گام به گام تا مهار اضطراب کنکور
خوابهای نامنظم، کابوسهای شبانه، ورق زدن مداوم کتابها و جزوهها و فکر و خیالهای گوناگون همه و همه نشان از این دارد که اضطراب آزمون سراسری تمرکز حواس شما را برهم زده است، مسئلهای که هر ساله داوطلبان کنکور سراسری از آن رنج میبرند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، در کنکور سراسری امسال ۹۲۹ هزار و ۷۹۱ داوطلب به رقابت میپردازند که از این تعداد ۵۴۸ هزار و ۲۲۰ نفر زن و بقیه مرد هستند؛ رقابتی نفس گیر و حساس که حتی میتواند با زدن یک تست غلط شما را از گردونه رقابت خارج کند.
این حساسیتها همه و همه سبب شده داوطلبان در روزهای منتهی به آزمون سراسری شرایط روحی و جسمی مناسبی نداشته باشند و به نوعی اضطراب کنکور آنها را میگیرد.
دکتر آرش حسام پور مشاور تحصیلی و متخصص سلولی مولکولی در این باره گفت: اضطراب موجب تغییرات هورمونی در بدن و افزایش سطح کورتیزول میشود و بدن را در شرایط اضطراب قرار میدهد.
وی ادامه داد: افزایش کورتیزول ضمن بالا بردن سوخت و ساز بدن موجب تحریکات عصبی میشود به گونهای که فرد تمرکز یادگیری ندارد و دچار حواس پرتی نیز میشود.
این مشاور تحصیلی افزود: با بالا رفتن سطح کورتیزول و اِپی نِفرین در بدن بروز تحریکات عصبی به حدی است که ما شاهد بروز دل درد و دل پیچه در داوطلبان کنکور سراسری هستیم.
وی با بیان اینکه راهکارهایی هم، چون بهره گیری از خواب کافی در روزهای آخر منتهی به این آزمون کمک شایانی به آرامش روحی داوطلبان میکند و گفت: انجام تمرینهای آرامش بخشی (ریلکسیشن) شامل تنفسهای عمیق، شل و سفت کردن عضلات دست و گردن، رفتن به مکانهای زیارتی و دعا خواندن از جمله مواردی است که به داوطلبان برای داشتن شرایط روحی بهتر کمک میکند.
از دیگر دغدغههای داوطلبان آزمون سراسری نگرانی هایی است که این عزیزان در خصوص سؤالات و نحوه تست زنی در آزمون دارند.
پویا رضایی روانشناس در این باره گفت: بخش زیادی از سؤالات کنکور سراسری هر ساله حدود ۶۰ درصد از سؤالات سالهای قبل تکرار یا مشابه آن دیده شده است بنابراین داوطلبان با مرور تستهای سالهای قبل و انجام آزمونهای سراسری شبیه سازی شده میتوانند اضطراب کنکور خود را مدیریت کنند.
وی با اشاره به اینکه توصیه ما به دواطلبان در روزهای آخر پیش از آزمون سراسری این است که سراغ مطالب جدیدی که تا کنون نخوانده اند نروند افزود: روزهای آخر تنها زمان مرور مطالب خوانده شده است و دیدن مطالب جدید موجب نگرانی و اضطراب در داوطلبان آزمون سراسری است.
این روانشناس با بیان اینکه نقش خانوادهها در کاهش نگرانی داوطلبان بسیار مهم است گفت: والدین در روزهای آخر سعی کنند بیش از پیش در کنار فرزند خود باشند و بیشتر با هم صحبت کنند ضمن اینکه به فرزند خود روحیه و اطمینان دهند که این آزمون تنها مرحلهای از زندگی است و موفقیت یا شکست در آن به معنای پایان زندگی نیست.
رضایی افزود: صحبت در مورد خاطرات والدین از آزمون سراسری، صحبت با دوستان و مراجعه به مکانهای زیارتی تأثیر خوبی در کاهش اضطراب داوطلبان دارد.
برخی عادات غذایی غلط در داوطلبان نیز موجب برهم خوردن شرایط طبیعی بدن آنها پیش از این آزمون میشود.
دکتر فرزین شیشه گر پزشک عمومی در این باره گفت: توصیه ما به داوطلبان کنکور سراسری در شب کنکور این است که از غذاهای سبک و کم چرب استفاده کنند و بیشتر از مغزها و لبنیات استفاده شود تا دستگاه گوارش شرایط مناسبی در صبح آزمون داشته باشد.
وی افزود: استفاده از خرما در صبح آزمون کمک میکند تا داوطلبان دچار افت قند خون نشوند.
شیشه گر با تأکید بر اینکه داوطلبان از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار از جمله قهوه و چای در شب کنکور پرهیز کنند گفت: این نوشیدنیها موجب بی خوابی فراوان میشود و تأثیر آن تمرکز نداشتن و بی حواسی در روز آزمون خواهد بود که نتیجهای جز پشیمانی برای داوطلبان به همراه نخواهد داشت.
کنکور سراسری تنها مرحلهای از مراحل زندگی داوطلبان و دانش آموزان است و به معنای تمام زندگی نیست.
به همین دلیل والدین ضمن ایجاد فضایی آرام در خانه و پرهیز از مقایسه فرزند خود با دیگران میتوانند آرامش بیشتری را برای فرزندان خود ایجاد کنند.