گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما؛
هیچگونه انحصاری در بخش دارویی کشور وجود ندارد
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت: در بخش دارویی کشور هیچگونه انحصاری وجود ندارد زیرا این مسئله برخلاف قانون است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، رسول دیناروند در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما گفت: هر شرکتی می تواند بر اساس ضوابط در زمینه واردات دارو اقدام کند و هم اکنون یکصد شرکت در این زمینه فعالند هرچند که شرکت های بزرگ بخش عمده ای واردات را به خود اختصاص داده اند.
وی گفت: 10 سال پیش تنها 30 شرکت در زمینه توزیع دارو فعالیت داشتند که این تعداد هم اکنون به 50 شرکت رسیده است، اگرچه 10 شرکت اول، 80 درصد بازار را در اختیار دارند.
دیناروند افزود: در تأسیس داروخانه هیچ محدودیتی وجود ندارد اما سطح بندی در نظر گرفته می شود.
وی گفت: تولید بسیاری از داروها و تجهیزات پزشکی در دنیا انحصاری است و تنها نماینده ویژه این شرکت های تولیدکننده می تواند اقدام به تولید اینگونه اقلام کند.
دیناروند تصریح کرد: ورود شورای رقابت به زیرمجموعه های حوزه سلامت کشور غیرقانونی است.
وی با اشاره به فعالیت 11 هزار داروخانه در کشور افزود: معتقدم می توانیم اصلاحات و تسهیلاتی را در ضوابط مرتبط با تأسیس داروخانه داشته باشیم.
دیناروند گفت: وزارت بهداشت مجوز داروخانه را تنها به یک نفر می دهد اما ممکن است یک فرد سرمایه گذار 10 داروخانه باشد.
وی افزود: واردات دارو در سال های 93، 94 و 95 در مقایسه با سه سال قبل از آن 100 ها میلیون دلار کمتر بوده است که این نشان دهنده سیاست های درست وزارت بهداشت و درمان در این زمینه است.
معاون غذا و داروی وزارت بهداشت گفت: در سال های 93 و 94 حدود دو میلیارد دلار دارو وارد کشور شد که در مقایسه با دو سال قبل از آن 500 میلیون دلار کمتر است و این مسئله به منافع عده ای آسیب وارد کرده که همان ها جوسازی می کنند.
دیناروند افزود: در زمان بررسی قانون برنامه ششم بحث ممنوعیت واردات داروهای تک نسخه ای مطرح شد و بر همین اساس ما واردات این داروها را محدود کردیم و ممنوعیت واردات آن را به هلال احمر دادیم در حالی که در سال 96 این مسئله کلا ممنوع شد.
وی با اشاره به انتقادهای صورت گرفته مبنی بر انحصار تولید یک دارو به همسرش گفت: شرکتی که همسر من در آن سهامدار است شرکتی دانش بنیان است و محصول دانش بنیانی را تولید کردند که وارد می شود و علاوه بر این شرکت به هفت محصول دیگر هم انحصار داده شد که البته همه آنها ابطال شد.
دیناروند افزود: در سه سال گذشته 250 شرکت جدید وارد عرصه واردات دارو شده اند اما همچنان واردات داروهای خاص مربوط به برخی شرکت هاست.
رئیس شورای رقابت هم در این برنامه گفت: برخی شکایت ها حاکی از آن است که واردات دارو با شرایط ویژه صورت می گیرد و همه شرکت ها نمی توانند برای وارد کردن دارو اقدام کنند.
رضا شیوا افزود: بر اساس مصوبه شورای رقابت ضوابط صدور مجوز تأسیس داروخانه ها از جمله محدودیت های فاصله ای و جمعیتی مغایر با رونق کسب و کار و اصل 44 است.
وی گفت: برداشت وزارت بهداشت در خصوص غیرقانونی بودن ورود شورای رقابت به بخش های زیرمجموعه حوزه سلامت تفسیری نادرست و اشتباه است.
شیوا با بیان اینکه برخی ها برای دریافت مجوز تأسیس داروخانه تا 25 سال در نوبت قرار دارند افزود: تا زمانی که صدور مجوزها در اختیار کسانی است که خود ذینفع هستند هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه نمی افتد.
نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در حالی که 25 دانشکده داروسازی در کشور وجود دارد و سالانه 1600 فارغ التحصیل داروسازی وارد بازار کار می شوند همچنان صدور مجوز تأسیس داروخانه بر اساس همان روال قدیم صورت می گیرد.
محمدحسین قربانی با بیان اینکه انحصار واردات دارو مشهود است افزود: هیچ شکی در کاهش این واردات نیست اما برخی داروهای تک نسخه ای را همچنان تشکلی خاص وارد می کند و این نمود واقعی انحصار است.
وی گفت: مجوز واردات هفت قلم دارو در انحصار یک شرکت قرار دارد در حالی که دیگر شرکت ها می توانند همین داروها را ارزانتر وارد کنند.
نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس افزود: نظارت خوبی در حوزه داروخانه ها وجود ندارد و داروخانه ها از روند تخصصی عرضه دارو و ارائه اطلاعات بالینی فاصله گرفته اند.
قربانی گفت: داروخانه های زنجیره ای در کشور در حال راه اندازی هستند و در تهران یک شخص 20 داروخانه را در اختیار دارد.
رئیس هیأت مدیره سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: انحصار هم در بخش واردات و هم تولید دارو بطور مفصل وجود دارد و فقط شرکت های دارویی خاص می توانند داروهایی را به طور ویژه وارد کنند.
فرامرز اختراعی افزود: واردات دارو در کشور کاهش نیافته است و این مسئله تنها یک آمارسازی غیرواقعی است.