فشارها قرار داده اند آن هم در حالیکه خود بنیانگذار افراط گرایی در جهان هستند. حالا نشنال اینترست نیز با اشاره به این واقعیت می نویسد: «شکایات درباره حمایت مالی قطر از افراط گرایان ریشه در واقعیات دارد، ولی با توجه به سوابق آشکار خود سعودی ها در تامین چنین حمایت هایی از گروه های رایکال و تندرو در منطقه باید گفت طرح این اتهام، مصداق این ضرب المثل قدیمی است که دیگ به دیگ می گوید رویت سیاه است!»
---------------------------------
بررسی و تحلیل/ محمدمراد